Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Meghalt Serge Silberman

A nyolcvanhat éves korában kedd este párizsi otthonában meghalt Serge Silberman a mozi olyan klasszikusaival dolgozott együtt mint Luis Bunuel vagy Kuroszava Akira.
Silberman 1917. május 1-jén született a lengyelországi Lódzban. Túlélte a haláltáborokat, majd a II. világháború után Párizsban telepedett le.

Produceri pályafutását 1959-ben kezdte Jean-Pierre Melville Gyújtogató Bob című filmjével, majd egy évvel később ő gyártotta Jacques Becker utolsó filmjét, a Lyukat, amely ismertté tette nevét a filmvilágban. 1966-ban saját céget alapított Greenwich néven. Sokan a "független producer" prototípusának tartották őt, aki a filmeseket "baráti alapon" választotta ki, és soha nem volt híve a tömegtermelésnek. Ezért is dolgozott viszonylag kevés filmben.

A 60-as évek közepétől alakult ki munkakapcsolata az akkor már Franciaországban élő Luis Bunuellel. Együttműködésük és barátságuk a spanyol mester élete végéig tartott. Silberman olyan bunueli remekművek producere volt, mint az Egy szobalány naplója, a Tejút, a Burzsoázia diszkrét bája, a Szabadság fantomja és a Vágy titokzatos tárgya. Bunuel utolsó interjújában így nyilatkozott róla: "Megszépítette életemet, de egyúttal meg is rövidítette azt".

Silbermant hírneve a Távol-Keletre is elvitte: 1985-ben Kuroszava Akira Lear király-adaptációját, a Rant gondozta, 1986-ban pedig Osima Nagasza Max, szerelmem című filmjének producere lett. Közreműködött a fiatal francia nemzedék egyik jeles alkotója, Jean-Jacques Beneix 1980-as filmjében, a Dívában is.

Az AFP jelentése szerint Serge Silbermant július 28-án a párizsi Pere-Lachaise temetőben helyezik örök nyugalomra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A franciák törvénnyel tiltják az e-mail szót

Francia állami és kormányzati dokumentumokban tilos lesz az angol e-mail… Tovább olvasom