Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Megosztott az áruházláncok véleménye a vasárnapi nyitva tartásról

Megoszlik a magyarországi áruházláncok véleménye a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról, az azt ellenzők szerint a szigorítás ellentétes a vásárlók érdekeivel.
 A CBA Kereskedelmi Kft. 35 ezer munkavállalója nevében már csatlakozott ahhoz az Európai Unióra kiterjedő aláírásgyűjtési akcióhoz, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozná.

Ezt a kereskedelmi lánc össztársadalmi érdeknek tartja. A Coop is támogatja a kezdeményezést, a nagyobban közül azonban az Auchan és a Tesco nem. A jelenlegi gyakorlat, a CBA szerint súlyos károkat okoz a társadalom számára: a munkavállalók családi élete a vasárnapi nyitva tartás miatt szervezhetetlen és a család széteséséhez vezethet.

Az üzletlánc szerint a munkavállalók egészségének védelme is megköveteli a korlátozásokat. A cég úgy véli, a Munka törvénykönyvének előírásai ellenére sok vállalkozás kijátssza a pihenőidőre vonatkozó szabályokat.

Murányi László, a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója, az MTI-nek azt mondta, hogy az üzletlánc szimpatizál a vasárnapi nyitva tartást korlátozó kezdeményezéssel és lehetőség szerint támogatja is. Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója azonban arra hívta fel a figyelmet: a társaság álláspontja szerint a nyitva tartás korlátozásával a vásárlók a szabadnap kínálta döntési szabadságot, míg a cég alkalmazottai a hétvégi prémium munkabér lehetőségét veszítenék el, ezért a kezdeményezést nem támogatják.

Gillemont Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa pedig úgy nyilatkozott, hogy a vállalat elsősorban a vásárlói érdekek miatt nem támogatná a kezdeményezést. A Tesco és az Auchan illetékesei egyaránt megerősítették: amennyiben jogszabály születik a nyitva tartás korlátozásáról, az előírásokat betartják.

Tavaly az első félévben a kormány nem támogatta a KDNP-s Latorcai János vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvénymódosító javaslatát. A kabinet akkori álláspontja szerint a válság is amellett szól, hogy ne vezessenek be korlátozásokat, hiszen a heti forgalom több mint 15 százaléka esik vasárnapra, és a munkavállalóknak is szükségük van a vasárnapi bérre.

A hét utolsó napján a boltok nyitva tartását korlátozó szabályozás már számos európai országban - például Ausztriában és Németországban - működik. Az akciót több európai ország kereskedelmi szakszervezete Brüsszelben indította el, céljuk, hogy a szabad vasárnap egységes európai szabályozásáért összesen egymillió aláírást gyűjtsenek össze. Magyarországon az 1990-es évek eleje óta szabad nyitvatartási rendszer működik: a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák.

A román parlament asztalán is fekszik egy törvénymódosítás-tervezet a nyitva tartás korlátozásáról, amely a kiskereskedők és a romániai termelők érdekeit hivatott védeni a rengeteg importárut kínáló, sokkal kedvezőbb áron árusító, nagy kereskedelmi egységekkel szemben. A román pénzügyi-üzleti napilap, a Ziarul Financiar számításai szerint a romániai nagyáruházak évente akár félmilliárd eurót is veszíthetnek, ha elfogadják a törvénymódosítást.

