Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Mégis életbe lép az uniós kukoricarendelet

November 1-jén mégis hatályba lép a magyar kukoricatermelők számára hátrányos uniós kukoricarendelet. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos javaslatát szerdán hagyta jóvá az Európai Bizottság kollégiuma. A magyar kormány várhatóan az Európai Bírósághoz fordul, mert szerinte az új intervenciós rendszer egyértelműen a hazai kukoricatermelőket sújtja.
A magyarországi adottságok fényében igen kedvezőtlenek az új minőségi követelmények, így például az, hogy az intervenciós készlet súlyának korlátozása (egy hektoliter nyomjon legalább 73 kilogrammot) hátrányba hozza az apróbb szemű magyar kukoricát. Akár felére is csökkenhet ezzel a magyar intervenciós kukorica mennyisége a szakemberek szerint.

Kovács László magyar uniós biztos azt nyilatkozta: a klimatikus és talajviszonyok miatt a súlykövetelmény csak nehezen teljesíthető, ezért a termelők szempontjából elfogadhatatlan, hogy év közben kívánják módosítani a szabályokat. Azt javasolta, hogy az új súlykövetelmény bevezetését egy évvel halasszák el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié legyen a Kossuth tér az ünnepen?

Tovább olvasom