Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Megkezdődött a holokauszttagadó történész pere

Bécsben hétfőn megkezdődött David Irving brit történész büntetőpere, aki írásaiban és előadásaiban is tagadta, hogy a holokauszt megtörtént volna. A zsidókkal szemben elkövetett náci népirtás tagadása Ausztriában bűncselekmény, amelyért 1-től 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.
A 67 éves Irvinget tavaly november 11-én vették őrizetbe Ausztria Stájerország tartományában egy 16 évvel azelőtti osztrák elfogatóparancs alapján. A hatóságok akkor azt követően adták ki a parancsot, hogy Irving egy bécsi és egy leobeni előadásában is tagadta az auschwitzi gázkamrák létezését. A történészt már 1984-ben is őrizetbe vették Ausztriában, de kiadták Németországnak, ahol szabadlábra helyezték. A perben nyolctagú esküdtszék és háromtagú bíróság folytatja az eljárást, amelynek végén várhatóan még hétfőn megszületik az ítélet.

Irving csaknem 30 könyvet írt, köztük a Hitler háborúja címűt, amely vitatja a holokauszt méreteit (mintegy 6 millió zsidó kiirtását), és egyebek között azt állítja, hogy a koncentrációs táborokban, köztük Auschwitzban nem gázkamrákban és kivégzés során, hanem betegségekben, például tífuszban halt meg sok fogoly.

Ha ez nem történne meg, kedden folytatják a tárgyalást. Irving perének különös aktualitást ad a szólás és kifejezés szabadsága körül Európában az utóbbi időben fellángolt vita, amely akörül forog, hogy megengedhető-e a muzulmán hívők vallási érzékenységét sértő, Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrák közlése és utánközlése. A gúnyrajzok európai lapokban történt publikálása erőszakos tiltakozó akciókat váltott ki világszerte a muzulmánok körében.

Irving megpróbálta elérni, hogy 20 ezer euró óvadék ellenében helyezzék feltételesen szabadlábra őt, de egy bécsi bíróság ezt elutasította, mondván, fennáll a szökés veszélye. Irving védőügyvédje, Elmar Kresbach a múlt hónapban azt közölte, hogy a hitleri harmadik birodalom történetét kutató brit történész hetente 300 támogató levelet kap a világ minden részéből híveitől, s hogy a fogságban emlékiratait írja "Irving háborúja" munkacímmel.

November 11-i őrizetbe vétele után két héttel Irving ügyvédje útján tudatta, hogy már elismeri a náci korszak gázkamráinak létezését. A múltban azonban azt állította, hogy Adolf Hitler keveset vagy semmit sem tudott a holokausztról, és azt is mondta: "szemernyi bizonyíték sincs" arra, hogy a nácik a "végső megoldást", az európai zsidóság teljes kiirtását igyekeztek megvalósítani. A Die Presse című osztrák lap jelentése szerint a bécsi tartományi bíróságon, ahol a per zajlik, elrendelték az erkélyek lezárását, nehogy onnan gyúlékony anyagot dobjanak le a padokra.

A hatóságok arra is felkészültek, hogy Irving hívei náci karlendítéssel üdvözlik kedvencüket, vagy Hitler-barát jelszavakat fognak bekiabálni a tárgyalás alatt.

Irving 2000-ben rágalmazás miatt beperelte Deborah Lipstadt amerikai holokausztkutatót, de veszített. A tárgyalást vezető bíró, Charles Gray azt írta akkor, hogy Irving "aktív holokauszttagadó, antiszemita és fajgyűlölő". A brit történész az elmúlt években több alkalommal került szembe a törvénnyel. 1992-ben egy német bíró 6 ezer dollárnak megfelelő pénzbírságra ítélte, amiért azt állította, hogy az auschwitzi gázkamrákról szóló állítás "szemfényvesztés".

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok Ligája

A B csoportban: Dunaferr–Knjaz Milos (szerb) 39–24 (21–13). Tovább olvasom