A javaslatot azonnal elutasította a Romániai Nagyüzletláncok Szövetsége (AMRCR), amely úgy véli: e törvénymódosítás révén az említett kereskedelmi egységek forgalma 13-20 százalékkal csökkenne. Az összes eladott árunak ugyanis ez az aránya kerül a vásárlók kosarába a vasárnapi napon.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. miracle 2010. április 19. 21:31
  „csodacsacsai
  Szerdán is...”
 • 29. csodacsacsi 2010. április 18. 14:43
  „A cégek azért vannak nyitva vasárnap, mert ha valamelyik is nyitva tart közülük a többi meg nem, akkor
  amelyik nyitva van vasárnap, ahhoz halmozottan nagy forgalom csapódna le, és ezt a többi nem
  nézné jó szemmel, így inkább nyitva tart a legtöbb, még annak ellenére is hogy a vasárnapi napjuk esetleg veszteséggel jár. Viszont ha egy esetleges korlátozás összejön, akkor kapnánk igazi választ arra,
  hogy a totális forgalom milyen irányba mozdul el.”
 • 28. miracle 2010. április 18. 13:20
  „csodacsacsi
  Egyszer már írtam: szerinted mégis minek nyitnak ki vasárnap, ha a heti forgalmuk nem változna ezzel? Az miért jó a boltnak, hogy ugyanannyi a bevétele, de több munkaórával? A profit így kisebb lenne. Hidd el, nagyobb így a forgalmuk.”
 • 27. csodacsacsi 2010. április 18. 11:31
  „miracle

  Igazad van, de te szerintem nem hiszel benne, hogy növelné a forgalmat, ha be lenne korlátozva a vásárlás. Pedig havi szinten minimum annyit elköltene a nép mint eddig, valószínű még többet, mivel ha lenne olyan
  nap amikor nem tudnának vásárolni az emberek az előtte és utána következő napon ezt duplán megtennék.
  Ezt nem tudom miért van így, de párszor tapasztaltam igaz már lehet másként lenne, mert kissé a népünk el van szegényedve ezért ezzel arányosan egyre kevesebbet is költenek bármire is.”
 • 26. miracle 2010. április 17. 22:50
  „csodacsacsi.
  Hát még ha szerdán is zárva lennének.”
 • 25. csodacsacsi 2010. április 17. 17:15
  „Ráadásul ha vasárnap zárva lennének az üzletek, elég sok áramot megtakarítanának ezzel is csökkenne a
  kiadásuk, és még az is előfordulhatna ez mondjuk az én saját véleményem, hogy a vásárlók a megmaradt
  6 nap alatt több pénzt költenének el, mint ha vasárnap is nyitva tartanának az egységek.”
 • 24. miracle 2010. április 17. 16:54
  „Micsi
  Igen, legyen nyitva. Belőlem élnek ugyanis.”
 • 23. csodacsacsi 2010. április 17. 16:28
  „Üdv mindenkinek

  Én is örülnék neki, ha vasárnap a kereskedés szünetelne, mivel én is ezen a területen dolgozok.
  Amit a vasárnapra járó pótlékból megkapok az durván egy közepes pizza árával növeli meg
  az éhbért, amit fizetés címszó alatt utalnak nekem.Szóval inkább lemondanék erről a" pizzáról", ha rajtam
  múlna.Szóval szorítok a kezdeményezésnek, ha sikerül legalább a multik visszavesznek az arcukból,
  mert hiába is mondják azt, hogy teremtettek ennyi új munkahelyet, ha a másik oldalon a kétszerese
  régit szüntették meg.”
 • 22. Imcsi 2010. április 16. 23:33
  „20. miracle!
  És ha Te éppen éjjel 11-kor akarsz bútorokat nézegetni, akkor igenis legyen nyitva a bolt?
  Ezt a gondolkodásmódot is megköszönhetjük egy, már alig létező pártnak!”
 • 21. Imcsi 2010. április 16. 23:28
  „10. miracle!
  Bocs, eddig nem voltam, csak most tudok reagálni!
  1. Nem kötelező szombaton- vasárnap vásárolni sem! Keress olyan munkahelyet, ahol hétvégén is kell dolgozni, mert ott kapsz hét közben szabadnapot, akkor megtudod venni a bútort és építőanyagot is!
  2. Vasárnapra nem fizetnek többletpénzt, helyette kapsz szabadnapot hét közben!
  3. Tőlük ilyen igény még nem merült fel, pedig a vasutasoknak azért kemény szakszervezeteik vannak!
  4. Erre most nem tudom mit mondjak, de majd a következő audiencián meg említem őszentségének!”
 • 20. miracle 2010. április 15. 22:12
  „Úgy beszélsz, mintha kötelező lenne odamenni. Olyan Tömjén Zsolt féle gondolkodás ez: majd én megmondom, mi a jó nektek, mert azt én jobban tudom, mint ti. Vagyis te akarod nekem/nekünk/sokaknak megmagyarázni, hogy ne menjünk és ne is mehessünk vásárolni, amikor szeretnénk, azért mert csak.”
 • 19. Goldmund 2010. április 15. 21:44
  „Látom nem sikerült megválaszolni a kérdéseimet. Talán, mert akkor kiderülne, hogy meg lehet lenni vasárnapi nyitvatartás nélkül is.
  A heti 2 napi nyitvatartással meg ne gyere, légy szíves! Itt most egy, max. másfél napi zárvatartásról beszélünk. Rajtad kívül senki nem emlegetett ilyesmit!
  Abban igazad van, hogy másfajta boltok is nyitva vannak hétvégén, nemcsak élelmiszerboltok. Plaza, Árkád ...
  Így a fiatalok körében standard hétvégi elfoglaltság lehet a plázázás. Aztán csodálkozunk, hogy elzüllenek.”
 • 18. miracle 2010. április 15. 19:00
  „Most én is ismételjem meg?

