Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Megnyílik Székelyföld képviselete Brüsszelben

Az Európai Unió tagjaként Románia és Magyarország is büszke lehet Székelyföldre - hangoztatta Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke kedden Brüsszelben azon a fogadáson, amelyet RMDSZ-es képviselőtársaival közösen adott Székelyföld brüsszeli képviseletének másnapi megnyitása alkalmából.

Az erdélyi képviselő emlékeztetett arra, hogy a képviseleti iroda létesítése politikai vihart kavart Romániában és az EP-ben, de úgy vélte, "a mesterséges, nacionalista hisztériakeltésnek kimondottan pártpolitikai okai vannak". Azt kérte, "ne exportálják Európába a román posztkommunizmust és nacionalizmust".

Tőkés László szerint az irodanyitó ünnepély is bizonyítja, hogy Székelyföld "olyan földrajzi,történelmi, nyelvi, gazdasági és kulturális entitás, olyan kézzelfogható valóság, amelynek léte letagadhatatlan".

Emlékeztetett az alelnök arra, hogy az EU egyik alapgondolata a sokszínűség, a soknyelvűség, a kultúrák közti párbeszéd. Úgy vélte, Románia büszke lehet arra, hogy kultúrájában, nyelvi sokféleségében leképezi Európát. Hozzátette, hogy a több országban élő magyarság sokszínűsége is rendkívüli gazdagság.

Sógor Csaba (RMDSZ) beszédében hangsúlyozta: a három megye által képviselt lobbiiroda azt tűzi ki célul, hogy híd legyen Brüsszel és Székelyföld között, továbbá híd legyen Románia és Magyarország között.

A képviselet fő célja, hogy gazdasági, kulturális összeköttetéseket építsen népek és országok között - hangoztatta, és az EP-delegáció nevében támogatást ígért az irodának.

Sógor Csaba átadta a résztvevőknek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Kelemen Hunor, valamint Románia miniszterelnök-helyettese, Markó Béla üdvözletét.

A fogadáson több más EP-képviselő is megjelent, köztük Szájer József, a Fidesz és Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője is.
Utóbbi az MTI-nek elmondta: jelenléte is jelzi, nemzeti egyetértés van abban, hogy a három erdélyi megye közös képviseletének megnyitása legitim, és az uniós érdekekkel is egybeesik.

Közleményében Tabajdi Csaba úgy vélte: "Túlzottak és érthetetlenek ugyanakkor a képviselet megnyitását övező romániai aggodalmak. Románia állampolgárainak - legyenek akár magyar, akár román, akár más nemzetiségűek - az új képviselet megnyitása és az ezzel járó hatékonyabb uniós érdekérvényesítés egyértelműen a javát szolgálja."

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke a megnyitón azt emelte ki, hogy az iroda információs és tájékoztató jelleggel jön létre. Befektetőket keresnek, pályázatokat figyelnek, és szeretnék Székelyföldet jobban megismertetni a világgal - hangoztatta. Azt is tisztázni kívánta, hogy az irodát jogilag Kovászna és Hargita megyék önkormányzatai hozták létre és tartják fenn.
Az Európai Unióhoz tartozás azt is jelenti, hogy 2007 óta a gyakorlatban is integrálódnak, és az EU eszközeivel fejlesztik Székelyföldet - mutatott rá.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke arra emlékeztetett, hogy annak idején nemzetiségre való tekintet nélkül Székelyföld polgárai egyöntetűen az EU-csatlakozásra szavaztak. Négy évvel a csatlakozás után látható, hogy az uniós tagságnak több az előnye, mint a hátránya - hangsúlyozta -, különösen a fejlesztési források lehívásában, Székelyföld gazdasági felzárkóztatásában értek el jelentős eredményeket.

Az iroda megnyitása azt jelzi, hogy jelen kívánnak lenni a döntéshozatal helyszínén - szögezte le a tanácselnök.

Olvasóink írták

  • 2. Yoav 2011. június 02. 09:17
    „Nem hinnem hogy a valodi Szekelyek magukat Magyar-nak vallanak!!
    Ok SZKELY-nek valljak magukat!!mas esetben mi szukseg lenne efgy SZEKELY kepviseletre Buxelles-ben??”
  • 1. janika 2011. június 01. 06:37
    „Jobb lenne, ha székelyeket nem piszkálnák, mert ott mg vannak igazi magyarok, akik nem ettek az uborkából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc: a túlzott remények és keserű kiábrándulások éve lett

Az Orbán-kormány egy esztendeje a túlzott remények és a keserű kiábrándulások, kijózanodások éve… Tovább olvasom