Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Megkezdődött az apadás

Habár a Duna már tetőzött a Dunakanyarban és Budapesten, még mindig nem megnyugtató a helyzet: a szakemberek arra is felkészültek, hogy átszakadhatnak az átázott védművek – mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán. „Megtörtént az apadás, de ez nem a győzelmi jelentésnek a helye. A víz még mindig a 2002-es szinten van” – hangsúlyozta. A szóvivő szerint arra is fel vannak készülve, hogy akár 25 ezer embert is ki kell telepíteniük a Dunakanyarban egy esetleges gátszakadáskor.

Dobson Tibor azt sem tartja kizártnak, hogy a Tisza mentén is komolyabb problémát okozhat a hosszan tartó magas vízszint. Az Alföld eltérő földrajzi adottságai miatt itt akár súlyosabb helyzetet is okozhat egy esetleges gátszakadás, mint a Dunakanyarban. A szakértő nem bocsátkozott becslésekbe arra vonatkozóan, hány ember lehet potenciálisan veszélyben a Tisza mentén. Dobson Tibor azonban hangsúlyozta, hogy a mostani árvíz során lakosságvédelmi szempontból eddig még nem alakult ki rendkívüli helyzet. A szóvivő szerint a következő két-három nap még fokozott figyelmet követel az árvízi védelemben. (mti)

Romlik az árvízi helyzet Európában

Megszakadt kedden este a vasúti összeköttetés Dél-Morvaország és Ausztria között, mert a síneket elöntötte a víz – jelentette a prágai közszolgálati média. Néhány helyi, illetve cseh–osztrák járat szünetel, míg a Prága–Bécs nemzetközi expressz kerülő úton közlekedik. A régióban több helyen eleredt az eső, s a meteorológusok szerint egy-két napon át esni fog, ami súlyosbítja a helyzetet. Ugyancsak komoly gond, hogy a felmelegedés következtében felgyorsul a hó olvadása a hegyekben, ami szintén problémákat okozhat a következő napokban. A régiót a Morva folyó alsó-ausztriai szakaszán hétfőn és kedden történt két gátszakadása is sújtja, mert a víz egy része átfolyt morva területre. A Dyje és a Morva folyócskák vízszintje ugyan már nem emelkedik, de a gátak egyre nehezebben bírják a terhelést. Csökken a megáradt Elba szintje Szászország legtöbb folyó menti településénél, miközben a szomszédos tartományokban, Szász-Anhaltban és Brandenburgban most kezd komolyra fordulni a helyzet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar származású az ötödik űrturistajelölt

Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év… Tovább olvasom