Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Mégis elkapták Harcos Koppányékat

Határőrnek öltözve vittek ki a hegyeshalmi határon 15 szerb állampolgárt a napokban elítélt embercsempészek 2003 márciusában. Beismerő vallomást egyedül Harcos Koppány tett, igaz, az ő telefonját lehallgatta a rendőrség.
Mindenkit úgy hívnak, ahogy, s ezen illő hamar túl is lépni, ám a „Harcos Koppány” felvett név, amivel – eredeti nevén – Fülöp Lajos végül a bűnügyi nyilvántartásba került. A névhez egy átlagos, szerény külsejű, vékony testalkatú fiatalembert társíthatunk, aki 2004-ben bukott le embercsempészéssel, amikor már a negyedik hasonló akciót szervezte. Mindennek a kitervelője és koordinálója a szerbia-montenegrói állampolgár, az egyébként koszovói albán Bajrami Ljumni volt, ő osztotta szét a szállításért járó pénzt is. Harcos Koppány és Lévai Norbert a szervezésben segített, míg a bőrét ténylegesen két-két sofőr vitte a vásárra. Elsőként, 2003 márciusában tizenöt szerb állampolgárt csempésztek ki sikerrel Hegyeshalomnál, a sofőröknek Ljumni – ismeretlen helyről – hivatalos határőr-egyenruhát is szerzett, míg Lévai Norbert ötlete nyomán „Határőrség” matricát ragasztottak a kisbusz falára. Át is jutottak, nem úgy, mint a második esetben, két héttel később, amikor a sofőrök – az őket telefonon irányító Ljumniék utasítására – visszafordultak a határtól. Szerencsétlenségükre azonban belefutottak egy közúti ellenőrzésbe és ezzel az ő szerepük véget is ért,

holott Lévai még fodrászhoz is elküldte az egyik vezetőt, hogy bozontos haja ne rontsa „határőri” hitelét. Az embercsempészés azonban folytatódott, több mint egy évvel később újabb csapat külföldit sikerült kijuttatni Hegyeshalomnál, míg végül a negyedik akció véglegesen kudarcba fulladt. Addigra Harcos Koppány telefonjait lehallgatták, s így ő tett terhelő vallomást a társaira, akik tagadták a történteket.
Bajrami Ljumni azzal érvelt, hogy ő koszovói albánként csupán honfitársain kívánt segíteni, dr. Jungi Eszter tanácsa azonban ezt a védekezést nem fogadta el. A bíró kifejtette: segíteni legálisan kell, másrészt minderre rácáfol, hogy az elítélt a pakisztániakkal és a törökökkel szemben is szolidáris volt, már amennyiben beszélhetünk emberbaráti cselekedetről, ha az utasok fejenként 100 eurót fizetnek.
Bajrami Ljumnit három évre, Lévai Norbertet két év, hét hónap, Harcos Koppányt pedig két év börtönbüntetésre ítélte a megyei bíróság. Valamennyiüket eltiltották hosszabb-rövidebb időre a közügyektől, az embercsempészetért nem jogerősen Kőszegen is elítélt albán férfit pedig kiutasították az országból. A sofőrök felfüggesztett szabadságvesztést és pénzmellékbüntetést kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépítő fűszerek

Zsálya, kakukkfű, rozmaring, menta. Az illatos zöldfűszerek a konyhánkban már kivívták méltó… Tovább olvasom