Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Megint megrongálták az izraelita temetőt - fotóval

Hat márvány sírkövet ledöntöttek, egy továbbit pedig teljesen összetörtek ismeretlenek a balassagyarmati izraelita temetőben.


Ez már a negyedik hasonló eset volt az elmúlt néhány évben - közölte a helyi izraelita hitközség elnöke hétfőn az MTI-vel.

A szombat esti rongálással okozott anyagi kár jelentősebb, mint amekkora a korábbi esetekben volt, mintegy félmillió forintot tesz ki, az eszmei érték pedig felbecsülhetetlen - mondta Bauer József.

Mint hozzátette, szemtanúk a rendőrségnek elmondták: a bűntett idején láttak egy mintegy nyolcfős, fiatal férfiakból és nőkből álló csoportot a temető környékén, de azt már nem figyelték, hogy annak tagjai mit csináltak.

Bauer József úgy vélekedett, hogy ugyanaz a csoport követhette el a bűncselekményt, amely június 2-án három követ kidöntött, kettőt pedig összetört az izraelita temetőben. Ugyanott mehettek be, ráadásul ugyanazt a részt tarolták le - tette hozzá. Elmondta, hogy a rendőrség ujjlenyomatokat vett és a megrongált darabokat bevitte, hogy azokról DNS-mintákat vegyenek.MTI-fotók: Komka Péter.
MTI-fotók: Komka Péter.


Úgy fogalmazott: nagyon nehéz lesz megint helyreállíttatni a síremlékeket, úgy érezzük, hogy "sziszifuszi munkát végzünk" a 3400 sírt magában foglaló műemlék temetőben, ha azt újra és újra megrongálják. Utalt arra, hogy tavaly hozatták rendbe a temetőt, s az egész sírkertet folyamatosan karbantartják.
 
A hét tönkretett sír között van a Folies Bergere párizsi varieté egykori művészeti vezetőjének, a magyarországi születésű Michel Gyarmathy édesapjának síremléke is, amely közvetlenül Michel Gyarmathy sírja mellett található - tudatta.

"Nagyon elvetemült, nagyon bitang embereknek kell azoknak lenni, akik halottak százéves sírjait meggyalázzák" - mondta hitközség elnöke, hangsúlyozva: társadalmi összefogásra lenne szükség ahhoz, hogy "ezek a bandák ne tudjanak tevékenykedni".

Olvasóink írták

 • 19. Rebeka01 2012. június 05. 09:16
  „mi a helyzet dániel péterrel aki leontotte Horthy szobrát.es kettosmércével védik a házát a rendőrők az elvetemültnek.”
 • 18. vonLichthofen 2009. szeptember 11. 05:05
  „T. Szerkesztőség,
  csak technikai szempontból érdekel a dolog -
  Miként lehet az, hogy kahane/ meir/asher összes - provokativ - hozzászólása eltünt?
  Spekulácio - a hozzászóló elvileg nem lehet képes kigumizni a hozzászólást, néhány esetet kivéve.
  - A hozzászóló közel áll a szerkesztőséghez vagy annak tagja valamilyen minőségben.
  - A hozzászóló a tulajdonosi körhöz áll közel s igy manipuéálhatja a saját beirásait
  - Valaki odaszólt a szerkesztőségbe, hogy tüntessék el asher beirásait az asher érdekeit szolgálva evvel

  Mindegyik eset érdekes végkövetkeztetéshez vezet, ami inkább nyugtalanitó.....”
 • 17. vonLichthofen 2009. augusztus 27. 00:18
  „Helyesírási hibáim száma tetemes, ez nem jó jel,,,,”
 • 16. vonLichthofen 2009. augusztus 27. 00:16
  „kahane119/ értem amit mondasz, és nem mentegetőzésként, de a te ugyancsak vicces 1sz. irásodra reagáltam, ti., hogy a Cabbala segítségével majd jól megbüntetik az elkövetőket. Mindjárt a repülőről
  Majdnem azt mondtam, hogy inkább a rendőrségre bíznám az ügyet, de erre a mai magyar testületre....?

  Igazad van, nem túl gyakran látogatjuk meg a grószfatter sírját, és azt is el kell ismernem, hogy csaknem felnőtt koromig nem tudtam, hogy a rokonok miért tesznek kavicsot a sírkőre.
  Tudásom zsidó vallási ügyekben elenyésző.

