Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Mégsem fedik be sátorral a győri Golgotát

A győri ’56-os ünnepségek előkészítését vég- ző munkacsoport vezetője a tegnapi közgyű- lésen az ellenvélemények hatására visszavonta azt a javaslatot, hogy a Golgota-emlékművet építsék be a könyvszalon sátrába.
Az utóbbi évek legrövidebb közgyűlése volt a tegnapi: a képviselők két óra alatt húsz napirendi pontot tárgyaltak meg.

Érzékenységet sérthet

Érdemi vitát egyetlen előterjesztés váltott ki, az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi rendezvényeinek előkészítéséről szóló. Szeles Szabolcs (Fidesz) jelezte: frakciójuk nem ért egyet azzal, hogy a Batthyányi téri Golgota-emlékművet október közepén három napra befedjék a könyvszalon sátrával. A képviselő szerint már eddig is sokak érzékenységét sértette, hogy a sátor túl közel volt az alkotáshoz. Dömötörné Holeczky Judit alpolgármester (Pro Urbe Egyesület) úgy vélte, az ilyen megoldás félremagyarázásra adhatna okot.
Bana József, az indítványt készítő munkacsoport vezetője elmondta: az ötlet mögötti szándék az, hogy ne eltakarják, hanem kiemeljék a Golgotát. Szerinte ez hozzájárulna ahhoz, hogy közismertebb legyen ’56 győri jelképe, és a tény, hogy a megyeszékhely volt a forradalom második fővárosa. Végül kijelentette: az ellenvéleményeket hallva a javaslatot kiveszik a tervekből.

Nem volt hozzászólás

A képviselő-testület egyhangúlag, némi meglepetésre hozzászólás nélkül fogadta el Balogh József polgármester indítványát a Kisalföld Volánnal kötött közszolgáltatási szerződés újratárgyalására. Ennek hátterében (ahogy arról március 14-i számunkban beszámoltunk) az áll, hogy a cég veszteségkiegyenlítés címén 270 millió forintot kér, amit a város elfogadhatatlannak tart.
Ugyancsak nem kértek szót a képviselők a lakásbérlet-rendelet módosításakor. A március 31-én hatályba lépő szabályozás szerint – kizárólag új szerződések esetén – megkülönböztetnek költségelvű és piaci alapú lakbérrel bérbe adott lakásokat, a szociális bérlakások kivételével pedig óvadékot kell fizetni.

Több baleset, kevesebb sérülés

Dr. Holló Sándor ezredes, győri rendőrkapitány Győr és vonzáskörzete baleseti helyzetéről számolt be. Kiderült: a balesetek száma 1712-ről 2013-ra nőtt tavaly, de sérüléses balesetből „csak” 367 történt, szemben a 2004-es 408-cal. (A témáról hamarosan részletesen beszámolunk.)
A közgyűlés a Lukács Sándor Szakközép-, Szakiskola és Kollégium nevét Lu-

kács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumra módosította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Hegedűsné Kónya Szilvia

Három gyerek után akarta meglepni férjét a forráskúti Hegedűsné Kónya Szilvia, amikor jelentkezett… Tovább olvasom