Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Megjelent a Horn-kormány varsói nagykövetének könyve

Megjelent Hárs Gábor, a Horn-kormány varsói nagykövetének könyve; a kiadványt bemutató Kovács László korábbi szocialista külügyminiszter, az Európai Bizottság tagja azt mondta, a könyv értékes ismereteket ad a külpolitikával hivatásszerűen foglalkozóknak is.
A volt külügyminiszter A nagykövet naplója című kötetről szólva hangsúlyozta, Horn Gyula betegsége óta ez az első könyv, amelynek ő a főszereplője, és hitelesen mutatja be miniszterelnöki tevékenységét.

Hárs Gábor, aki 1995-1998 között volt Magyarország varsói nagykövete, Horn Gyuláról írva kiemeli, hogy "kitűnő politikai ösztönei vannak", és "a helyes irányt mindig jó érzékkel választotta ki" - mondta Kovács László.

A volt külügyminiszter szólt arról, hogy a karrierjét a korabeli állampárt, az MSZMP külügyi osztályán befutó Horn Gyula nem csak munkatársaival, hanem önmagával szemben is igényes volt. Diplomáciai munkája során "irtózott a semmitmondástól", és teljesítménycentrikusságával függött össze a türelmetlensége, valamint az, hogy sok protokolláris eseményről "egyszerűen megszökött". Már miniszterelnökként a kormányülés termében lévő órát előre állíttatta 4-5 perccel, hogy tartani tudják a napirendet.

Az Egy emberibb világért közhasznú alapítvány kiadásában megjelent könyv részletesen taglalja Horn-kormány időszakát, az 1994-1998 közötti éveket, amikor olyan fontos diplomáciai események történtek, mint Magyarország csatlakozása a NATO-hoz, vagy a tárgyalások kezdete az európai uniós belépésről 1998. március 1-én. A Horn-kormány idején írták alá a szlovák és a román állammal kötött alapszerződést is - tette hozzá.

Kovács László annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar-lengyel legfelsőbb szintű találkozások soha nem voltak olyan intenzívek, mint Horn Gyula miniszterelnöksége idején. A lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatok akkor is nagyon jók voltak Horn Gyula idején, amikor Lengyelországban jobboldali kormány vette át a hatalmat - hangoztatta. Horn Gyula 2007 közepe óta kórházban kezelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vajdaságba látogat Sólyom László és Orbán Viktor

Csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök, hat nappal később pedig Orbán Viktor, a Fidesz elnöke… Tovább olvasom