Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Megkoszorúzták Zsirai Miklós emlékművét

Több mint tíz éve rendszeresen megemlékeznek Mihályban a Kossuth-díjas nyelvészprofesszorról, Zsirai Miklósról. A neves nyelvtudós a rábaközi kistelepülésről származik, tiszteletére a 70-es években állítottak emléktáblát.
Zsirai Miklós nyelvész 1892. október 10-én született Mihályiban. A földműves szülők gyermekére hamar felfigyeltek tanárai, akik a nyelvtudományok felé terelték a fiút. Érdeklődése Finnország felé vitte, de tanulmányútját megszakította az első világháború. Tanulmányai befejeztével bölcsész doktori címet szerzett, majd az Eötvös Collégium magyar nyelvész-tanáraként és nyelvész professzorként tevékenykedett. Több könyve és tanulmánya is megjelent, fő műve a finnugor nyelvrokonságról szól, melyet azóta alapműnek tekintenek a szakmában. Később a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Társaságának elnöke is volt, munkássága elismeréseként Kossuth-díjjal tüntették ki. Mihályi származását büszkén emlegette. 1955-ben Budapesten halt meg. Mihályi vezetése 1998-ban posztumusz díszpolgárrá avatta.
– Rendszeresen megemlékezünk falunk híres szülöttéről, emléktábláját a helybéliek gondozzák – mondta Papp Lajosné, a település polgármestere. A tisztelet koszorúját a neves professzor születésének száztizennégy éves évfordulóján helyezték el egykori szülőháza előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen színházba járna szívesen?

Tovább olvasom