Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Meghosszabbították Geréb Ágnes házi őrizetét

A Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal meghosszabbította Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász házi őrizetét.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön honlapján azt írta: a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt dr. G. Ágnes ellen a BRFK bűnügyi főosztály életvédelmi osztályán folyamatban lévő büntetőügyben a bűnismétlés veszélyére tekintettel meghosszabbította dr. G. Ágnes gyanúsított házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb szeptember 21-ig. A végzés nem jogerős - tették hozzá.

A közlemény szerint a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség indítványozta, hogy a bíróság további három hónappal hosszabbítsa meg a gyanúsított házi őrizetét. G. Ágnes védője a házi őrizet megszüntetése iránti kérelmet nyújtott be. A bíróság az ügyészi indítványt találta megalapozottnak.

A bíróság hétfői végzése szerint "megalapozottan feltehető, hogy a jelenleg is büntetőeljárás és foglalkozástól eltiltás hatálya alatt álló gyanúsított a szabadlábon hagyása esetén újabb hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A bíróság nem látott lehetőséget arra, hogy a bűnismétlés veszélyét enyhébb kényszerintézkedéssel ki lehessen küszöbölni, ezért a védő által benyújtott kérelmet elutasította" - olvasható a közleményben.

A Fővárosi Bíróság március végén, első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.


Geréb Ágnes és társai kegyelmi kérelemmel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, arra hivatkozva, hogy az otthon szülés szabályai kialakulóban vannak. A Fővárosi Bíróság hétfőn közölte, hogy a köztársasági elnök elutasította a vádlottak eljárási kegyelem iránti kérelmét.

Geréb Ágnes korábban azt vallotta, hogy nem bűnös a két gyermek - az újszülött, valamint a kórházban később elhunyt csecsemő - halálában.

A bíróságon tárgyalt összesen négy otthon szüléshez kapcsolódó ügytől függetlenül Geréb Ágnest egy újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, és házi őrizetbe helyezték.

Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért többször is tüntettek civil szervezetek.

Olvasóink írták

  • 1. 41 2011. június 30. 08:42
    „Remélem a civil szervezet, aki a tüntetéseket szervezte,segíti azokat a családokat akiknek beteg gyerekük született a DR-nő(??) jóvoltából.A halott csecsemőről nem is beszélve.Szégyen,hogy vitás kérdés alakul ki ilyen személlyel kapcsolatba.Hibázott bűnhődjön,vállalta a felelősséget a szülések előtt,akkor ne vergődjön utána sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a Magyar Munka Terv

Az MMT-ben foglalt intézkedések célja a munkaerőpiac rugalmasságának növelése, a munkaerő… Tovább olvasom