Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Mégis csatlakozhatunk 2007-ben a schengeni övezethez?

Mégis csatlakozhat Magyarország az eredetileg kitűzött 2007. október végi időpontban az EU-n belüli határellenőrzéseket megszüntető schengeni övezethez, ha így döntenek Luxembourgban.
A Világgazdaság több forrásból megerősített értesülései szerint magyar szempontból ez lehet az egyik fő üzenet az unió bel- és igazságügyi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos, luxembourgi tanácsülésén. Az elmúlt hónapokban ugyanis több olyan jelzés érkezett a 2004 előtt csatlakozott tagállamoktól, hogy a schengeni övezet kibővítése technikai okok miatt nem lehetséges a régóta tervezett 2007. október végi időpontban. Az övezeten belüli határellenőrzés eltörlését ugyanis a külső határok ellenőrzésének megszigorítása teszi lehetővé, amelynek központi eleme a schengeni információs rendszer (SIS) néven ismert hatalmas, sok millió személy adatait tartalmazó számítógépes adatbázis. Ezt a jelenleg 15 országra kiterjedő adatbázist a mostani rendszerben már nem lehet tovább bővíteni. Ahhoz, hogy az új tagállamok is beléphessenek az övezetbe, a rendszer új generációját (SIS 2) kell felállítani, s ennek kiépítése a vártnál lassabban halad, ezért többen a halasztást ajánlják.

A tanácsülésen azonban a tagállamok várhatóan zöld utat adnak annak a portugál javaslatnak a megvizsgálásához, amelynek értelmében az új tagok belépésével nem kellene megvárni a SIS 2 felállítását, hanem ideiglenes rendszerrel a jelenlegibe csatlakozhatnának. Így ugyan nem lenne lehetőség az ujjlenyomatok és az arcképek tárolására, de elkerülhető lenne a csúszás és annak politikai következményei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 10.04.

Tovább olvasom