Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Megrekedtek a tárgyalások az unió költségvetéséről

Új javaslatot dolgozott ki péntek reggelre a brit elnökség, miután az EU-csúcs első napján a tagállamok többsége elutasította az előző, még szerdán kelt brit ajánlatot. Többen nem tartják kizártnak, hogy London újabb néhány milliárd eurót bedob a közösbe.
Szakértői szintű kétoldalú egyeztetések sorozatába váltott át a brüsszeli EU-csúcs első estéje. Az első esti csúcsvacsora azonnal a legfontosabb témakörrel, a hét éves pénzügyi tervvel és az asztalon lévő legutolsó brit javaslattal foglalkozott, minden mást félretéve, illetve a szakértők szövegezésére bízva. A munkavacsorán valamennyi résztvevő ismertette kormánya álláspontját, mindezt a kétoldalú szakértői találkozók éjszakába nyúló sora követte.

A vacsorán elsőre számos ország kitartott „kemény", a legújabb elnökségi javaslatot elutasító álláspontja mellett. Wolfgang Schüssel osztrák kancellár szerint ugyanakkor három-négy tagállam jelezte, hogy együtt tud élni a London által javasolt megoldással, míg további 7-8 ország jó alapnak nevezte a tervezetet, amelyet azonban még meg kell vitatni.

Magyar részről Gyurcsány Ferenc mindenesetre „határozott nemet" mondott a brit javaslatra – jelezte László Boglárka kormányszóvivő. Hét-tíz tagállam is konkrétan felvetette, hogy megoldást kell találni a brit visszatérítés problémájára, világosan utalva arra, hogy ezt tekinti a megállapodás kulcsának. Jacques Chirac francia köztársasági elnök volt a rebate-ellenes „liga" fő szószólója, aki ma átfogó vitát tart szükségesnek erről a kérdésről. Tony Blair az ülésen arra figyelmeztetett, hogy ha a következő 24 órában nem tudnak megállapodni, akkor jövőre sem lesz egyezség a 2007 és 2013 közötti pénzügyi tervről.

Az igazi tárgyalások pénteken kezdődtek, mégpedig azon új javaslat alapján, amit a brit elnökség a hallottak alapján éjszaka dolgozott ki és reggel tálalt a delegációk elé. Az ülésről távozó José Manuel Barroso bizottsági elnök azt mondta, hogy még mindig nagy a szakadék az álláspontok között és hosszú út vezet a megállapodáshoz. Barroso „ambiciózusabb" javaslatot várt a britektől és arra számított, hogy a brit költségvetési visszatérítés összegében is elmozdulás következik be.

Göran Persson svéd miniszterelnök az ülésről távozóban azt mondta, hogy még mindig nagy különbségek vannak az álláspontok között, de ha nem sikerül megállapodni, akkor jövőre sem lesz könnyebb. Persson 50-50 százalékos esélyt adott az áttörésre. Bertie Ahern ír kormányfő pedig azt mondta, hogy pénteken hosszú nap lesz és jövőre sem lenne nagyobb esély a sikerre. „Nem lesz könnyű. Most a brit elnökségen a sor, hogy új javaslatokat dolgozzon ki" – vetette oda az újságíróknak Jan Balkenende holland miniszterelnök.

Mint kiderült, nem volt túl rózsás a helyzet a csúcs további – egyes esetekben sokak véleménye szerint valamilyen fokig a költségvetési vitához is szorosan kapcsolódó – témáinál sem. A találkozó kezdete előtt sajtókörökben feltűnést keltett, hogy értesülések szerint egy sor kérdésben a francia álláspontnak kedvező megoldásokra születtek javaslatok a zárónyilatkozat tervezetében. Mindebből egyes diplomaták már arra is következtettek, hogy esetleg egyfajta színfalak mögött brit-francia „üzletkötés" is kirajzolódóban van.

A BruxInfo birtokába került szövegtervezet annyiban valóban igazolni látszott ezt, hogy az több ponton is „francia-barát" volt. Így a franciák által erőteljesen vitatott további bővítési nekiveselkedés látszatát azzal igyekezett tompítani, hogy az aktuális jelölt, Macedónia esetében a hivatalos tagjelölt státusz megadta ugyan, de a további előrelépést egy sor komoly feltételtől tette függővé (és nincs a szövegben utalás a tárgyalások esetleges megkezdésére).

Franciaország, Lengyelország és Spanyolország utasította el leghatározottabban a 2007 és 2013 közötti pénzügyi tervre előterjesztett utolsó brit elnökségi javaslatot csütörtök este. Az ülést figyelemmel kísérők szerint az érezhető feszültség ellenére láthatóan minden résztvevő tudatában volt annak, hogy az újabb kudarcért mindannyiuknak drága árat kellene fizetni.

Sajtóértesülések szerint mindenki a megállapodás szükséges előfeltételének tekinti, hogy London költségvetési visszatérítése nagyobb hányadáról mondjon le és ne csak átmeneti jelleggel, hogy kivegye részét a bővítés költségeinek finanszírozásából. Ehhez egyébként mások mellett különösen a nagy ellenlábas, Franciaország ragaszkodik, amelynek államfője csütörtökön kizárólag a rebate felülvizsgálatát sürgette.

Megfigyelők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a brit javaslat mostani formájában összegszerűen már nem nagyon különbözik a nyári luxemburgi javaslattól, sőt a felzárkóztatási források szabályainak brit elnökség által felajánlott könnyítése révén jelentősebb kiadások előtt nyithatja meg az utat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peric távozott

Közös megegyezéssel szerződést bontott a Győri ETO FC és a horvát nemzetiségű Darko Peric. Úgy… Tovább olvasom