Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Meghitt ünnep

a hajléktalanszállón

A szeretet ünnepe talán a legfájóbb a magányosoknak és a fedél nélkülieknek. A mosonmagyaróvári hajléktalanszállón az ott dolgozók mellett sok névtelen adakozó is megpróbált segíteni, hogy egy kicsit enyhítsék az ott ünneplők szomorúságát.
Az idő szerencsére még mindig enyhe, de már így is telített a Lajta partján a fedél nélkülieket befogadó otthon létszáma: 28-an laknak most a mosonmagyaróvári hajléktalanszállón. Több segítségkérőt ide már nem tudtak befogadni, de 10 embert egy jövőre lebontásra kerülő önkormányzati épületbe még idén el tudtak helyezni – tudtuk meg Szépe Istvántól. A szálló vezetője lapunknak elmondta: a városban és környékén évek óta nem változik az otthontalanok száma, a szállón és az utcán együttesen körülbelül félszázan vannak. A korosztályuk teljesen vegyes, ám míg korábban a többség 40–60 év közötti volt, addig az utóbbi időben egyre több huszonéves kopogtat be hozzájuk segítségért. A legtöbb fiatal családi problémák miatt válik hajléktalanná. Az otthontalanok közül jelenleg mindössze öten járnak dolgozni, ám zömük olyan egészségi állapotban van a sok fagyoskodástól és megpróbáltatásoktól, illetve egyesek az alkoholtól, hogy alkalmatlanok a munkavégzésre. Azokat is ismerik, akik nem mennek be az intézménybe, tudják, hová kell vinni nekik a segítséget. A legtöbb hajléktalan a Lajta-zsilipnél, a városközpont egykori rádióállomásánál és a mosoni piacon él.
Az otthon vezetője hozzátette: szenteste mindig nagyon nehéz a hajléktalanoknak, legtöbbjükben ekkor tudatosul igazán, hogy hová jutott a sorsuk. Persze igyekeznek számukra a karácsonyt szebbé tenni, ezért ünnepséget és meghitt vacsorát szerveznek számukra. A város különböző szervezetei és névtelen adományozók is rengeteget segítettek: az elmúlt napokban a szárazételektől a ruhákon át a pénzbeli támogatásokig szép számban kopogtattak be a szállóra olyanok, akik átérezték a fedél nélküliek szívszorító helyzetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszik olvasóinknak a szakácskönyv

Nagy siker olvasóink körében szakácskönyvünk, megrendelőink többségéhez már becsengettek kézbesítő… Tovább olvasom