Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Mégis engedélyezték a melegfelvonulást a meghosszabbított útvonalon

A szervezők közlése szerint június 18-án a meghosszabbított útvonalon rendezhetik meg a melegfelvonulást, mivel a Fővárosi Bíróság (FB) pénteken hatályon kívül helyezte a rendőrség tiltó határozatát.

A Budapest Pride melegfesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szervezet megbízásából a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság által közösen benyújtott beadványt az FB alaposnak találta, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tiltó határozatát hatályon kívül helyezte, így a meghosszabbított útvonalon rendezhetik meg a Meleg Méltóság Menetét.
A bíróság az ügyben későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.
A BRFK korábbi tájékoztatása szerint az alapítvány a június 18-ra tervezett, a rendőrség által még 2010 szeptemberében tudomásul vett felvonulás előre egyeztetett útvonalát (Hősök tere - Kodály körönd - Oktogon - Opera - Erzsébet tér) módosította, a Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth tér szakasszal meghosszabbította.
A rendőrség azt közölte, hogy nem betiltották a felvonulást, hanem "a módosító bejelentéssel érintett rendezvény ezen útvonalon történő megtartását nem engedélyezik", mivel a rendezvény áttervezett és így meghosszabbított útvonala miatt a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. Kiemelte, hogy nemcsak a rendezvények megvalósíthatóságát kell biztosítani, hanem az azokon részt nem vevők jogait is.

A budapestpride.hu honlapjáról letölthető akkori részletes rendőrségi határozat szerint a rendőrségnek kell mérlegelnie, hogy a két alapjogot - a gyülekezés és a mozgás szabadságát - a jogszabályok alapján tudja-e az adott helyszínen és időben biztosítani.

A közlekedésrendészeti szakvélemény szerint a vonulás a belváros fő gerincútvonalain történik, ezek forgalmának feltorlódása óhatatlanul magával vonja a keresztező utcák forgalmának feltorlódását is, így alkalmatlanok a nagymértékben megnövekedett gépjárműforgalom levezetésére.

A szakvélemény azt is tartalmazza, hogy a soros EU-elnökség miatt ez a hivatásos delegációs útvonal, ezért ezeken az útvonalakon ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek életbe. A tanév utolsó tanítási napja június 15., így a 18-i hétvége az első a nyári szünetben, ami még jobban megnöveli a szabadidős programokra érkezők számát.

A Szivárvány Misszió Alapítvány, illetve több civil szervezet hétfőn közleményben szólította fel Budapest rendőrfőkapitányát, hogy vegye tudomásul a felvonulás ismételt bejelentését, és tartózkodjon a gyülekezési törvény önkényes értelmezésétől. Az alapítvány megbízásából a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság kedden keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, kérve a rendőrségi határozat hatályon kívül helyezését.

A KDNP szerdán azt közölte, hogy a budapestiek büszkék lehetnek a rendőrségre, amely a főváros békéjét védte meg a melegfelvonulásról hozott keddi határozatával. A párt közleménye szerint "a rendőrség azzal, hogy a módosított útvonalon már nem engedélyezte a Meleg Méltóság Menetének továbbhaladását, lényegesen csökkentette annak veszélyét is, hogy a közrend, a közbiztonság sérüljön, és szélsőséges provokációnak legyenek kitéve mind a büszke melegek, mind a békességre vágyó budapesti lakosok".

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön, strasbourgi keltezésű blogbejegyzésében álszentnek nevezte a rendőrség melegfelvonulással kapcsolatos döntésének indoklását, amely szerint a rendezvény zavarná a közlekedést Magyarország európai uniós elnöksége idején. A politikus úgy látja, ha a rendőrség arra hivatkozott volna, hogy ilyen hosszú útvonalon az előző évek tapasztalata alapján nem tudja garantálni a menet biztonságát, "az legalább közelített volna a valósághoz", hiszen a gyülekezési jog feltételeit az államnak garantálnia kell, és ez valóban nem mindig sikerült az elmúlt években.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője még hétfőn azt közölte: pártja szerint döbbenetes és elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a kormányváltás dacára folytatja a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok alatt tapasztalható, a "gyülekezési joggal kapcsolatos ámokfutását", és "mondvacsinált" okból próbálja a polgárok szabadságjogait korlátozni.

Olvasóink írták

 • 6. fuggetlen 2011. február 20. 20:09
  „Az, hogy a hálószobájában a saját nemével, kutyájával, macskájávcal, porszívójával ki mit csinál (persze, ha a másik is fél beleegyezett), magánügy. Tehát nem tartozik senkire!!! Az utca emberére sem!!! Főleg ne állítsuk be ezt úgy, mintha ez lenne az élet rendje!!!”
 • 5. fortuna54 2011. február 20. 14:53
  „Azt nem értem,mért nem télen vonulnak fel? Talán annyira neki akarnak vetközni?”
 • 4. Pofátlan 2011. február 20. 12:47
  „Emberek halnak éhen az országban, sokan alig tudnak megélni, de az abberáltak magamutogatására kikényszerítik a pénzt és az engedélyt a véresszájú balliberálisok.”
 • 3. LAZA 2011. február 19. 11:46
  „Azért a döntő vélemény egy strasbourgi keltezésű blogbejegyzésből olvasható?
  Azért az megnyugtató lehet,hogy a messzi távolból is figyelemmel kisérik melegjeink vándorlási lehetőségeit.”
 • 2. lars 2011. február 19. 09:44
  „Megint mi leszünk a csőcselék,hogy szétvertük őket;)”
 • 1. AntiFricc 2011. február 18. 23:19
  „Jönnek ...., csinálják már megint a cirkuszt. <moderálva...>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány évet értékelt: vége a harmadik a magyar köztársaságnak

Gyurcsány Ferenc szerint a miniszterelnök egyeduralmat épít, "a rendszerdúlás" már megtörtént, az… Tovább olvasom