Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Megkezdődött a Budapest Pride Fesztivál

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg a 18. Budapest Pride, a budapesti Toldi moziban vasárnap este.
Ünnepélyes keretek között kezdődött meg a 18. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség fesztiválja a budapesti Toldi moziban vasárnap este.

A fesztivált megnyitó Bán Zsófia író, műfordító emlékeztetett az Egyesült Államok legfelsőbb bírósági ítéleteire, amelyek lehetővé teszik a melegek házasságát a tengerentúli országban. Az oroszországi Szentpéterváron viszont meleg aktivistákat vettek őrizetbe és sokakat bántalmaztak a melegfelvonuláson – említett ellenpéldát.

Bán Zsófia, aki nyíltan vállalja másságát, bejelentette, mozgalmat indít Add az arcod, add a neved! elnevezéssel.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója köszöntőjében elmondta: művészként fontos az igazság, hiszen meg kell ismerniük azt, amit éreznek, és azt ki kell tudniuk fejezni. Sok csodálatos meleg művész már átment azon a folyamaton, amikor megismerték magukat. Mindenki legyen büszke arra, ha átment ezen: Csajkovszkij még nem vállalhatta másságát, de Bernstein már igen - tette hozzá.

Mint fogalmazott: nincs semmi baj a heteroszexuálisokkal, amíg nem akarják saját életmódjukat rákényszeríteni másokra. Mindenki mellett ki kell állni, akit elnyom a többségi társadalom – zárta beszédét Fischer Iván.

A rendezvényen átadták a Háttér Társaság 2005-ben alapított díját, amelyet az idén Takács Judit szociológus kapott az LMBTQ közösségért végzett hazai és nemzetközi tudományos munkássága és civil tevékenysége elismeréseként. A díjazott 1997 és 2008 között a Budapest Pride egyik szervezője volt.

A rendezvény vendége volt mások mellett Svédország, Finnország és Belgium budapesti nagykövete, Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP társelnöke, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője és Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke, a Milla Egyesület elnöke. A Demokratikus Koalíció közleményben üdvözölte a vasárnap induló egyhetes Budapest Pride Fesztivált, amelynek rendezvényein képviselőik is részt vesznek.

A Budapest Pride felvonulást jövő szombaton tartják.

Olvasóink írták

 • 12. oxana 2013. július 06. 09:43
  „11. Legs

  Mindkét fiam házas, vannak unokák is. Elfogadok minden embert úgy, ahogy van, mert engem is elfogadnak. Ha úgy lennének, elfogadnám fiaimat olyannak, amilyenek. Egy perc kétségem se lenne. Mert szeretem öket, akzeptálnám, hogy úgy élnek, ahogy nekik tetszik. Gondoltam, hogy kérdésemre nem kapok választ, mert ahhoz gyáva vagy. Kész, befejeztem ezt a témát.”
 • 11. Legs 2013. július 05. 20:48
  „Kedves Oxana,
  Elképzeltelek téged és családod advent idején.A fiad,és "barátnője" nyelves csókot vált a karácsonyfa alatt...Szépek lehettek ti így együtt...”
 • 10. Legs 2013. július 05. 20:32
  „Kedves Oxana,Mutasd be fiad "barátnőjét", a lányodnak és magyarázd el neki,hogy ez egy természetes dolog.A fiúk egymás végbelére izgulnak.Sok sikert.”
 • 9. Legs 2013. július 05. 20:24
  „7. oxana 2013.07.05. 19:54
  Ne azzal példálózz ki mit csinálna!Azzal példálózz mit tennél te!Bemutatnád a kislányodnak fiad "barátnőjét".és elmagyaráznád neki?”
 • 8. Legs 2013. július 05. 20:20
  „7. oxana 2013.07.05. 19:54

  Ne erőlködj.Hagyd már a süketelést légyszi:))”
 • 7. oxana 2013. július 05. 19:54
  „Kedves hozzászólók, ha fiaitok, lányaitok azonos nemüvel állítanának haza, hogyan reagálnátok? Kidobnátok, megtagadnátok öket, mert "nem emberek"?”
 • 6. Legs 2013. július 05. 19:19
  „Sajnálom,de ezzel egyetérteni nem tudok.Talán azért mert egészséges vagyok?”
 • 5. Legs 2013. július 05. 19:16
  „Ezek nem emberek.Régen is voltak <moderálva>,csak épp nem reklámozták.Az ókorban,pl Platón.Az egyik legnagyobb gondolkodó.Meleg volt de szégyellte.A baj az.hogy ma ez divat lett.Na divat melegnek <moderálva>lenni.”
 • 4. 1120 2013. július 01. 12:08
  „budapestis...”
 • 3. koppenhágó 2013. július 01. 11:05
  „A heteroszexualitás szexuális vagy romantikus vonzalom az ellenkező nemű személyek között (azaz a férfi és nő kapcsolata), és az emberek által tanúsított leggyakoribb szexuális irányultság és magatartás......

  szóval még szerencse hogy nincs velünk baj...
  a baj a <moderálva>kal van, ők mutogatják magukat állandóan, ők azok akik ki akarnak tűnni a hétköznapokból...
  ők a betegek amire nincs gyógymód csak egyféle <moderálva>”
 • 2. pancser 2013. július 01. 10:59
  „1. nága 2013.07.01. 10:17
  A magamutogatás a férfiak esetében a homoszexuálisok jellemzője. a nőknél kevésbé, továbbá a nőknél a testi érintkezés, puszilkodás az utcán megszokott dolog.
  Nem véletlenül szerel a "Pride" szó a rendezvény megnevezésében. Az is jelen van, hogy a homoszexuálisok mentalitásukat magasabb rendűnek tekintik a paradicsomi, Isten alkotta viszonynál. A genetikai okok tisztázása után, ami nem is olyan soká fog bekövetkezni, ez a kérdés a heteroszexualitás irányába mutatva meg fog oldódni a homoszexuálisok tiltakozása ellenére. Az ok egyszerű, minden szülő valódi unkát akar egyszer menyet és vőt!”
 • 1. nága 2013. július 01. 10:17
  „A cikkben van egy mondat, ami tartalmazza a lényeget: "Nincs semmi baj a heteroszexuálisokkal, amíg nem akarják saját életmódjukat rákényszeríteni másokra." Ez lenne a fontos: vagyis minek a Pride rózsaszín és meztelenkedő feltűnési viszketegséggel párosítva?! Éljenek, ahogy tudnak, de csendben és beltenyészetben, s ne akarják rákényszeríteni a szokásaikat, külsőségeiket a társadalom normálisabb többségére. Akkor minden csoport, réteg stb. csinálhatna magának külön fesztivált - de mi értelme lenne?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: tovább erősödhet az eddig is jó magyar-horvát kapcsolat az EU-ban

Navracsics Tibor szerint Horvátország európai uniós tagságával tovább erősödhet az eddig is jó… Tovább olvasom