  Utoljára a középiskolában mondtunk/mondtam imát az Országért és annak minden lakójáért.

  Magamba ugyan nem szállok, de a jövőben óvatossabban engedem szabadjára szabados képzeletem.

  remélem jól vagy”
 • 15. vonLichthofen 2009. augusztus 26. 02:34
  „Tisztelt Szerkesztőség, Uraim,
  Köszönöm, hogy nem gumizták ki a pancser laca hozzászólását, ezzel is hozzájárulva a magyar psychologiai hagyományok ápolásához. Ámbár ápoltunk ez utolsó megnyilvánulása meghaladja tudásszintemet, igy ahelyett, hogy - az egyébként nagy tudású - magyar kollégákhoz fordulnék tanácsért jobbnak látom egyenesen a Bécsi Freud Intézet sokat látott tudósaihoz fordulni.
  Természetesen beszámolok az eredményről és ajánlatom a Pilsenire még mindig áll.

  Tudod pancser engem a grószfatter arra tanított, hogy mindent fogadjak és szemléljek nyitott elmével, egy bizonyos távolságról, egy jóadag egészséges szkepticizmussal és humorral. Azt is ha Szent István szobrát tojással dobálják, azt is ha letépik a magyar feliratot Sepsiszentgyörgyön, azt is ha Dunaszerdahelyen a terhes kismama nem beszélhet magyarul a magyar orvosával, azt is ha Vereckén ledöntik a magyarok kettőskeresztjét.
  De tegyél valamit érte vagy ellene - volt ugyancsak az említett áldott emlékű grószfatter intelme - aki egyábként nem véletlenül éppen a Győr-Szigeti Zsidótemetőben nyugszik.”
 • 14. pancser 2009. augusztus 25. 22:29
  „Szóval ami a keret alatt vagyon írva az érvényes vagy nem? Nem csak a szavakon kell lovagolni, hanem a tartalmon is. Ugyanis ahol címben zsidó szó szerepel, biztosak lehetünk abban, hogy egy valaki biztosan megjelenik. De nem ám összhangban az emberi általános elvekkel, hanem másként. Aki nem ítéli el a cikkben szereplő rongálást annak valami baj van az elvi meggyőződésével. És mégis nem az történik aminek ilyenkor történni kellene. Kiváncsi lennék a moderátor véleményére, hogy például e szomorú és gyalázatos eset kapcsán, a "disznónátha" felhozatala miért szalonképes? Nálam kiverte a biztosítékot! Római katolikus révén emberi elveket tanítottak velem, mondom, még mielőtt érintettnek gondolna valaki. Pedig érintett vagyok, minden ilyen barbarizmust elítélek bárkivel követik el. Aki a halottak nyugalmának megzavarása kapcsán disznónáthával viccelődik az nem való a fórumra!”
 • 13. xo17zy 2009. augusztus 25. 19:59
  „.... arról nem is beszélve, hogy barbárság a sírok megrongálása. Ritka szépek ezek a síremlékek. Ritkák....”
 • 12. a.h.a. 2009. augusztus 25. 13:33
  „Nem értem miért kell a halottakon kitölteni bárkinek is az érzéseit.
  Ez a legaljasabb dolog a világon!
  Főleg így, hogy van itt elég élő is...”
 • 11. vonLichthofen 2009. augusztus 25. 13:15
  „11 kahane/asher,
  1902 a béke utolsó éveinek egyike Europában, mert aztán jön a forradalmi áramlat /1905 - 1919/ egy igazi háborúval, hogy aztán a forradalom céljának elérésében csúcsosodjék ki - tu. az addigi fennálló erőviszonyok gyökeres megváltoztatása. E cél érdekében pedig nem kevés Tehilim mondatott és Cabbalistikus sermon végeztetett.

  Én nagyon is értem a zsidószemszögből vett Magyarországot, és amit értek az nem nagyon biztató Magyarország számára.

