Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Megnőtt az állami intézmények tartozása

Egy kormánypárti javaslat szerint a jövőben az eddigieknél korábban és nagyobb szabadsággal jelölhetne ki a pénzügyminiszter kincstári biztost a túlságosan nagy tartozást felhalmozó állami fenntartású intézményekhez.
A költségvetési szervezetek hatvan napon túli adósságállománya tavaly októberre az év eleji szint nyolcszorosára ugrott, s "igencsak félő, hogy a kórházak, klinikák tartozásai is elszabadulnak".

Az államháztartási törvény módosítását célzó, Szabó Lajos (MSZP) nevével jegyzett indítvány szerint az állami intézményekhez a jövőben nemcsak akkor lehetne kincstári biztos küldeni, ha a hatvan napon túli tartozásuk meghaladja az 50 millió forintot, vagy az intézmény költségvetésében szereplő kiadási főösszeg 3,5 százalékát, hanem akkor is, ha "a költségvetési szerv gazdasági, pénzügyi folyamatai azt indokolják".

A javaslatból nem derül ki, pontosan mikor is áll be az a "gazdasági, pénzügyi helyzet", amely a lépést indokolná. "Vagyis a pénzügyi kormányzat viszonylag nagy szabadsággal vonhatná pénzügyi ellenőrzése alá azokat a költségvetési finanszírozású intézményeket, amelyeknél félő, hogy a tartozásállomány túlfut a megengedhető korláton".

A javaslatot nem véletlenül nyújtották be éppen most. "A Magyar Államkincstár adatai szerint a költségvetési szervezetek adósságállománya tavaly a második félévben meredek növekedésnek indult: míg az év elején 15,26 milliárd forint volt, október végére meghaladta a 35 milliárdot. Kilenc hónap alatt gyakorlatilag az ötszörösére nőtt az átütemezett tartozások összege, a 60 napon túli tartozások értéke pedig a nyolcszorosára".

Az októberi összesítés szerint a legnagyobb, több mint tízmilliárdos összeg az igazságügyi tárcát terhelte. A rendészeti, határőrizeti szervekkel, a BM Központi kórházzal és a Központi Gazdasági Főigazgatósággal kibővült minisztérium tartozása miatt bizonyos intézkedéseket már korábban is hozott a Pénzügyminisztérium, ám a tartozásállomány tovább nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Citromkolbász, kivirsli

Tovább olvasom