Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Mégis a macska lehet a legrégebbi háziállat

A házimacskák ősei 100-130 ezer évvel ezelőtt bármikor felbukkanhattak az ember mellett, ám a kelet-ázsiai farkasoktól származó kutyák viszont egy DNS vizsgálat szerint csupán 15 ezer évvel ezelőtt férkőztek a Homo sapiens barátságába.
A legújabb DNS vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a világ összes házimacskája a közel-keleti termékeny félhold (a Földközi-tenger keleti medencéjétől a Perzsa-öbölig terjedő) területén élt öt nőstény macskától származik. A Science című tudományos lapban publikált tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport készítette 979 házimacska és vadmacska genetikai összetételének vizsgálatával.

"Öt jól elkülöníthető leszármazási ágat találtunk, amelyek 100 ezer évvel ezelőtt alakultak ki, jóval a régészeti leletekből feltételezhető háziasítás előtt. Ezek az ágak legkevesebb öt nőstény macskától származnak, amelyek utódait az emberek vitték magukkal a világ minden tájára" - írta a lapban David MacDonald, az Oxfordi Egyetem professzora.

A macska háziasítására vonatkozó legrégebbi régészeti bizonyíték egy 9500 éves ciprusi lelet. A kutatásokból viszont az derül ki, hogy a macskák valószínűleg saját magukat háziasították, amikor 130 ezer évvel ezelőtt a Termékeny Félhold területén letelepedett emberekhez szegődtek, mivel a mezőgazdasággal foglalkozó falvak közelében mindig rengeteg egér és patkány élt.

Amikor az emberek tovább vándoroltak Európába és Amerikába, valószínűleg magukkal vitték a macskáikat is. A kutatások alapján az is feltételezhető, hogy eltekintve a véletlen keveredéstől, az európai, közép-ázsiai, dél-afrikai és kínai sivatagi fajták nem tartoznak a házimacskák családfájához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocsiban rendezik a 2014-es téli olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 119., guatemalai ülésszakán eldőlt, hogy Szocsi adhat otthont… Tovább olvasom