Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Megkezdődött a Stadler József és két társa elleni büntetőper Kecskeméten

A vádirat ismertetésével és az elsőrendű vádlott vallomásával megkezdődött a Stadler József és két társa elleni büntetőper szerdán Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Az akasztói születésű, jelenleg Solton élő vállalkozót egyebek mellett jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás kísérletével, folytatólagos adócsalással, magánokirat- és közokirat-hamisítással, valamint a számvitel rendjének megsértésével vádolják.

Hasonló vádak miatt Stadler Józsefet 2003-ban négy és fél év fogházbüntetésre ítélték; Stadler 2005-ben feltételesen szabadult. A stadionépítő vállalkozó - aki korábban juhász, tollfelvásárló, borász volt - a legutóbbi időszakban elsősorban ruházati termékekkel és élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozott.

Dókáné Pályi Krisztina ügyész a szerdai tárgyaláson a vádiratot ismertetve elmondta: miután az elsőrendű vádlott szabadult, elhatározta, hogy ismét kereskedésbe fog. Mivel vezető tisztségviselőként a cégbíróság nyilvántartásában - korábbi büntetése miatt - nem szerepelhetett, a másod- és a harmadrendű vádlottat kérte meg arra, adják nevüket két, újonnan alapított cégéhez. Ebbe társai annak ellenére beleegyeztek, hogy tudták: tényleges szerepük a cégek működtetésében nem lesz, a könyvelésbe nem látnak bele, csak a szükséges papírok aláírásában vesznek részt.

Így lett Stadler József a két gazdasági társaság tulajdonosa, míg társai a cégek vezető tisztségviselői lettek. A cégeket úgy jegyeztették be, hogy székhelyük Akasztón található, holott azok valójában Solton működtek.

A vád szerint az egyik gazdasági társaság 35 valótlan tartalmú számlát állított be a 2007. évi könyvelésébe, s több mint 25 millió forint áfát igényelt jogtalanul vissza, ehhez azonban már nem jutott hozzá. Ugyanakkor tényleges tevékenysége kapcsán 8 millió forint áfát és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be. A másik cég egy valótlan tartalmú számlát szerepeltetett a 2007. évi könyvelésében, ennek kapcsán Stadler 366.740 forint áfát igényelt jogtalanul vissza, ezt szintén nem fizette ki neki az adóhatóság. A kétes ügyleteket a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala tárta fel.

Stadler József a vádirat ismertetése után jelezte: vallomást kíván tenni. Farkasné Kramolis Andrea bíró kérdéseire válaszolva tagadta, hogy bűnös lenne az ellene felhozott vádakban, és hangsúlyozta: vállalkozóként jóhiszeműen és a törvényi előírásoknak megfelelően járt el. Kitért arra, hogy a perben szereplő cégek könyvelésével minden rendben volt, azokat az adóhatóság többször ellenőrizte. Szerinte egyetlen fillérrel sem károsította meg a költségvetést, hiszen - mint mondta - a szóban forgó áfát nem kapta vissza.

"Ennek ellenére úgy néz ki, mintha én lennék Magyarországon a legnagyobb áfacsaló" - mondta a vállalkozó, aki szerint őt szándékosan tönkre akarják tenni. Úgy véli, ezt támasztja alá az is, hogy a vám- és pénzügyőrség, illetve az APEH az elmúlt években többször is komoly pénzbírságokkal sújtotta a hozzá köthető cégeket; ezek a büntetések összességében több száz millió forintra rúgnak. Ugyanakkor elismerte, hogy előfordulhattak a partnercégeitől befogadott számlák között hibásak, ám - mint megjegyezte - ennek kiszűrése nem az ő dolga.

Vallomásában kitért arra is: a vádpontok között szereplő áfa-visszaigénylésekről nem volt tudomása; ha történt ilyesmi, azt a cégek könyvelője és a vállalkozások általa megbízott irányítói - az ügy másodrendű és harmadrendű vádlottja - intézték. Stadler József mindemellett beszélt egy őt a szabadulása után Solton befogadó és később is segítő férfihez fűződő üzleti kapcsolatáról is, erről korábbi vallomásaiban nem tett említést.

A szerdán kezdődött perben eddig három tárgyalási napot jelölt ki a bíró; február 16-án a másik két vádlott, míg február 23-án tanúk meghallgatásával folytatódik az ügy tárgyalása.

Ha az újabb vádak beigazolódnak, Stadler József a bűncselekmény-halmazat miatt akár 12 évre is rács mögé kerülhet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenza - Tizenkét halálesetről tud az ÁNTSZ

Tizenkét olyan halálesetről értesült mostanáig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat… Tovább olvasom