Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megosztja az uniós tagállamokat az európai alkotmány jövője

Erősen megosztja az uniós tagállamokat az európai alkotmány jövője, s különösen a korábbi szerződést elutasító Franciaország és Hollandia ellenzi a gyors kezdeményezéseket.
Erősen megosztja az uniós tagállamokat az európai alkotmány jövője, s különösen a korábbi szerződést elutasító Franciaország és Hollandia ellenzi a gyors kezdeményezéseket. Erről számolt be jól értesült brüsszeli forrásokra hivatkozva hétfőn a Financial Times Deutschland (FTD) című tekintélyes német üzleti és politikai napilap. Az újság által idézett források szerint a múlt heti csúcsértekezleten Jacques Chirac francia elnök és Jan Peter Balkenende holland kormányfő kifejezett haraggal reagált arra a spanyol és luxemburgi közös kezdeményezésre, hogy már januárban, Madridban találkozzanak annak a tizennyolc tagállamnak a képviselői, amelyek ratifikálták a tervezetet.

A korábbi szerződésre nem érdemes időt vesztegetni - fejtette ki állítólag Chirac, míg a közelmúltban újraválasztott holland miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a tervezet jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Mindketten annak a nézetnek adtak hangot, hogy egyelőre le kell fékezni az alkotmányozó folyamatot.

Berlini megfigyelők szerint a spanyol-luxemburgi kezdeményezéssel kapcsolatos vita jól jelzi, hogy az európai alkotmány tekintetében milyen nehéz feladatok várnak a hamarosan megkezdődő német uniós elnökségre.

A terhet növeli, hogy Angela Merkel nyomatékosan hangsúlyozta: az európai alkotmányozás újjáélesztése a féléves német elnökség egyik legfőbb súlypontja lesz. A kancellár asszony egyfajta minimális célkitűzésként fogalmazta meg, hogy a fél év leteltével legalább egy világos menetrendet dolgozzanak ki az alkotmány elfogadására.

Merkel afelől sem hagyott kétséget, hogy az Európai Uniónak szüksége van az alkotmányra, s azt - a jelenlegi tervezet alapján - legkésőbb a 2009 első felében esedékes európai parlamenti választásokig el kell fogadni.

A közös spanyol és luxemburgi kezdeményezés egyébként azt tartalmazza: január végén Madridban tartsanak tanácskozást a szerződést már ratifikált tagállamok vezető képviselői, míg a következő, február végi luxemburgi találkozóra hívják meg azokat az országokat is, amelyek még adósak a ratifikálással. Erre a találkozóra meghívást kapnának Franciaország és Hollandia vezetői is.

Ezzel szemben Párizs és Hága úgy értékelte: a javaslattal valóban nyomást kívánnak gyakorolni Franciaországra és Hollandiára, másfelől erősödne az unió megosztottsága. Értesülések szerint Chirac kijelentette, hogy Franciaország részvételéről ne is álmodjanak.

A kényes helyzetbe került Merkel egyelőre nem reagált a kezdeményezésre, amelynek megvalósulásához nélkülözhetetlen a német jóváhagyás. A kancellár kedden Finnországba utazik, s értesülések szerint a leköszönő uniós elnökkel, Matti Vanhannen miniszterelnökkel elsősorban az alkotmányozó folyamat jövőjéről kíván egyeztetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

nincs szakadás

kosárlabda

Nem olyan súlyos a Soproni sÖrdögök amerikai centerének, Calvin… Tovább olvasom