Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Megoldották a vadak ügyét

A magyar vadgazdálkodás területén tett kiemelkedő teljesítményéért az Országos Magyar Vadászati Védegylet gróf Nádasdy Ferenc-emlékplakettjét kapta meg a soproni székhelyű Taeg Rt.
Országszerte vitáktól hangos a vadászterületek háza tája, 2007-ben ugyanis lejárnak a vadászati törvény előírása szerint tíz évre köthető haszonbérleti szerződések. A vadászok, tulajdonosok és társaságok ezekben a hónapokban hívták-hívják össze a tulajdonosi közgyűléseket, amelyeken eldől, kik, milyen formában, mennyiért és milyen területen vadászhatnak.

Szerződések 2017-ig

A soproni székhelyű Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. által képviselt 80 ezer hektárnyi területen mindezen már túl vannak. Békésen, mindenki megelégedésére koordinálták a 2017-ig érvényes szerződéskötéseket. Dr. Jámbor László vezérigazgató szerint ezt is elismerte a szakma, amikor fontos kitüntetést szavaztak meg a részvénytársaságnak. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet gróf Nádasdy Ferenc-emlékplakettjét „a magyar vadgazdálkodás és a vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységért” kapták.

80 ezer hektár

– Megelőztük a hivatalos határidőt és jogvita nélkül jöttek létre a megállapodások – mondja Román József, a Taeg Rt. vadgazdálkodási igazgatója is, elmagyarázva, hogy a társaságnak 24 ezer hektár saját vadászterülete van, de 80 ezer hektáron van befolyása a vadászatra. Ahol nem tulajdonosok, ott vagy az államot képviselik, vagy a földtulajdonosok megbízásából közös képviselőként járnak el. Összesen tizenkét vadászterületen segítik a vadgazdálkodást, közel ötszáz vadásszal állnak kapcsolatban. A szakember szerint az is fontos, úgy tudták békésen koordinálni a megállapodásokat, hogy az új igénylők is területhez jutottak, de a régi társaságok érdekei sem csorbultak.

Oktatómunkát is végeznek

– A Taeg Rt. elsődleges célja a felső- és középfokú szakirányú intézmények diákjai részére a szakmai tevékenységek üzemi körülmények között történő bemutatása, valamint a tudományos kutatás feltételeinek biztosítása. Ez igaz a vadgazdálkodásra is, hiszen a saját területünkön ilyen irányú szakmai oktatómunka is folyik. Ennek színvonalát ugyancsak elismerte a védegylet a gróf Nádasdy Ferencről elnevezett emlékplakettel – teszi hozzá a vezérigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó percben hibáztak Csornán

Tovább olvasom