Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Megkezdődött a kútvíztől meghalt csecsemő hozzátartozóinak pere

Megkezdődött a nitrátos kútvíztől meghalt lothárdi csecsemő hozzátartozóinak pere a Baranya Megyei Bíróságon szerdán.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja az egy hónapos korában elhunyt gyermek édesanyját, valamint nagymamáját, akik, ha bűnösségük bebizonyosodik, egytől öt évig terjedő fogházbüntetéssel sújthatók.

A vádirat szerint az édesanya 2006-ban létesített élettársi kapcsolatából 2008. november végén gyermek született, akit rossz lakhatási körülmények között neveltek a baranyai Lothárd községben.

Bár a védőnő az édesanyát és a nagymamát is többször figyelmeztette: kútvíz sem terhes anyáknak, sem csecsemőnek nem adható, ők a tápszerét mégis azzal hígították. A gyermek az év december 27-én rosszul lett, mentővel a pécsi gyermekklinikára szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni. A boncolás során derült ki, hogy a halál oka nitrátmérgezés.

A tisztiorvosi szolgálat munkatársai a kútvízből később az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó nitráttartalmat mutattak ki. A víz fogyasztása még felnőtt emberek számára is veszélyes volt.

A hozzátartozók korábban a rendőröknek azt vallották: spórolásból használták a kutat, vizétől ők nem lettek rosszul. Szakértők szerint mindkét vádlott enyhe fokban korlátozott abban, hogy felismerje cselekedetei súlyát.

Olvasóink írták

  • 3. uribe 2009. december 03. 12:27
    „Égbekiáltó gyalázat. Ártalan gyermekeket gyilkol a nyomor, a közöny és a felelőtlenség.”
  • 2. Reális 2009. december 03. 11:07
    „moderálva”
  • 1. Ikrob 2009. december 03. 09:23
    „Hát ennyit a védőnői szolgálatról. Ha rossz szociális körülmények között él a család, várható volt, hogy nem fognak babavizet venni, egyrészt anyagiak miatt, másrészt pedig a szellemi "korlátozottságuk" miatt. Ilyen esetben nem elég figyelmeztetni, lehetett volna pár karton mentes ásványvizet is ajándékozni... Nem hiszem el, hogy ilyenekre nincs pénz, akár az önkormányzati repi keretből is megoldható lett volna...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar férfit gyanúsítanak a koporsólopás kitervelésével?

Egy magyar férfit gyanúsítanak azzal, hogy kitervelte Friedrich Karl Flick milliárdos koporsójának… Tovább olvasom