Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Megkezdődött az Európai Unió kormányközi konferenciája

Hétfőn megkezdődött az Európai Unió kormányközi konferenciája, mely az unió új reformszerződését önti szöveges formába, a dokumentum akár 2009-ben hatályba léphet.
A ma kezdődő kormányközi konferencia két év bizonytalanságnak vethet véget, az unió alkotmányának ügye ugyanis megfeneklett azt követően, hogy a Franciaországban és Hollandiában rendezett népszavazáson megbukott a szövegtervezetet. A portugál elnökség most egy száz oldalas dokumentumot ad majd át a tagállamok által felkért jogi szakértőknek. A végleges változattal várhatóan októberre készülnek el.

Lengyelországra utalva Barroso reményét fejezte ki, hogy Varsó nem vonja kétségbe a június végi, brüsszeli csúcsértekezleten a reformszerződéssel kapcsolatban született megállapodásokat. Ellenkező esetben az EU hitele jelentős csorbát szenvedhet - figyelmeztetett José Manuel Durao Barroso, a bizottsági elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung című, tekintélyes német konzervatív lapnak adott nyilatkozatában.

Üzenet Varsónak és Ankarának

Mindennek ellenére a politikus meggyőződésének adott hangot, hogy a lengyel kormány nem kérdőjelezi meg a döntéshozatali rendszerrel, ezen belül a szavazati arányok szabályozásával kapcsolatban létrejött kompromisszumos egyezségeket. "Nem korrekt az a vélemény, amelynek alapján egyesek Lengyelországot Európa-ellenesnek tüntetik fel" - vélekedett Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke a leghatározottabban síkraszállt a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások folytatása mellett. Az uniós tagállamok által egy másik országgal szemben vállalt kötelezettségeket mindenképp be kell tartani - jelentette ki Barroso, mindenekelőtt az Ankara csatlakozását leginkább ellenző Nicalas Sarkozy francia elnöknek üzenve. A politikus hozzáfűzte:"A tárgyalások egy dolog, a csatlakozás pedig egy másik." Ezzel összefüggésben arra is utalt, hogy egy új ország felvételéről a tagállamoknak egyhangúan kell dönteniük. "Mindez pedig aligha történik meg holnap, de még holnapután sem" - jelentette ki.

Balkáni gondok

A koszovói helyzetről szólva az Európai Bizottság vezetője elismerte, hogy az ENSZ BT keretein belül - legalábbis egyelőre - nem születhet megállapodás. Mindazonáltal fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a koszovói problémát az ENSZ-főtitkár különmegbízottja, Martti Ahtisaari javaslatai alapján rendezzék. Felszólította az EU tagállamait, hogy tanúsítsanak egységet ebben a kérdésben. Ezzel összefüggésben emlékeztetett: "A balkánon egy ízben már megfizettük az egység hiányának árát."

Barroso szerint nem az EU-n múlt, hogy Koszovóval kapcsolatban az ENSZ-ben eddig nem jött létre megállapodás. Szerbiának semmilyen szerepe nem lehet a jövőben az unióban, amennyiben nem járul hozzá a megoldáshoz - figyelmeztette Belgrádot meglehetős élességgel a bizottsági elnök.

Oroszország és az EU kapcsolatairól szólva hangsúlyozta: az unió érdekelt egy erős és stabil Oroszországban. "Oroszországgal való viszonyunkat ugyanakkor jelentős mértékben meghatározza az orosz demokrácia, illetve jogállamiság minősége" - jelentette ki Barroso, hozzáfűzve, hogy a dolgok - mint fogalmazott - ebben a tekintetben nem a megfelelő irányban haladnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újhelyi: A tüzek terjedése okozza a legnagyobb gondot

A kormányzati koordinációs bizottság elnökhelyettese, Újhelyi István szerint az energiaellátás… Tovább olvasom