Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Megindult az apadás az Alsó-Tiszán és mellékfolyóin

Ha mérsékelt ütemben is, de már elindult az apadás a Tiszán, a Maroson és a Hármas-Körös torkolati szakaszán.
A Tisza vízszintje hétfő délutánra Szegednél a vasárnap mért 838 centiméteres maximumhoz képest 9 centimétert, Mindszentnél pedig a legutóbbi, 870 centiméteres tetőzéshez viszonyítva 8 centimétert csökkent – mondta Keller Péter.

Az előrejelzések szerint Mindszentnél a folyó a hét közepétől a harmadfokú készültség elrendeléséhez szükséges 850 centiméteres szint alá csökkenhet, míg Szegednél csak a jövő héten várható a jelenlegi másodfokú készültség mérséklése – közölte a szakember.

Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az Algyői híd között harmad-, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmad-, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben.

A Tisza alsó szakaszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.

Az igazgatóság területén a belvízhelyzet – a folyamatos szivattyúzás és a naponta átemelt 3,3 millió köbméter víz ellenére – érdemben nem változott, még mindig csaknem 42 ezer hektár van víz alatt. Az elvégzett műszaki beavatkozások eredményeként a nyolcból három belvízvédelmi szakaszon hétfő estétől azonban mérsékelni tudják a jelenlegi másodfokú készültséget. Nyolc településen első-, három helyütt másod-, Csanádpalotán, Királyhegyesen és Kiszomboron pedig harmadfokú helyi vízkár-elhárítási készültség mellett zajlik a belvíz elleni védekezés.

Az árvízi védekezésben 533-an, a belvíz-mentesítési munkákon pedig 123 szakember dolgozik az igazgatósághoz tartozó területeken – közölte az ügyeletvezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábeltolvajokat fogtak el Salgótarjánban

Három kábeltolvajt fogtak el vasárnap Salgótarjánban a városi külső pályaudvarnál. Tovább olvasom