Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megnyílt az első magyar régészeti pihenőpark

Magyarország első tájtörténeti- és régészeti pihenőparkját, az M3-as autópálya polgári leágazásánál létrehozott M3 Archeoparkot ma nyitják meg a nagyközönség előtt.
A régészeti pihenőpark mintegy kétmilliárd forintos beruházással készült el. Az első ütemet egymilliárd forintért a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. saját beruházásban finanszírozta, a második ütemet pedig európai uniós forrás felhasználásával a megyei önkormányzat készíttette el.

Rácz Róbert, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke utalt arra, hogy bár korábban már átadták a parkot, de még további 12 millió forintot kellett ráfordítani ahhoz, hogy "vendégbarát" legyen és fogadhassa a látogatókat. A közel öthektáros területen kialakított pihenőparkban az érdeklődők megismerkedhetnek az Észak-Alföld páratlan élő- és növényvilágával, az Európában egyedülálló újkőkori házzal, a puszta őshonos állataival, néprajzi jellegzetességekkel, s megtekinthetik az autópálya-építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait.

Zámbori Tamás, a parkot működtető Megyegazda Kht. ügyvezetője szerint a bemutatóházak mellett tájjellegű ételekkel, kemencében, lávakövön, grillen, bográcsban készült ételekkel várják az oda látogatókat. A pihenőparkban állatsimogatásra, lovaglásra, kocsikázásra is nyílik lehetőség a közeli Hortobágyi Nemzeti Park területén is. Terveik között szerepel étterem és szálláshely létesítése a park mentén. Rácz Róbert ehhez hozzátette: szeretnék, ha mintegy három éven belül nullszaldóssá válna a 65 millió forint éves költségvetéssel működő Archeopark.

A közgyűlés elnöke bejelentette: tárgyalásokat kezdeményezett az NA Rt. vezetőivel annak érdekében, fontoljanak meg további beruházásokat, hogy európai színvonalú szórakoztató és vendéglátó objektumot alakíthassanak ki az Archeopark környezetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Makk válaszol

Nünüke üzenete Doktor Makknak: Ha nem lenne utolsó pillanat, akkor semmi sem készülne el. Tovább olvasom