Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Megkezdődött a Zuschlag-ügy fellebbviteli tárgyalása Szegeden

Az elsőfokú ítélet ismertetésével megkezdődött a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása kedden a szegedi ítélőtáblán.

Zuschlag Jánost első fokon - folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt - 2010. március 31-én nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

Az indoklás szerint az egykori szocialista politikus és társai részben fiktív civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul költöttek el több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a pénzt a kiskunhalasi MSZP-alapszervezet működtetésére fordították.

A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki az elsőfokú bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett. Két vádlott esetében az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, 14 vádlottal szemben a büntetések súlyosítását kezdeményezte. Ugyanezen 14 vádlott és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek.

A táblabíróság dísztermében kedden kezdődött pert élénk sajtóérdeklődés kíséri. A tárgyalást szerkesztőségenként egy előzetesen akkreditált újságíró követheti nyomon a helyszínen, a terem korlátozott befogadóképessége miatt vádlottanként egy családtag lehet jelen. A perről 29 újság, internetes hírportál, rádió, televízió és hírügynökség tudósít. A tárgyalás elején Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró kiküldte a teremből a fotósokat és operatőröket, hogy zavartalanul folyhasson a per.

Zuschlag János, illetve Krausz Csaba ötödrendű és Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott a vele szemben vagyonelkobzással érintett ingatlanok és pénz törvényes eredetéről okiratokat terjesztett be a bíróságnak, ezért a tanácsvezető bíró bizonyítást rendelt el.

A tárgyaláson ismertetett dokumentumok szerint a Zuschlag Jánossal szemben indított adóhatósági ellenőrzés nem talált eltérést a bevallásokhoz képest. A beterjesztett bizonyítékok szerint Zuschlag János felesége gödöllői családi házuk építését bankkölcsönből fedezte. A benyújtott okiratok szerint Krausz Csaba, illetve Marsovszky Balázs és családtagjai az elmúlt években több ingatlant és gépkocsit értékesítettek.

A kilencedrendű vádlott, Prácser László védője szerint a bűnszervezetekkel kapcsolatos jogegységi döntés alkotmányellenes, mert az előreláthatóság elvébe ütközik, és sérti a bűnfelelősség elvét. Ezért ügyvéd az eljárás felfüggesztését kérte az Alkotmánybíróság döntéséig. A vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész az ügyvédi felvetéssel kapcsolatban kifejtette, más perekben született hasonló indítványokat jogerős ítéletekben már elutasították. A táblabíróság sem adott helyt az indítványnak.

Földes Gábor tizennegyedrendű vádlott egy másik büntetőügyben született nem jogerős döntés alapján paranoid személyiségzavara miatt nem tudja gyakorolni jogait a tárgyalás során. A táblabíróság ezért a férfi ügyét elkülönítette.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 11. 12:05
    „Hát igen mi lett a zsidók cikizéséből!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalai Annamária: a hatóság nem korlátozza a vélemények szabadságát

A tévék és rádiók nem háborognak a médiatörvény tartalmi korlátozásokat előíró rendelkezései miatt; igaz, ők, ellentétben a nyomtatott és internetes sajtóval, ezekhez már hozzászokhattak - monda a Magyar Nemzetnek Szalai Annamária. Tovább olvasom