  Nem csak élelmiszerbolt van nyitva, sőt főleg másfajták.
  Végeredményben a te logikád szerint akárhány nap is elég. Mondjuk heti 2. Kicsit többet kell sorban állni, kicsit többet kell egyszerre elcipelni, kicsit többször kell 1-2 napig friss kenyér nélkül, de megéri, mert 5 napig mindenki heverészhet utána.”
 • 17. Goldmund 2010. április 14. 21:31
  „16. miracle 2010.04.14. 16:57

  Akkor megismétlem a kérdéseimet:

  Ha vasárnap zárva lennének a boltok, akkor az emberek 15%-kal kevesebbet ennének?
  Vagy ez tartana vissza egy családot egy új szekrénysor megvásárlásától?

  Ha ezeket megválaszolod, én is átgondolom, amit kértél!”
 • 16. miracle 2010. április 14. 16:57
  „Goldmund
  "Elég valószínű, hogy nagyjából eloszlana ez a többlet a nyitvatartó napokra."
  Ehem, ezek szerint a munkáltatók teljesen hülyék és saját maguk ellen vannak.
  Te szerinted semmivel nincs több forgalmuk (és ezzel bevételük) 1 hétre vetítve, de vidáman fizetik a munkavállalók vasárnapi (többlet)munkáját, vagyis a kiadásuk meg nő. Gondold át ezt mégegyszer, nyilván van annyi forgalomtöbbletük, hogy megérje nyitvatartani.

  SiLa
  Már mondtam, a vasutast, áramszolgáltatót stb is sajnálni kell? Azért dolgoznak, mert van igény a munkájukra hétvégén is. 2010-ben a boltosokéra is van, tehát nyitvatartanak.”
 • 15. Goldmund 2010. április 14. 12:47
  „Idézet a cikkből: "a heti forgalom több mint 15 százaléka esik vasárnapra"

  No, ez a másik kedvencem!
  Ha vasárnap zárva lennének a boltok, akkor az emberek 15%-kal kevesebbet ennének?
  Vagy ez tartana vissza egy családot egy új szekrénysor megvásárlásától?

