Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Megmentenék az értékes, őshonos fafajtákat

Már látható eredményei is vannak a soproni Castanea Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezésének. Az egyesület fő célja, hogy megmentse az őshonos soproni, illetve városkörnyéki gyümölcsfákat.
Sopronban a város különböző helyein több száz, régi fafajtát ápolnak, nevelnek a Castanea Környezetvédelmi Egyesület közreműködésével. A tagok három évvel ezelőtt a városban, illetve a környékbeli kertekben feltérképezték az őshonos fafajtákat.
– Sopronban a harmincas években működött egy csemetekert, ahonnan rengeteg fa jutott a kertekbe – mondja Hárs Olivér, az egyesület társelnöke. – A néhány, még megmaradt fáról oltványokat szereztünk be. A mostani lesz a második ősz, amikor a hajtásokat ismételten kiültethetjük. Az eddigi tapasztalatok biztatóak. Akciónk nem csupán arra szolgál, hogy az értékes fajtákat mentsük meg. Arról is szó van, hogy ezek a gyümölcsfák ellenállóbbak a betegségekkel szemben, terméseik rég elfeledett ízekkel gyarapítják a választékot.
Hárs Olivér hozzátette, az elültetett fák néhány éven belül termőre fordulnak, értékes oltványt adva ezáltal, és alapját képezhetik a folyamatosan bővülő génbanknak. A tagok a közelmúltban pedig egy újabb akciót hirdettek: a csonthéjas termést adó fákat is feltérképezik. Sopronbánfalván, Ágfalván és a Kutyahegyen már meg is kezdték a cseresznye-, szilva- és meggyfák hajtásainak összegyűjtését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2007-ben 14 ezer közalkalmazott veszítheti el a munkáját

Több minisztérium a működési kiadásainak 10 százalékát is elveszítheti, így több ezer fős… Tovább olvasom