Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Megkezdődött a magyar állampolgársági kérelmek leadása

Az új év első munkanapján megkezdődött a magyar állampolgársági kérelmek átvétele a külföldi magyar képviseleteken.

Románia: Tőkés is benyújtotta a kérelmet
Fennakadások nélkül fogadták az egyszerűsített honosítási eljárás alapján magyar állampolgárságot igénylőket a romániai magyar külképviseleteken és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Demokrácia Központokban.

Balogh György konzul, a csíkszeredai főkonzulátus ügyvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem volt torlódás a külképviseleten, az erre a napra előjegyzett személyeket fogadták a megbeszélt időpontokban. November 8. óta vettek fel előjegyzéseket. Az elektronikus és az írott sajtó képviselői megtöltötték az ügyfélfogadó termet, amikor a három zömében magyarok lakta megye (Maros, Hargita és Kovászna) önkormányzatának vezetői - Lokodi Edit, Borboly Csaba és Tamás Sándor - családjukkal együtt benyújtották igénylésüket. A főkonzulátus két épületében összesen öt ablaknál fogadják az igénylőket. Két műszakban dolgoznak, reggel nyolctól este kilencig, illetve addig, amíg ügyfél van - mondta Balogh György.

A kolozsvári főkonzulátuson is nagy munkában voltak e napon, meg kellett küzdeni a kezdeti gyakorlati nehézségekkel. Fennakadások azonban itt sem voltak. A bukaresti nagykövetség konzuli osztályán hétfőn tíz előjegyzett személyt fogadtak, s nem voltak különösebb nehézségek. Mint a hivatalban az MTI-nek elmondták, "még bele kell jönni", a későbbiekben felgyorsul majd az ügyintézés.

A bukaresti hivatalban egy ablak várja az igénylőket a kisebb számú érintett miatt. Nagyváradon és Marosvásárhelyen hétfőn megnyitották kapuikat az EMNT által kialakított Demokrácia Központok is.

Nagyváradon Tőkés László, az EMNT elnöke maga is beadta állampolgársági igényét három gyermekével együtt.


Szerbia: november óta nyolcezren jelentkeztek
Zökkenőmentesen indult az egyszerűsített honosítási kérelmek beadása a szabadkai magyar főkonzulátuson hétfőn - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Az ügyfelek egyeztetett időpontra érkeznek, így csak minimális időt kell várniuk. A konzulátus épületében kialakított ügyfélfogadó helyiségben összesen hat helyen adhatják be kérelmüket azok, akik egykor magyar állampolgárok voltak vagy felmenőjük rendelkezett magyar állampolgársággal.

Korsós Tamás főkonzul az MTI-nek elmondta: az időpontfoglalás novemberi kezdete óta mintegy nyolcezren jelentkeztek. Az előzetes becslések szerint átlagosan negyven percet vesz igénybe az egy kérelem elintézéshez szükséges adminisztráció, így várhatóan naponta száz ügyfelet tudnak fogadni a szabadkai konzulátuson, ahol a megnövekedett feladatok miatt jelentős létszámbővítésre volt szükség. A háromnegyed órás beszélgetés arra is lehetőséget teremt, hogy a konzulátus munkatársai ellenőrizni tudják a kérelmezők magyar nyelvtudását, ami az egyszerűsített honosítás egyik feltétele - tette hozzá a diplomata.


Szlovákia: kevés az érdeklődő
Szlovákiában nincs nagy érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt - tudta meg az MTI tudósítója Magyarország pozsonyi konzulátusán és kassai főkonzulátusán.

"Mérsékelt érdeklődésről számolhatok be. Az időpontokat a kérelmek beadására már korábban egyeztettük. A konzulátus a kérelmek átvételére minden területen felkészült, és a spontán érdeklődők ügyét is el tudjuk intézni" - nyilatkozta Farkas Géza pozsonyi magyar konzul. A diplomáciai képviseletek a mérsékelt szlovákiai érdeklődést két okkal magyarázzák.

"Romániától eltérően, ahol a tömbmagyarság az államhatároktól messze él, a szlovákiai tömbmagyarság szorosan a magyar határ mentén helyezkedik el, s így jó lehetősége van arra is, hogy egyenesen Magyarországon folyamodjon állampolgárságért. Mi eleve számoltunk ezzel. Nem várjuk, hogy a Pozsonytól távol lakó magyarok esetleges kérelmüket nálunk intézzék" - jegyezte meg Farkas Géza. Szerencsés János kassai magyar főkonzul rámutatott, hogy az érvényben lévő szlovák állampolgársági törvény tiltja és bünteti a külföldi állampolgárság felvételét, s ez a magyar állampolgárság felvétele ellen szól.

