Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Meghalt Makovecz Imre

A Kossuth-díjas építészt 76 éves korában érte a halál. Makón több épület is az ő nevéhez fűződik.
Elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész - adta hírül az MTI kedden délelőtt.

A magyar organikus építészet mestere Budapesten született, de élete első tíz évében sok időt töltött apja szülőfalujában, a zalai Nagykapornakon, ami nemcsak személyes életére, de későbbi pályájára is nagy hatást gyakorolt.

Egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1954-ben kezdte és 1959-ben fejezte be. 1959 és 1977 között különböző állami tervezővállalatoknál dolgozott, de közben munkatársaival a vidéket járta, hogy az akkor elsorvadásra ítélt falvakban kulturális egyesületeket szervezzen és faluházakat építsen azok megmaradása érdekében.

Sárospatakon a panel típusú házaknál jóval költségkímélőbb lakóházakat is építeni kezdtek, de akkoriban ezt az állami vezetés nem nézte jó szemmel, így ő önkéntes száműzetésbe vonult, és 1977-81 között a Pilisi Parkerdő Gazdaság főépítészeként dolgozott.

Elhunyt Makovecz Imre. Fotó: MTI (galéria)

Számos középületet (templomot, művelődési házat) tervezett, elsősorban vidéki városokban. Teljesen egyéni kompozíciójú épületeivel vált híressé, az organikus építészeti stílus megteremtője.

A köztársasági elnök részvétnyilvánítása

Schmitt Pál köztársasági elnök osztozik Makovecz Imre családjának gyászában. Az   államfő keddi közleményében úgy fogalmaz: Makovecz Imre "tudta, hogy a magyar egy jobb sorsra érdemes, alkotó nép, amelynek nem csak múltja van. Hitte, követelte és építette a jövőt hatalmas lelkével, minden idegszálával, utolsó erejével"

"A "törődött kézfej" megpihen. Valami azonban folytatódik:   Makovecz Imre arra a csillagösvényre lépett, ahová templomtornyai   viszik fel a magyarok imáját" -  áll a köztársasági elnök   közleményében

"Makovecz Imre bevégezte földi útját. Vége a nagy tervezésnek, a ceruza táncának a papíroson, vége a megharcolt feladatoknak, az országépítésnek, az örök aggódásnak, az értünk haragvásnak" - fogalmaz Schmitt Pál.

"Fájdalmunk által is egy közösség, egy nemzet vagyunk" - zárul az államfő keddi közleménye.

Első figyelemreméltó munkája a paksi templom: a karcsú, tűhegyes csúcsban végződő tetőzetű, ívelt kapubejáratú épület országos hírnevet hozott számára. Hasonlóan turistalátványosság és stílusának karakteres hordozója a siófoki evangélikus templom, míg a Farkasréti temető ravatalozójának belső tere egy emberi mellkast modellez.

Több mint tíz évig dolgozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem középkori hangulatot keltő piliscsabai épületegyüttesén, jellegzetes stílusjegyeit hordozza újabb munkái közül a makói Hagymaház és az egri uszoda.

Talán legismertebb műve az 1992-es sevillai világkiállításra tervezett magyar pavilon. A templomhoz is hasonlítható héttornyos épület bárkaszerűen bordázott fa tetőzetrendszere különleges látványt nyújtott, akárcsak a földszint üvegpadlója alá nyúló, így gyökérzetét is megmutató csupasz tölgyfa. A csónakforma az Újvilágot 500 éve felfedező Kolumbusz emlékét, a tornyokba zárt harangok a nándorfehérvári diadalt idézték meg. E művéért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetést.

Makovecz Imre száznál több különböző funkciójú, jellegzetes épületet alkotott. A fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használta, művei környezetükbe illenek, emberbarát, természetes anyagok felhasználásával készültek. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki és a teteje az égből esett volna le rá. Szándéka az volt, hogy egylényegűvé váljon az épület a környezettel, szervesen illeszkedjen a tájba. Emberközpontú, "látó" házainak szemük van (két ablak vagy ajtó), amivel a "belső lényeget" kívánja kifejezni, azt, hogy az épület lény.

1987-től tanára volt a Nemzetközi Építészeti Akadémiának, 1992-ben az akkor megalakult Magyar Művészeti Akadémia elnökévé választották, tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen és az Iparművészeti Főiskolán.

Munkássága elismeréseként 1969-ben a legrangosabb építőművészeti szakmai díjjal, az Ybl-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 1996-ban Magyar Örökség Díjjal tüntették ki. 2001-ben megkapta a Corvin-láncot, 2003-ban a Prima Primissima díjat. 2008-ban Teleki Pál-érdemérmet kapott, 2009-ben Főépítészi Életműdíjjal tüntették ki. 2010-ben Zala megye, 2011 júniusában Budapest díszpolgárává választották. 2011. szeptember 10-én még átvette a Szent István-díjat az esztergomi Vármúzeum Korona-termében. Makovecz Imre konzervatív közéleti személyiségként is ismert volt.

Elhunyt Makovecz Imre. Fotó: MTI (galéria)

Makovecz Imre tervei alapján épült meg 2002-ben Dunaszerdahelyen a római katolikus templom. Makón több épület is az ő nevéhez fűződik: az 1996-ban épült Hagymaház, a 2010-ben átadott autóbusz-pályaudvar, valamint a Búza utcai bölcsőde és a makói gyógy- és termálfürdő is.

Makovecz Imrét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés saját halottjának tekinti.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára szerint Makovecz Imre művészként és kultúraszervező közéleti emberként is kiemelkedő alak volt. "Személyes véleményem az, hogy a 20. század utolsó évtizedeinek legkiválóbb műépítésze volt, azt is mondhatnám, hogy a vonal géniusza, a magyar kultúra kiemelkedő alakja" - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a sors keserű iróniája, hogy éppen akkor kellett távoznia, amikor kibontakozhattak volna nemcsak művészi, hanem kultúraszervezői képességei is. "Életműve ilyenformán minden értelemben beteljesítetlen maradt" - utalt arra Szőcs Géza, hogy az építész által alapított Magyar Művészeti Akadémia ebben az esztendőben köztestületté válva az eddiginél jelentősen nagyobb szerepet kap a magyar kulturális életben.

Olvasóink írták

 • 14. pancser 2011. szeptember 29. 18:57
  „Nyugodjék békében! Stílusa nem tetszett soha, de kinek a pap kinek a papné.”
 • 13. mesildiko 2011. szeptember 27. 22:00
  „Nyugodjék békében! Őszinte részvétem a családnak!”
 • 12. SC 2011. szeptember 27. 20:53
  „Isten vele!
  Épp most megy egy megemlékező műsor róla,csodás elme volt!Isten is Építésznek teremtette!”
 • 11. Jarod 2011. szeptember 27. 17:24
  „Nyugodjék Békéban!!!
  10. arrabonem A csornai áruház szintén Makovecz, de ugyanúgy illik rá, amit a Kis Dunára írtál”
 • 10. arrabonem 2011. szeptember 27. 13:55
  „7. Punxsutawney_Phil
  Kis Duna áruház (Murányi). Korai mű. Kicsit elkivitelezve.”
 • 9. frollo 2011. szeptember 27. 13:54
  „7. Punxsutawney_Phil
  Plusz a Kis-Duna Áruházat, de arra nem volt büszke...”
 • 8. Punxsutawney_Phil 2011. szeptember 27. 13:41
  „http://www.panoramio.com/photo/29474714”
 • 7. Punxsutawney_Phil 2011. szeptember 27. 13:39
  „Isten nyugosztalja!
  Remek építész és ember volt, nagyon fog hiányozni. Pár hete direkt Devecser felé jöttünk haza a Balatonról,
  csak hogy megnézzük az károsultaknak épült házakat. Érdemes volt.. Tudtommal Győrben csak egy munkája található, a bencés gimnázium diákkápolnája, a messziről is jól látható angyalokkal a tetején.”
 • 6. moderator 2011. szeptember 27. 13:20
  „http://www.makovecz.hu/main.html”
 • 5. rommel 2011. szeptember 27. 13:15
  „BÉKE PORAIRA !
  KORA LEGNAGYOBB ÉPITÉSZE VOLT !”
 • 4. kerteszb 2011. szeptember 27. 13:12
  „Nyugodjék békében, az építészethez kíválóan értett.”
 • 3. DON 2011. szeptember 27. 13:10
  „Részvétem a családnak.
  És nyugodjék békében.”
 • 2. rubeola 2011. szeptember 27. 12:15
  „Isten nyugosztalja! Pedig még nagyon sok dolga lett volna e földi életben, szükségünk lenne még az ő józan, biztató szavaira, hitére, határozottságára, kiállására a magyarság mellett.”
 • 1. hokiel 2011. szeptember 27. 12:07
  „Isten nyugtassa! Kár, mert tehetett volna jó dolgokat, ahová került!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY: Több nőt, több munkát!

Az LMP-s Kaufer Virág a nők nagyobb közéleti szerepvállalása mellett érvelt. A KDNP munka alapú… Tovább olvasom