Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Megint lehet disznót vágni: újabb könnyítések a kistermelőknek

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egy rendeletmódosítással megkönnyítette a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit - közölte a VM pénteken az MTI-vel.

A kistermelői rendelet már kedd óta hatályos legfontosabb módosítása, hogy az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús, stb.) és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász, stb.) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométer távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is.

Az új szabályozás szerint ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágásánál a településen, végső fogyasztó számára történő értékesítésnél ezután nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 darab házi tyúkféle, 25 darab víziszárnyas vagy pulyka, 13 darab nyúlféle vágásánál.

Újra lehet disznót vágni - szögezi le a VM közleménye. Az eddigi rendeletek tiltották az otthoni disznóvágást, és tiltották a házilag előállított aszalt és füstölt áruk értékesítését is. Az új rendelkezés biztosítja az olyan hagyományok megőrzését, mint az ökör-, birka-, kecske- és disznóvágást, a disznótort.

A falusi vendégasztal szolgáltatásnál, és a rendezvényeknél a hatóságnak történő bejelentés mellett lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból helyi/házi vágás elvégzésére, a hús helyi elkészítésére, valamint az értékesítésre helyben fogyasztásra. Az ökörsütés, birkapörkölt, házi disznótor a falusi vendéglátónál és a rendezvényeken is engedélyezett, s kistermelő is végezhet falusi vendégasztal szolgáltatói tevékenységet az általa megtermelt vagy előállított és kiegészítő alapanyagként vásárolt élelmiszer felhasználásával.

A kistermelő is végezhet továbbá szolgáltatásokat más kistermelő részére élelmiszerének előállítása során (például hús füstöltetés, terménytisztítás, zöldség-, gyümölcs-, olajosmag-szárítás, -őrlés, -préselés). Az állat vágása és húsának feldolgozása, és az ételkészítés más kistermelővel azonban nem végeztethető.

A parlament előtt van a közbeszerzési törvény módosítása. A jogszabály lehetővé teszi, hogy közbeszerzési kényszer és a lánckereskedelem kiiktatásával összekapcsolják egymással a helyi élelmiszer-előállítás, -feldolgozás és -értékesítés rendszereit, valamint a helyi intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, helyi egészségügyi intézmények) közétkeztetési rendszereit.

Bővül az EU által is támogatott "szociális élelmiszerprogram" valamint az "iskolagyümölcs" program. Ezeket összekapcsolják a helyi élelmiszertermelés, feldolgozás és értékesítés, a közvetlen beszállítás rendszereivel - hívja fel a figyelmet a VM.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. rick_ 2010. július 13. 15:06
  „pancser

  Amikor a mérgező paprika bekerül az élelmiszerláncokba vagy amikor a hamisított akácméz vagy a mérgező guargumi bejön Kínából, akkor mit ér az ellenőrzés? Ja, és kik a felelősök? Meg tudja "büntetni" a fogyasztó?

  A házi tejet akkor veszed meg, ha elégedett vagy. Ha nem, akkor mész a másik gazdához.
  A hurkát szintén. A vásárlásoddal értékeled a jót és a más választásával értékeled a gyengébb terméket...

  A tepertőbe rakott kevés tej pedig nem csalás, hanem a hagyományos ételkészítés egyik fortélya. Jobb, mint a salétromozott kolbász...

  A nagyobb gond persze az, hogy rengeted ember nőtt fel szemét tömeg élelmiszereken meg ízfokozókon, színezékeken és aromákon. A "rendes" alapanyagot szinte meg sem tudják enni...”
 • 24. kolombela 2010. július 10. 16:01
  „22. hozzászólás pancser 2010.07.10. 15:50
  persze pancser! Az "E"-vel jelzett élelmiszer adalékok pedig rendkívül egészségesek. Minden ember szervezetének ezek hiányoznak.”
 • 23. kolombela 2010. július 10. 15:53
  „A házi vágással csak és kizárólag a multiknak volt problémájuk, mivel ennyivel kevesebb bevételhez jutottak. Ezt a tilalmat a seggnyaló ballib kormány természetesen bevezette.”
 • 22. pancser 2010. július 10. 15:50
  „Ezt a pozitív rendelkezést felesleges a szupermarketek kínálatával szembeállítani. Kisgyermek koromban az a hír járta, hogy a májkrémet(buzikrémet) csigából készítik. Csak az nem jutott el a tudatunkig, hogy a csiga drágább lett volna. Itt is azt mondja valaki, hogy porból készítik a sajtot. Porból mégis az is készül valamiből, tehát marhaság. Aztán a tejet szokták vízezni lekiismeretlen parasztok, a tejfölbe meg lisztet tettek, hogy sűrűbb legyen, az uborkába kékgálicot a szín végett(mérgező) szórtak, a sülő zsírba egy kis tejet, pirosabb a legyen tepertő, a hurkába a legvacakabb abált szalonnát daráltak, a rossz füsttől szennyezett házikészítménytől rákot lehet kapni a sok karcinogén anyag miatt stb. Csak a tisztánlátás végett mondom ezeket a dolgokat. Szóval az ellenőrzés mindenhol kell, ha át akar vágni bennünket bárki, keményen büntetni szükségeltetik.”
 • 21. Valaki 2010. július 10. 13:57
  „Vége lesz az ehetetlen dán és holland szisznó dömpingnek! Lesz végre 1 centinél vastagabb szalonna stb...”
 • 20. ortadon 2010. július 10. 07:53
  „7. és 8. hozzászólás!