"A szlovák ellentörvényt a tervek szerint februárban módosítják. Várható, hogy azután emelkedni fog a könnyített honosítást kérők, érdeklődők száma" - vélekedett a főkonzul. A parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) néhány vezetője azonban már jelezte, hogy a fennálló jogi helyzet ellenére is kérvényezni fogja a magyar állampolgárságot.


Horvátország: tizenegyen kértek időpontot az elmúlt hetekben Zágrábban
A horvát fővárosban egyelőre kevesen kértek időpontot az egyszerűsített honosítási kérelmek beadására - mondta el az MTI-nek a zágrábi magyar konzul.

Juhász Zoltán közölte: az elmúlt hetekben összesen tizenegyen kértek időpontot a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges iratok benyújtására, bár telefonon többen érdeklődtek. Az első kérelmet hétfőn adták be Zágrábban is. Feltételezése szerint az Eszék környékén élő magyarok számára valószínűleg egyszerűbb a távoli Zágráb helyett a közeli Magyarországon benyújtani a szükséges dokumentumokat.


Szlovénia: egyelőre nem túl magas a kérvényezők száma
A szlovén főváros magyar nagykövetségén az elmúlt hónapokban már jelentős volt az érdeklődés a magyar állampolgárság megszerzése iránt, bár a kérvényezők száma egyelőre nem túl magas. Konkrét időpontot hétfőig csak tizenöten kértek a ljubljanai konzulátuson - tájékoztatta az MTI-t Magyarország ljubljanai konzulja.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. Pofátlan 2011. január 05. 17:19
  „Kedves meir!
  Az általad imádott nagy-izraelben jobban nő a palesztinok létszáma, mint a zsidóké.
  A népszaporulat jó száz év múlva megteremti a független Palesztinát.
  Úgyhogy meir le..<moderálva> az állampolgárságodat.”
 • 67. meir 2011. január 05. 14:58
  „51-es! boduletes baromsagot irtal!!
  Izrael-i Allampolgarsagot Kizarolag az "szerezhet" aki,;
  1,; Eskut tesz az Allam Alkotmanyara es zaszlajara-(ez ma mar kotelezo mindenkinek utolagosan is!!)-!
  2,; aki Izraelben kivan letelepedni!
  3,; aki Dokumentumokkal igazolni tudja a Zsido mivoltat!
  Ezek nelkul SENKI SEMMILYEN KORULMENYEK kozt NEM kapja meg az Allampolgarsagot!
  az allampolgarsag megszerzese utan koteles;
  1,; Nyelvtanfolyamon reszt venni!
  2,; Allando bejelentett IZRAELI Lakcimmel rendelkezni!
  3,; 3 honapon belul Munkahellyel rendelkezni!
  4,; Betegbiztositassal rendelkezni!
  4,; Adohatosagi bejelentessel birni!
  ezek hianyaban KITOLONCOLHATO!!”
 • 66. janika 2011. január 05. 14:03
  „Nem mindenki a politikai nézetei érzelmei szerint mond véleményt. Szerintem ennél sokkal fontosabb dolgok maradnak a háttérbe intézetlenül.”
 • 65. andor47 2011. január 04. 20:42
  „Azért érdekes, hogy az ellenzők mind "balodali" (kommunista) érzelműek.......”
 • 64. meteor* 2011. január 04. 20:16
  „Hey, nekem van magyar allampolgarsagom! Ingyen kaptam, bar nem kertem, nem tudok tole szabadulni, teljesen torvenyes, 26 eves, tudok irni es olvasni, sot, sajnos meg beszelni is magyarul. Valakinek nem kene az allampolgarsagom????? Szivesen becserelnem!!!!!!!!!!”
 • 63. Pofátlan 2011. január 04. 16:57
  „Remélem hogy Gyurcsány és Lendvai pedig az észak koreai nagykövetségen fog igényelni állampolgárságot!”
 • 62. Winternight 2011. január 04. 16:29
  „A médiabirodalom figyelmetlenségből fakadó elírás volt, multinacionális cégbirodalmakat akartam írni, de más helyre a médiatörvénnyel kapcsolatosan is írok, és valahogy az volt az agyamban.
  Ez a lassan mondom, hogy mindenki megértse, ismerős szöveg. A hazugságokat szokták ezzel a szöveggel kezdeni egyesek.
  Egy Magyarország van. De nem mindenki egyformán képzeli el az ország jövőjét.
  Jól emlékszem még arra, amikor Ausztriát támadta a baloldali és liberális politika, és a hozzájuk köthető nemzetközi sajtó a demokratikus választásokon az osztrák parlamentbe bejutó és kormányba kerülő Jörg Haider-féle párt miatt. De Ausztria sem hátrált meg, ment előre a maga útján, ahogy most Magyarország is ezt teszi. És ez így van jól. Ezt várjuk a kormánytól, ezért adtunk a kezükbe kétharmados, alkotmányozó hatalmat.”
