Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Megint az Ibis szálló „földrengéséről”

„ Köszönjük a Kisalföldnek, hogy az Ibis szálló építése okozta földrengés okairól tájékoztatott bennünket. Az viszont nem nyugtatott meg bennünket, hogy a 12. számú házat lefényképezte a kivitelező, mivel mi a 14/A, B, C számú házakban tapasztaltuk az SMS-ben leírtakat. Az építtetőnek az ezekben a házakban okozott károkért is vállalni kell a felelősséget. Az építtető hibája, ha nem tudta, milyen távolságú ennek az eljárásnak a hatása.”Győrött a kamarai székháznál olyan eljárással vertek le vaslemezeket a földbe az épülő szálloda miatt, ami erős rezgést okozott a környező házakban. A lakók attól tartanak, hogy a cölöpök kihúzásánál a vibromotor újabb alkalmazása károkat okoz lakásaikban.

Október 25-i számunkban Az Ibis szálló „földrengése” címmel már írtunk a témáról, ám az nem nyugtatta meg a szállótól kissé távolabb eső ingatlanok tulajdonosait, akik szintén érzékelték a rezgéseket, akárcsak az épülő ingatlannal szemközti társasházban élők. Ugyan a lemezek leverésével már végzett a kivitelező és eddig nem tapasztaltak károkat házaikban, de attól tartanak, hogy ez az elkövetkezőkben még előfordulhat.
Lencse Zoltán műszaki ellenőr, az Ibis szálló építtetője által a lebonyolítással megbízott Mahill Kft. munkatársa elmondta: nagyon kicsi az esélye, hogy a távolabbi épületekben kárt okoz az említett technológia, annak ellenére is, hogy korábban érezték az ott lakók a rezgéseket. Magyarázata alapján az épülő szállóval szembeni társasház a rázkódások nagy részét lefogta és a rezgések még nem jelentik azt, hogy kár is keletkezik. Ugyan ezeket az emberek jól érzékelik, nem olyan típusú rezgések, amik károkat szoktak okozni az épületekben és nem is jelentett hónapokon át tartó terhelést. Mindezek miatt nem került sor előzetes állapotfelmérésre a távolabbi társasházakban úgy, mint a Szent István út 12. szám alatt. Ott ugyanis jegyzőkönyvben – amit a lakók is aláírtak – rögzítették az épület állapotát, ha kár keletkezik bennük, a tulajdonosok arra hivatkozhatnak és a kivitelező az építkezés miatti hibákért felelősséget vállal.
Lencse Zoltán tájékoztatása alapján a vibromotoros eljárásra a vaslemezek kihúzásánál – várhatóan január közepén, végén – lesz megint szükség, de az már nem okoz akkora nehézséget, nem kell hozzá akkora erő, mint a cölöpök leveréséhez. Akinek mégis aggálya van e tekintetben, az jelezheti a kivitelezőnek; elérhetősége az építkezésen elhelyezett táblán olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

győri eto

MTK

Győr, DAC-pálya, 13.30 ó. V.: Iványi Z. Tovább olvasom