Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megint változik az oltási rend

Régió - Ha nem segít a meggyőzés: felszólítják, megbüntetik, aztán a rendőrséggel vezettetik elő azokat a szülőket, akik elutasítják gyermekük kötelező védőoltását. Régiónkban kis számban ugyan, de minden évben előfordul ilyen eset. Az oltási rendben idén ismét lesznek változások.
Az Európai Védőoltási Hét (április 20–26.) üzenete az, hogy minden gyermeknek joga és szüksége van a védőoltásokra, a fertőző betegségek megelőzése és életük védelme érdekében. Az oltási rendet minden ország maga alakítja ki az újabb és újabb eredmények felhasználásával. Magyarországon legutóbb tavaly ősszel változott, amikor térítésmentesen nyílt lehetőség a 2 éven aluli gyermekek pneumococcus elleni oltására. A vakcina, amellyel egyebek mellett súlyos agyhártya-, tüdő- és középfülgyulladás előzhető meg, gyógyszertári forgalomban évek óta kapható volt, magas ára miatt viszont sokan nem tudták megvásárolni. Az ingyenessé tétellel rövid időn belül csak régiónkban szülők ezrei igényelték, ám több hónapos késésekkel kapták meg a kisbabák, mert az ellátórendszer nem volt felkészülve a rohamra. Másfél hónap elteltével dr. Széles Klára, az ÁNTSZ regionális intézetének járványügyi főorvosa tegnap azt nyilatkozhatta lapunknak, hogy a torlódásnak vége, egy ideje megszűnt a várakozás. A Kisalföld kérdésére ugyanakkor azt is elmondta, hogy Nyugat-Dunántúlon évente néhány esetben a szülők utasítják el gyermekük védőoltását. Indoklásként azt hozzák fel, hogy nem tartják természetesnek a beavatkozást, félnek az esetlegesen kialakuló reakcióktól, illetve más módon oldják meg a védelmet. Ha kötelező oltásról van szó és nem segít a meggyőzés, a józan érvek helyét átveszi a jogi procedúra: háromszori tisztiorvosi idézés, határozati elrendelés, végül bírság és rendőrségi elővezetés. Az elszántság szerencsére nem tart a végsőkig, az utolsó pillanatban általában megjelennek a szülők gyermekükkel az oltásra.

Fodróczi Andrea kisfia, Barnabás túlesett már minden eddig szükséges szurin. A szülők bíznak az oltások védelmében. Fotó: H. B. E.
Fodróczi Andrea kisfia, Barnabás túlesett már minden eddig szükséges szurin. A szülők bíznak az oltások védelmében. Fotó: H. B. E.

Érdekes, hogy míg az elutasítás korábban jellemzően fiatal családoknál fordult elő, most már arra is van példa, hogy hatodik vagy nyolcadik osztályban időszerű oltásoktól zárkóznak el.


Szamárköhögés ellen is

Hatodik osztályban (11 éves kor) az eddigi diftéria-tetanusz oltás helyett szamárköhögés elleni komponenst is tartalmazó oltóanyagot kapnak a gyermekek. Korábban 6 éves korban volt utoljára szamárköhögés elleni oltás. A védelem serdülőkorban elkezdődő csökkenését Európa több országában szamárköhögés-halmozódás követte. Ezért sok helyütt bevezették a serdülőkori emlékeztető oltást. Magyarországon erre idén ősszel kerül sor, kombinált diftéria-pertussis-tetanusz (torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs) elleni oltóanyag alkalmazásával. További változás, hogy a hepatitis B elleni védőoltást idén a nyolcadik osztályosok mellett a hetedikesek is megkapják. A következő évtől a 7. osztályosok részesülnek védőoltásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelért, házért fizetünk?

Győr-Moson-Sopron - Mit hozhat az ingatlanadó? Januártól valóban fizetni fognak a… Tovább olvasom