  Testnevelés óra= mozgás= vérnyomásemelkedés= pulzusszámnövekedés= gyorsabb anyagcsere= több oxigén= tisztább gondolkodás!
  Az én középsulimban (tánc tagozat) volt 10 balett, 3 néptánc, 3 modern, 3 "emelés-partnerelés", 2 akrobatika óra, mellette közismeret és este színházi előadások.
  A demagóg duma, hogy elfárad a gyerek és nem lesz energiája tanulni, az nekem nem hihető!
  3 éves lányomat le se lehet kötözni...
  Fejben van a gond... Mind a gyerek, mind a szülő fejében, ha nem tud a gyerek tanulni...
  Barátok közt, Jóban rosszban, Maónika show, Józsi barát, Győzike..... soroljam még???

  A házivágás igenis fontos része a kultúránknak! Nekem vannak itthon állataim, amik ha eljön az idejük akkor vágásra kerülnek. Nekem fontos, ha feldolgozásra kerüléskor bejön egy ellenőr, akkor hagyja-e a feldolgozást, vagy beteszi egy kukába és elégeti, mint veszélyes hulladékot... Életében a legjobbat, halálában a leggyorsabbat...
  Nézz szét külföldön: azt támogatják, ha a termék helyi termelőtől, tenyésztőtől származik. Nézd csak meg a bolti sz@rokat amik a hűtődben, kamrádban vannak... melyiket hol állították elő?
  Az egyik természet csatornán volt egy műsor, ahol kanadai családok 100 napig csak 100 mérföldön belülről származó terméket fogyasztottak. Az eredmény: természetközelibb gondolkodás, helyi termelők előnyhöz jutása, stb... De ne is bizonygassam ezt, mert aki egyetért és gondolja, az helyesel, aki meg "panelos" gondolkodású, az meg azt mondja, hogy bla-bla-bla mér fizessek többet az áruért, én árérzékeny vevő vagyok...”
 • 19. balintos66 2010. július 10. 07:15
  „Én eddig is vágtam állatot!Nincs az a törvény ami visszatarthatna attól hogy a sajátomat.vagy másét ha megvettem ,le is vágjam!”
 • 18. piteam 2010. július 10. 06:07
  „Csak tudnám minek dramatizálnak és tragédizálnak el mindent a fidesz rajongók ?
  Tudomásul kellene venni végre, hogy aki mer, az tesz, aki nem az meg csak hasonló törvényeket gyárt.
  Ezért lett politikus, mert a gyakorlati élethez fingja sincs.”
 • 17. piteam 2010. július 10. 06:03
  „Ezt minden bátor, élelmes,talpraesett kistermelő - vagy nevezzék, aminek akarják, a lényeg nem ebben van - eddig is így csinálta. Akkor most a sültgalambászoknak kell tapsolni ?”
 • 16. leonidas 2010. július 10. 03:08
  „ismét egy a Jobbik programból elcsent újítás, ami igaz jó dolog, de vannak ennél sokkal rosszabb dolgok is barátaim
  pénzromlás, benzinár emelkedés, HITEL.... háát.. gyerekek ismét csak a képünkbe hazudtak
  azt konkrétan kimondták, hogy nem vesznek fel hitelt
  Adjon az Isten!
  Szebb Jövőt!
  és élhetőbb Magyarországot!”
 • 15. nasi12 2010. július 09. 23:58
  „A tesióra szerintem azért is jó, mert kicsit kiszellőztethetik a gyerekek, a fejüket, így utána könnyebb a tudományokat beletölteni.
  Arról nem is beszélve, hogy jelenleg úgy végzik el a 70-80 kg-os, túlsúlyos, úszógumis, gyerekek az általánost, hogy még bukfencezni sem tudnak.
  Egészségesebbek lesznek majd, remélem.”
 • 14. georgbob 2010. július 09. 22:40
  „gamergabor Ha agyerek jár délután edzésre, az is benne van a heti tízben. Mellesleg ha rosszul tanul, akkor otthon nincs valami rendjén. Azt azért ne fogadjuk el, hogy azért jár a gyerek iskolába, hogy ott tanítsák meg, mit, hogyan kellene tennie...Ha a szülei nagy ívben szarnak rá, akkor tök mindegy, hogy hány tesióra van egy nap. Én úgy kerültem sporttagozatos gimibe, hogy általános iskolában a tornaterem az egy tanteremból lett kialakítva, semmilyen előképzettségem nem volt. Amikor elmentem felvételizni, a környék legnagyobb sportcentrumába léptem be (esztergomi Dobó Katalin gimi) és onnantól kezdve, nem lehetett kivonszolni a csarnokból, állandóan ott voltunk mégis diplomát szereztem utána és most büszke vagyok arra, hogy 18 éveseket "alázok" meg kosárlabdában...”
 • 13. háté 2010. július 09. 22:34
  „Viktor és bandája hülyíti a népet.”
 • 12. traboca 2010. július 09. 22:07
  „eddig is vágott mindenki disznót és tojt erre a marhaságra:DD”
 • 11. bakke 2010. július 09. 22:05
  „Helyes, el kell tudni jutnia bárki asztalára a hagyományos(és biztonságos!) módon elkészített termékeknek, a teszkós szar - kínai csirke, agyon glutamát, nátrium oxidos, mérgezett marokkói, stb - helyett.”
 • 10. rick_ 2010. július 09. 21:26
  „A lényeg nem az, hogy eddig vághatott e az ember a családjának csirkét, hanem az, hogy a vendéglős megveheti a falujában háznál nevelt csirkét, tojást, a házikolbászt és abból készíthet ételt. Valamint az, hogy egy város közétkeztetésében nem a közbeszerzésben nyertes multitól kell megvenni a külföldről behordott almát, meg a porból készített sajtot.