 • 61. morz 2011. január 04. 16:27
  „Olyan ez mint az öreg tata aki rossz irányba hajt fel az autópályára. Nem ő megy rossz irányba, hanem az a sok rogadt szemét aki jön szembe és dudál...”
 • 60. morz 2011. január 04. 16:10
  „Milyen mi világunk? Te jó ég. Eyg világ van magyarországon: Lesz holnap, vagy lehúzzuk a rolót. Ez az egy világ van. Ha lehúzom a rolót akkor lehúzod te is barátom.
  Ja a Stumpfék most vettek egy méretes részt az RTLKlubot tulajdonló cégből. Milyen médiabirodalmakról beszélsz.
  Úúúú, öreg nagyon pártközpont szaga van az általad leírtaknak. Csak jegyezd meg a címet, hogy vissza tudj menni reklamálni ha nem úgy lesz ahogy mondták.
  Lassan mondom hogy megértsd: Nem vagyok Maszopista, sem LMPista. Csak gondolkodom. Ezt még szabad.”
 • 59. morz 2011. január 04. 16:03
  „Ki beszél itt Gyurcsányról. Ha rühellem sa Viktor képét az automatice jelenti hogy Gyurcsány love?
  Egy bődületes bagy hazugségot csempésztél a mondandódba: az EU-ban tisztelik az Orbánt.
  Látszik naponta. Akik tisztelik: Berlusconi az olasz pénzvilág és médiabirodalom ura... Többet nem tudok.
  Igen eddig jutsz el értelemben is, mindenki rossz és utálatos és az ország végét akarja, akik be mer szólni. Tulajdonképpen egyedül harcolunk ez ellen az egész rohadt világ ellen. Mindenki gaz és mocsok. Az nemlehet hogy a Viktor hazudjon, vagy neadj isten ne legyen igaza...
  Nevetséges ez az utolsó poszt amit iderittyentettél:-)
  Orbán nagy haverja, tudod akivel meccsre szokott járni. A Csányi. Még véletlenül sem a pénzvilág ura itt a környező kis régióban.”
 • 58. Winternight 2011. január 04. 15:52
  „Morz, szép lett volna amit írsz, ha egy bődületes hazugságot nem csempészel a sorok közé.
  Az a néhány érdekelt, aki nem tartja méltónak Magyarországot az EU elnökségre, ők egy olyan Magyarországot támogatnának, amelyik feltétel nélkül kiszolgálja a multinacionális médiabirodalmak és a pénzvilág urait. Tudom, hogy nektek ez iszonyatos fájdalom, de az EU-ban tisztelik Orbán Viktort. Nem véletlenül választották a Néppárt alelnökéve. Ezzel szemben mit tudtatok felmutatni ti? Gyurcsányt, a hazugot, akit senki nem vett komolyan. Szánalomra méltóak vagytok.
  Jó ha tudomásul veszitek, ha leírtok valamit, attól az nem fog igazsággá válni. És azt is, hiába károgtok, nem fog visszajönni soha a ti világotok.”
 • 57. morz 2011. január 04. 15:35
  „Még annyit, hogy lehet hogy nem attól lesz valaki magyar hogy mekkora összegű adót fizet. Nem. Biztosan nem. De nem is attól hogy mennyire falja Wass Albertet. Nem attól hogy az utóbbi 3 évben kötelességszerűen kimegy a csíksomlyói búcsúba, vagy 3 éve bőnyállal énekli a Székely-himnuszt, és megtanul rovásírni.
  Hanem attól, ha meghallja a magyar himnuszt, akkor könny szökik a szemébe, ha olvassa ezeket a sorokat: "Elhull a virág, eliramlik az élet" akkor azt gondolja, hogy semmi nyelv nincs a világon, amelyen ezt csodálatosabban ki tudná fejezni. Attól ha szégyenli magát, amikor csórónak nézik a parndorfi Tescoban. Attól ha szégyenli ha nem tartják az országát méltónak egy EU elnökségre (és erről nem az EU tehet), attól ha meglátja a Bakony lankáit megdobban a szíve, ha külföldön magyar szót hall, összemosolyog a másikkal, és akkor ha büszkén kimondhatja én magyar vagyok. Ja és a legfontosabb, mindent megtesz azért hogy ez az ország, és ez a nép megmaradjon a történelemben. És nem oroszrulettet játszik ezzel (vagy bejön - vagy nem).”
 • 56. Winternight 2011. január 04. 15:26
  „Madarász, a törvény tiszta és világosan érthető, összhangban van más EU tagállamok állampolgársági törvényeivel.
  Konkrétan mire gondolsz? Mi az ami számodra átgondolatlan, szabályozatlan? Lehetőleg a pontos szöveget idézd, és ne valami blogról kimásolt szöveget. Segítek neked értelmezni.”
 • 55. Madarász 2011. január 04. 15:21
  „51.
  W.N miért nem választasz egy magyar nevet legalább, ha már ennyire magyarkodsz...