  T. Szerkesztőség és moderátor!
  Tudom, hogy a pancser hozzászólásai ellentmondanak minden kulturális és emberi kapcsolatokat érintő Europai normának, de azok annyira szórakoztatóak, hogy kérve kérlek benneteket, hogy ne töröljétek ki azokat. Ugyanakkor, szeretném az illető hozzászólásait felhasználni egy most készülő tudományos értekezéshez amielynek a Mental Disturbances in Verbal and Non Verbal Communikation ideiglenes címet adtam. Kérem, hogy járuljatok hozzá tudományos munkásságom sikeréhez. A befutó haszonból a szerkesztőség több tagjának jelentős mennyiségű Pilsnert fizetek.”
 • 10. Qvik 2009. augusztus 25. 12:22
  „Nem szeretem a zsidókat (sőt)... , de a temetőt nem kellene rongálni!”
 • 9. Aloe 2009. augusztus 25. 12:19
  „Lehet, hogy semmi célja nem volt a rombolást végzőknek, - remélni tudom, hogy nem rasszista támadásról beszélünk. Aki temetőben, elhalt emberek felett pusztít, megérdemli, hogy eltörje valaki a kezét. Remélem, mielőbb meg lesz aki vandálkodott. Nincs szükség a pattanásig feszült napi rohanásban provokációkra.”
 • 8. pancser 2009. augusztus 25. 09:56
  „moderálva off”
 • 7. pancser 2009. augusztus 25. 07:29
  „moderálva durva”
 • 6. vonLichthofen 2009. augusztus 25. 02:56
  „kahane/asher,
  bevallom eléggé tájékozatlan vagyok a zsidó Talmudista/Kabbalisztikus hagyományokban és eljárásokban.
  És akár hiszed akár nem hülyeségemhez nem kell segítség. <moderálva sértő> én is a magam erejéből hülyülök.

  Hogy áll a disznónátha mostanában, van valami látszatja a Tehilim felolvasásának?

  Tudnám ezt az eljárást használni a barátnőmmel kapcsolatban? Az utóbbi egy évben bizony kigömbölyödött a drágám, könnyebb átugrani, mint körültáncolni - eine biszjen zaftich - ahogy szegény grószfatter mondta volna. Talán az ilyen repülőről jövő ima hatása alatt lefogyna és nem kellene egy vagyont költenie uj ruhákra, mert a régieket kihízta.”
 • 5. vonLichthofen 2009. augusztus 25. 02:15
  „Egyetértünk Urak,
  a legnagyobb szemétség ilyet tenni mindenkor, de kivált olyankor amikor a hírt mindjárt oda lehet csatolni a gárdistákról szóló hír alá.

  Lehet, hogy már megközelítem néhány hozzászóló paranoid szintjét, az ilyen véletlen egybeeesések már kezdenek túl véletlenek lenni.
  A egyik cigány nacsalnyik bejelenti, hogy másnap megmondja, hogy kik azok a romák akik a cigányokat gyilkolásszák + erre puff, a rendőrség iziben letartóztat négy elkövetőt.

  Kahane1/asher írja, hogy a Cabbala segíthet kideríteni és elátkozni a tettetteseket. Talán a rabbik megint fölszállnak egy röpülővel mint a disznónátha ügyben és hangos imával kérik az ........t, hogy jól csesszen ki a galád elkövetőkkel. S mivel más nép nincs közvetlen nexusban Vele, talán szavaik meghallgattatnak.”
 • 4. Bukssy 2009. augusztus 25. 01:09
  „Ez mindenképpen bunkóság. Ha valaki elvből tette, akkor is. Lehet véleményünk a zsidókról, de az ősök emléke szent...”
 • 3. pancser 2009. augusztus 24. 21:55
  „Rövid leszek: remélem csak "sima" bunkóság!”
 • 2. Deir_Yassin 2009. augusztus 24. 21:35
  „Biztos a gárditások voltak meg a Vona! Egyébként tényleg féreg dolog ilyet tenni. Ha valakinek baja van a zsidósággal az álljon ki nyiltan és mondja el!”
 • 1. xo17zy 2009. augusztus 24. 19:16
  „"Szanhedrin-t hogy kezdemenyezze ezek megatkozasat a Cabbalah igenybevetelevel!!!"
  Szerintem ettől most teljesen bepánikoltak szegény tettesek....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: Bukarestben magasabb a bér, mint Budapesten

A győri politikus szerint friss gazdasági adatok alapján Bukarestben is magasabb az emberek… Tovább olvasom