  Arról nem beszélve, hogy nem kell attól parázni, hogy egy iskolai családi napra szervezett bográcspartin megjelenik a hatóság és keresi a HACCP tanúsítványt, a színes műanyag vágódeszkákat meg az egyéb nyalánkságokat...

  Sokak számára fel se tűnt, hogy eddig ezek jobbára tilos tevékenységek voltak. A nagyvárosiak, meg teszkón és plázákban szocializálódott honfitársaink főleg nem érzékelték, ugyanakkor a hagyományos ételkészítést, a családias vendéglátást, a közösségek által szervezett nyitott programokat rendesen hazavágták, de legalábbis a szervezők számára elég rizikóssá tették.

  El lehet gondolkodni, hogy kiknek szolgálta mindez az érdekeit...”
 • 9. bejáró 2010. július 09. 21:14
  „Ezt a törvényt senki nem tartotta be,aki akart ezidáig is vágott disznót kimérte,megfüstölte,eladta.Ez a változtatás csak azért van,hogy ne lehessen törvény sértéssel vádolni a ME urat.Megint csak egy nesze semmi,fogd meg jól.”
 • 8. gamergabor 2010. július 09. 20:47
  „7.Nem szó sincs róla csak átgondolván jópár éve voltam általános suliban.
  Na szóval akkor 8.as évet nézem volt egy héten 3 tesi óra,és ezzel általában 6-7óra volt egy nap.
  na most 10tesi egy héten az napi 2 ugye?
  Nos ha a gyerek nem jó tanuló akkor ezek után mi lesz mert egy napra jut neki 7-8-neadj 9 óra is ami után hazamegy semmit se fog csinálni nemde?Először egy gyerek fejével kell átgondolni nem?
  Szóval kedves7. először szépen át kell gondolni lehet a hülye beszólások mögött semmit se látni mert írjuk végig.
  De a tanulmányi átlag lehet ezek miatt csökkenni fog.Persze majd meglátjuk mit hoz a jövő.”
 • 7. georgbob 2010. július 09. 20:26
  „gamergabor...igen, elterelés, méghozzá azért, hogy észrevétlenül bevezessék a heti 10 óra testnevelést, amit a hozzád hasonlóak nem értékelnek, mert csak ülni és okosakat beszólni tudtok....”
 • 6. bela001 2010. július 09. 20:21
  „Hát igen most lehet, hogy valamiről elterelik a figyelmünket, de ennek az intézkedésnek szerintem velem együtt sokan szívből örülnek.
  Ez eddig egy piros pontot jelent.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy bankot, majd bombával fenyegetőztek a tettesek

A rendőrség tűzszerészei nem találtak robbantásra alkalmas eszközt abban a csomagban, amelyet… Tovább olvasom