  Elég valószínű, hogy nagyjából eloszlana ez a többlet a nyitvatartó napokra. Így tehát kevesebb bérköltséggel és rezsivel lehetne közel ugyanazt a bevételt megtermelni.
  Persze csak akkor, ha MINDEN olyan jellegű terméket forgalmazó bolt zárva lenne az adott napon. Különben egyértelmű: átvándorolnak az emberek a nyitvatartókba, és ott költik el ugyanazt a pénzt.”
 • 14. SiLa 2010. április 14. 09:09
  „Háborgó vásárlók! Ne az eladókat biztassátok hogy keressenek másik munka helyet ha nem akarnak vasárnap dolgozni, hanem keressetek Ti! Vagy próbáljátok ki a vasárnapi munkát, utána osszátok az észt! Én 21 évet dolgoztam folyamatos műszakban, tudom azt, hogy milyen a hétvégi, karácsonyi, szilveszteri műszak.”
 • 13. Goldmund 2010. április 13. 22:45
  „Kár itt szocializmust emlegetni.
  Pl. Belgiumban szombaton du.2-kor bezárnak az ÉLELMISZERBOLTOK IS (NEMCSAK A BÚTOR-, RUHÁZATI STB. BOLTOK!!!). Hétfő reggelig ki sem nyitnak!
  Eszerint a belgák már megérkeztek a szocializmusba?”
 • 12. miracle 2010. április 13. 20:12
  „Így pontosan.
  Kiegészítés, szombaton kora reggel kellett kenyérért-húsért robogni, mert valami oknál fogva mindig feleannyit rendeltek, mint amennyi kellett volna, így fél 10-re elfogyott. Szóval a szombat sem ért semmit majdnem.
  Éppen ellentétes irányba kellene haladni: az állami hatóságokat, hivatalokat, óvodákat, orvosokat kellene kötelezni arra, hogy pl 10-18 között (óvoda 6-18) legyenek nyitva, mert azzal piszkosul nem megyünk semmire, hogy ügyfélfogadás mások munkaidejében van, meg azzal sem, ha a gyereket akkor kell(ene) elhozni, amikor a munkahelyünkön még az aznapi utolsó ügyiratot kezdjük elintézni. (lásd még újabban elharapózó maratoni óvoda-szünetek állítólagos 6-8 hetes festésekkel)”
 • 11. pancser 2010. április 13. 17:27
  „Előre a szocializmusért elvtársak! Azokban a szép időkben gyerekek mindenkinek volt munkája és nem kellet a boltoknak vasárnap nyitva tartani. Sőt már szombaton délután sem. Így aztán kedveseim abban a boldog világban a bolti dolgozó 8-kor nyitott, 16-kor bezárt, majdnem úgy mkint a gyárban. Az emberek a gyárban, a boltok meg nyitva. Na ez volt az igazi. Aztán a bácsik, nénik amikor gyenge volt már a cuculizmus, követelték azt az időt amikor be tudtak vásárolni, ezért kedveseim megszületett a bevásásárló csütörtök. Ekkor minden boltot köteleztek az este 8 órai nyitvatartásra. De mivel a dolgozó, a bolti is, ember pont-ban 8-kor be kellet zárni. Ezért 1/2 8-kor cipőpróba közben ha már nem sikerült téged a boltból kinézni, koszos ronggyal mostak körbe az eladó nénik, hogy vedd észre magad. Erről volt híres a mosonmagyaróvári Magyar utcai cipőbolt egykor, de más boltok is azokban a szép időkben.
  Komolyan: akinek nem tetszik, hogy vasárnap dolgozni kell ne dolgozzon, cseréljen munkahelyet, majd megtudja, mennyivel jobb a szereldében vasárnap délután. Látszik a CBA-n mennyire a vérében vn a kerskedés, első nála a dolgozói boldogsága, nem ám az üzlet de nem ám. Nem is megyek a szalag nélküli pénztáras primitív boltjaikba, nemélyik enyhén szólva ............ nem írom le mert még beperelnek, képzeljen mindenki amit akar.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos Kávé kiállítás a Budapesti Vásárközpontban

Első alkalommal rendezi meg a hazai kávékiállítást április 23-25. között a Budapesti Vásárközpontban… Tovább olvasom