Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Megint sokan jelentkeztek jogászképzésre

Az elmúlt évek folyamatos visszaesése után idén látványosan nőtt a jogász képzés népszerűsége. Ami viszont nem változott, hogy továbbra is a kifejezetten jó középiskolai teljesítményt nyújtó fiatalok jelentkeznek a szakra.


Sőt, sokan hajlandók fizetős képzésben is részt venni azért, hogy jogi diplomát szerezzenek - tudatta a felvi.hu.

A jogász képzés hosszú ideje a legnépszerűbb szakok közé tartozik. Igaz, a kétezres évek elején tapasztalt kiugró jelentkezési statisztikai mutatói - amikor évekig vezette a szakok toplistáját - már a múlté.

Most a hatodik leggyakoribb továbbtanulási cél

A folyamatos jelentkezői létszámcsökkenés elsősorban a nappali osztatlan képzést (korábban: nappali alapképzést) érintette, az egyéb képzési formák és munkarendek (tagozatok) tekintetében a szak folyamatosan őrizte és őrzi kiemelkedő népszerűségét. Idén azonban több év után először nőtt, ráadásul az átlagot érdemben meghaladó mértékben (35,2%), a nappali képzést első helyen megjelölők száma a szakon.

Ez 700 fős emelkedést jelent. Az összesített listán így 2009-ben a 6. leggyakoribb továbbtanulási célnak számít, a kevés, ám népszerű egységes, osztatlan képzéses szakok közül pedig a legkeresettebb.

A jelentkezők többsége az ELTE-t preferálja

A jogász szakra beadott jelentkezések esetében az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dominanciája egyértelmű. A nappali munkarendes képzés jelentkezőinek 40 százaléka jelölte meg első helyen ezt az intézményt.

A hazai jogászképzés másik három nagy intézménye - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem - megközelítőleg azonos (13-11 százalékos) arányban osztozik a jelentkezők tömegén.

A fennmaradó négy intézmény esetében az első helyes jelentkezők aránya 10 százalék alatt marad. Az ELTE dominanciája egyébként az összes munkarendre beadott jelentkezések esetében is érvényes, ám fölénye ebben a tekintetben már nem ilyen mértékű.

Kiegyenlített munkarendi arányok, sok a költségtérítéses jelentkező

A három budapesti intézmény (ELTE-ÁJK, PPKE-JÁK, KRE-ÁJK) az összes jelentkező 58 százalékát vonzotta, ami jóval nagyobb arány, mint Budapest és tág agglomerációja összlakosságának aránya az országos népességen belül.

A magyar oktatási rendszerben a jogász szak képzési formája kizárólag az egységes, osztatlan képzés. Munkarend szerinti megoszlásban a szakra beadott első helyes jelentkezések a nappali képzés felé mozdulnak el (a jelentkezések 57 százaléka) ám a levelező munkarend súlya is jelentősnek mondható, 43 százalékos arányával. A finanszírozás tekintetében kétharmados az első helyen államilag támogatott helyeket megcélzó jelentkezők aránya.

Az egyéb szakokkal összevetésben vizsgálva viszonylag magas (egyharmados) költségtérítéses képzési arány fakadhat részben abból, hogy általános népszerűsége mellett a jogász szak a kevésbé költséges képzések közé tartozik, s e két tényező gyakrabban motiválja a felsőoktatásban máshol is (hallgatóként, vagy már diplomásként) érintett jelentkezőket a szak megcélzására.

Az idősebb korosztályban is népszerű

A jogászképzés sem különbözik a felsőoktatási szakok nagy többségétől a tekintetben, hogy túlnyomóan a frissen érettségizettek számára jelent képzési célt. E szempontból a szak a többi képzésen tapasztalt arányt produkálja: jelentkezőinek 35,6 százaléka végzett középiskolában idén vagy egy éve. A következő korcsoport - a 20-22 évesek - azonban már 10 százalékkal alulreprezentáltak a jogász szakra jelentkezők körében, összevetve az összjelentkezői adatokkal. Ezzel párhuzamosan az idősebb korosztályok esetében a jogászjelöltek körében rendre magasabb megoszlásokat kapunk. Már a levelező, illetve költségtérítéses jogászképzés átlagnál nagyobb népszerűsége is arra engedett következtetnünk, hogy a szakot megcélzók körét nem csak a felsőoktatásba legfrissebben belépő generáció uralja. Az életkori megoszlások mindezt megerősítik.

Magas előképzettségű jelentkezők

A jelentkezők középiskolai hátterét és nyelvismeretét elemezve azt találjuk, hogy a jogász szak választásához az átlagosnál magasabb előképzettségi mutatók társulnak. Ez nyilván összefügg a szak hagyományosan magas társadalmi presztízsével (hasonlóan pl. az orvosképzéshez), de szerepet játszhat benne az is (az előző körülménytől szintén nem függetlenül), hogy a képzés nagy népszerűségéből adódóan komoly verseny van a jelentkezők között, különösen a nevesebb intézményekben.

Az érettségit adó középiskola típusát tekintve a 70 százalékos gimnáziumi végzettség a többi szak 57 százalékos átlagához viszonyítva kifejezetten magas aránynak számít. Igaz, a top szakok közül több esetben hasonló arányokkal találkozhatunk.

Olvasóink írták

  • 3. Goldmund 2009. július 24. 08:39
    „Ne legyenek illúzióid: sokan a jogi tudásukat pont arra fogják használni, hogy a fehérgalléros bűnözés aktív részesei lehessenek.”
  • 2. Reális 2009. július 23. 20:29
    „Mivel a fehérgalléros és cigánybűnözés egyre hatalmasabb méreteket ölt,kellenek is a jogászok!”
  • 1. belzebub 2009. július 23. 16:59
    „Kell az okos ember,hisz még vannak kihasználatlan lehetőségek és a Jogi Maffiában is halnak meg egyének, még, ha nem is akarnak. Kell az utánpótlás! kik gyártanának és készítenének elő kétértelmű aljas törvényeket, ha kihalnának?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy újinfluenzás férfi Magyarországon

Meghalt egy 41 éves magyar férfi Magyarországon az új influenzavírus okozta megbetegedésben -… Tovább olvasom