  Kicsit gondolkodjál már el légyszíves! Senkinek nem a határon túli magyarokkal van a baja, csak azzal, ahogy Morz is írta, hoztak egy intézkedést kutyafuttában, aminek nem teremtették meg rendesen a szabályozását, nem úgy, mint az általad említett országokban.

  Szóval az egész korai, átgondolatlan, szabályozatlan és ez itt a probléma.”
 • 54. morz 2011. január 04. 15:19
  „Tudod öreg, azért gondolom azt, hogy szarban van az ország, mert tibelőletek van sok. Nem az a bajom veled, hogy más a véleményed, mégcsak az sem a bajom, hogy nem érted meg az enyémet. Ez így van rendjén. Az a bajom veletek jobberekkel, hogy ha nam azt gondolom amit te, akkor azt hiszed rólam, hogy egy büdös komcsi, vagy zsidó, vagy valami cigányféleség lehek...
  Ettől féltem a gyerekeim jövőjét. Majsd te megmondod, hogy jó magyar volt-e az apja...
  Jó ég. Szevasztok.”
 • 53. Winternight 2011. január 04. 15:17
  „Idéznéd azt a mondatomat, ami alapján nácinak nevezel?
  Vagy nektek már a zsidó szó kiejtése is antiszemitizmus?”
 • 52. morz 2011. január 04. 15:12
  „Mi az hogy számotokra?
  Azt se tudod ki vagyok?
  Én viszont tudom te ki vagy. <moderálva> A történelem ismétli önmagát. Nem vagyok zsidó, mint mondtam magyarnak tartom magam, te pedig nem vagy abban a helyzetben hogy megmond ki vagyok.
  Lásd Spanyolország, fizeti a volt gyarmati betelepülőknek a repjegyet ha visszamennek a hazájukba.
  A másik különbség, hogy minden országban rögzítve van, hogy ki milyen szinten vesz részt az építkezésben,. és a közjavakból való részesedésben.
  Jelenleg ilyen nálunk nincs. De leszarom, az én munkaerőpiaci helyzetem mondhatni stabil, megélek elég jól.
  Ti meg majd nyíghattok, ha mégsem úgy lesz ahogy elképzeltétek. Jaaaa, mert nekünk (nektek) nem ezt mondták...”
 • 51. Winternight 2011. január 04. 14:51
  „Morz, miért ne kevernénk ide? Mondjak más országokat? Belga és spanyol állampolgárságot szerezhetnek az anyaországok volt gyarmatain élők. Görög állampolgárságot kaphatnak a ciprusi görögök. Olasz állampolgárságot kaphatnak az 1920 előtt Olaszországhoz tartozó területeken élők. És ami a legszebb lehet számotokra. Izraeli állampolgárságot kaphatnak az országban letelepedni nem szándékozó zsidók.”
 • 50. pancser 2011. január 04. 14:51
  „moderálva”
 • 49. morz 2011. január 04. 14:50
  „Finnország svéd lakosait nem lehet egyértelműen sem a finn, sem a svéd népcsoportba sorolni. Saját megnevezésük finlandsvenska és számuk kb. 265 000 főre tehető, mely Finnország népességének 5,1%-át teszi ki. ?land svéd lakosságát hozzászámítva ez az érték 5,5%-ra nő. Finnországban ezen kívül kb. 9 000 svéd állampolgár él.
  Mellesleg, saját bíróságuk van (az egyiket épp most akarják kétnyelvűsíteni, mert eddig csak svéd nyelven működtek!!), kötelező a svéd nyelv tanulása, a Finnország területén egy tömbben élő svédek - saját körzeteikben -, rendőrségi ügyeiket mind ez ideig svédül intézhették, a körzetekben és őrsökön a svéd volt a hivatalos nyelv.
  Egyszóval bőségesen meg van termetve a szülőfőldön való boldogulás lehetősége. Ott ez a jog ténylegesen csak jelképes.
  Na ez egyetlen szomszéd államról sem mondható el.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VDSZSZ ismét tárgyalna a még elégséges szolgáltatásokról

A VDSZSZ továbbra is egyszeri 150 ezer forintot kér fejenként minden alkalmazottnak, valamint 2007-ig visszamenőleg 10 százalékos keresetnövelést. Egyeztetnének az elégséges szolgáltatásról. Tovább olvasom