Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Megmaradnak a nemzeti hagyományok

Hazánkban nőtt a munkahelyük elvesztésétől nem tartók, az egészségügyi ellátás javulását és az EU15-ben kínálkozó munka- és tanulási lehetőségek bővülését érzékelők aránya – állapítja meg egy friss felmérés.
A GfK Custom Research Worldwide először 2004-ben készítette el kilenc országra kiterjedő felmérését – így Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Lettországban, Litvániában, Észtországban, Lengyelországban, Magyarországon és Máltán vizsgálták, milyennek látja a lakosság saját aktuális helyzetét és jövőjét többek között a munkahelyek biztonságával, az egészségügyi ellátással, a korrupcióval és az árak változásával kapcsolatban. Idén a felmérésben részt vevő országok sora kiegészült Ciprussal.

Bizakodóbbak, mint tavaly

Magyarországon 4 százalékot tesz ki azok aránya, akik az elmúlt másfél évben munkahelyüket nagyobb biztonságban kezdték érezni – ez az arány gyakorlatilag stagnál. Az egészségügyi ellátás helyzetét a tíz ország összátlagánál mi, magyarok borúlátóbban ítéltük meg, hiszen 6 százalék azoknak az aránya, akik pozitív változásokat véltek felfedezni. Ugyanakkor az ellátás színvonalának megfelelő irányba történő elmozdulását észlelők aránya a 2005. évi adatokhoz (3 százalék) képest megduplázódott. Az EU-ban adódó munka- és tanulási lehetőségek bővülését kisebb arányban érzékelték honfitársaink, mint azt a tíz ország összesített adatai mutatják. A magyar válaszadók 44 százaléka gondolja úgy ugyanis, hogy a csatlakozás óta jobb esélye van a „régi” tagállamok munkaerőpiacain, s 53 százalékuk véli úgy, több lehetőség kínálkozik a tanulásra. Ezek az adatok pedig a tavaly mértekhez képest szintén javulást mutatnak, hiszen 2005-ben még a lakosság 37 százaléka látott több esélyt az unió tagállamaiban való munkavállalásra, s mindössze 42 százalék szerint javultak a továbbtanulási esélyek a tagállamokban az idei 53 százalékhoz képest. A magyarok korrupcióval és az árak növekedésével kapcsolatos vélekedései a tíz tagállam átlagától lényegében nem tér el, ám az előző évhez képest most többen gondolják úgy, hogy a korrupció elterjedtebb, s az árak magasabbak, mint 2005-ben.

Az elkövetkező öt év

A felmérés nem csupán a megkérdezettek jelenlegi helyzetének értékelésére, de a soron következő öt évre vonatkozó várakozásaikra is rákérdezett. A legutóbbi felméréshez képest az újonnan csatlakozók az árak és a korrupció tekintetében számítanak nagyobb arányban növekedésre. A munkahelyek biztonságával kapcsolatban a legfrissebb adatok szerint átlagosan a válaszadók 31 százaléka számít munkahelyé-

nek nagyobb biztonságára, további 31 százalék szerint pedig a helyzet e téren változatlan marad. E tekintetben legoptimistább Litvánia, de az átlagot meghaladóan bizakodnak az észtek, a lettek és a szlovákok is. A többség a munka- és tanulási lehetőségek elérhetőségének bővülésére számít úgy a tíz ország átlagát, mint a hazai vélekedéseket illetően.

„ Minden marad a régiben”

A megkérdezettek 37 százaléka véli úgy, hogy az egészségügyi ellátás 2010-ig javulni fog, 32 százalék szerint pedig változatlan marad. A magyar válaszok aránya némiképp máshogy alakult, ugyanis itt nagyobb az egészségügyi ellátás szintjének stagnálására számítók aránya (39 százalék), mint azoké, akik pozitív elmozdulást várnak (26 százalék). A nemzeti identitástudat és a hagyománytisztelet tekintetében a megkérdezettek mintegy fele gondolja úgy – a tíz ország átlaga 46 százalék, a magyarországi átlag 49 százalék –, hogy minden marad a régiben. (A felmérést a GfK Custom Research Worldwide végezte. A magyarországi adatokat a GfK Hungária, Magyarország vezető piackutató intézete biztosította.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom