Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Meghalt Dr. Skrabski Árpád

70 éves korában – 2009. december 27-én hajnalban - meghalt Dr. Skrabski Árpád a Magyar Pénztárszövetség tiszteletbeli elnöke.

70 éves korában – 2009. december 27-én hajnalban - meghalt Dr. Skrabski Árpád a Magyar Pénztárszövetség tiszteletbeli elnöke. Régóta tudtuk, hogy nagyon beteg, mely betegségét végtelen akaraterővel viselte, ami egyetlen percig sem tartotta vissza őt attól, hogy végezze tudományos és főiskolai oktatómunkáját is, miközben maradt ereje és figyelme a szociális rendszer, ezen belül az önkéntes pénztármozgalom ügyeire is. A karácsonyi ünnepet követően mégis súlyos bizonyosságként hasított belénk a hír, hogy Árpád végleg eltávozott körünkből. A szövetségben betöltött elnöki tisztéről való tavalyi lemondásáig, majd két évtizeden keresztül vezette a Magyar Pénztárszövetséget és annak jogelődjét a Magyar Egészségpénztári Egyesületek Szövetségét. Úttörője volt néhány munkatársával együtt az önkéntes pénztármozgalom 1993-ban történt létrejöttének, működési feltételei megteremtésének, a pénztári szakember képzés megalapozásának. Rendíthetetlenül kiállt mindvégig a pénztármozgalom civil jellegének fenntartása mellett, melyet - a rövid kezdeteket leszámítva - egyre erősebben igyekeztek a pénz és tőkepiaci szereplők bekebelezni. Vallotta, hogy a polgári létforma alapja az anyagi függetlenség megteremtése, és azt, hogy a szociális jólét és az egészség fenntartására képzett önkéntes pénztári megtakarítások, az egyén számára a független, nonprofit szervezetekben hasznosulnak az egyén számára legjobban. A Magyar Pénztárszövetség mind a mai napig megőrizte ezt a szellemiséget, és ennek jegyében folytatja működését, foglal állást ezekben a kérdésekben. Tudományos munkájának középpontjában mindig az emberi magatartás és viselkedés kutatása állt.

Nagyon fontosnak tartotta az egyének életvitelében azoknak magatartásmintáknak az elsajátíttatását, amelyek az emberek megbirkózási képességét növelik a társadalmi kihívásokkal és súlyos megpróbáltatásokkal szemben. Élete utolsó éveiben ő maga is példát adott erről. Mentálisan ugyan sokáig legyűrte betegségét, de végül is biológiai lényét felemésztette a kór. Tapasztalatait, kutatási eredményeit számos tudományos cikkben, kötetben dolgozta fel, amelyek bizonyára további kutatóknak fognak megfelelő inspirációt adni e tudományos életmű értékeinek megőrzéséhez, továbbfejlesztéséhez. A Magyar Pénztárszövetség Dr. Skrabski Árpád emlékét örökre megőrzi, egyben osztozik mindazok gyászában, akik szerették, tisztelték őt. Budapest, 2009. december 28. Czöndör Gyula elnök. (OS)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütközött két autó Kisvárdánál

Ketten súlyosan megsérültek egy közúti balesetben, amely hétfőn történt Kékcse és Kisvárda közt -… Tovább olvasom