Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Megint romlik a szmoghelyzet a fővárosban

Továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása Budapesten, annak ellenére, hogy hétfőn átmenetileg kedvezőbb légszennyezettségi helyzet alakult ki.
Továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása Budapesten, annak ellenére, hogy hétfőn átmenetileg kedvezőbb légszennyezettségi helyzet alakult ki, ugyanakkor kedd estétől kedvezőtlen, majd ismét romló meteorológiai helyzet várható - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-t.

A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött hétfői adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) szintje hét mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el, öt esetben a tájékoztatási küszöbérték, a köbméterenkénti 75 mikrogramm és az egészségügyi határérték, a köbméterenkénti 50 mikrogramm közötti légszennyezettség alakult ki - olvasható a közleményben.

Mint írják, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kedden eleinte párás, változóan felhős idő várható, majd kevés lesz a felhő, több órás napsütés lehet. A délkeleti szél napközben kissé még megélénkülhet (gyengébb légmozgás várható, mint az elmúlt napokban), majd estétől gyenge változó irányú szél valószínű.

A szálló por napi átlaga ismét a tájékoztatási szint körül alakulhat, ugyanakkor szerdán és csütörtökön a nap nagy részében alig lesz légmozgás, így jelentősen tovább nőhet a napi átlagos szállópor-koncentráció, elérheti a riasztási küszöbértéket is.

A közlemény szerint Tarlós István főpolgármester ismét köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik továbbra is korlátozzák autóhasználatukat, valamint az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, amelyek társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a légszennyező anyagok helyhez kötött kibocsátását.

A főpolgármester - az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése tilalmának fenntartása mellett - ismételten önkorlátozást kér a budapestiektől. A városvezető azt kéri a lakosságtól, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - alapjárati üzemeltetését, a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések használatát, míg a szolgáltató, termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék a káros anyagok kibocsátását.

A közleményben ismét felhívták a figyelmet arra, hogy a szálló por magas koncentrációja károsíthatja az egészséget: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el.

Asztma és krónikus légcsőhurut miatt ilyenkor többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegségekben szenvedők állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, a toxikus anyagokkal szemben.

A veszélyeztetett csoportokba tartoznak a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, a gyermekek, az időskorúak, az aktív és a passzív dohányosok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnyű tragédia: anyát és gyermekét ütötte el a vonat

Anyát és gyermekét ütötte el egy vonat eddig tisztázatlan körülmények között Budapest XVII.… Tovább olvasom