Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Meghalt Bitskey Tibor, a nemzet színésze

Életének 86. évében elhunyt Bitskey Tibor, a nemzet színésze - erősítette meg az MTI információját a szolnoki Szigligeti Színház.
Saját halottjának tekinti Bitskey Tibor színművészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is, a Kossuth-díjas, nemzet színésze címmel kitüntetett érdemes művész hétfőn, életének 86. évében hunyt el.

Az 1929-ben Rákoskeresztúron született művész színészi tehetségét már gyerekkorában felfedezték, először elemi iskolai tanárai biztatták szereplésre. A színjátszással nagybátyja, Altziebler Pál zeneszerző, karmester és hegedűművész által vezetett színházi társulatban ismerkedhetett meg. 1953-ban végezte el a Színművészeti Akadémiát, de már 1951-től a Magyar Néphadsereg Színháza ösztöndíjasa, 1959-1964 között a Nemzeti Színház, ezt követően tíz évig a Vígszínház tagja volt. Később a Thália, majd az Arizona Színház művésze lett - emlékezett vissza hétfői közleményében az Emmi.

A nagyközönség Várkonyi Zoltán Jókai-filmjeiből ismerte meg, de a színházszeretők láthatták őt Cyrano, Trisztán és Vronszkij szerepében is. A fiatalabb generáció a Vuk című rajzfilmsorozat narrátoraként hallhatta, de ő volt a szinkronhangja többek között Sean Connerynek, Michael Cainnek, Gary Coopernek, Kirk Douglasnek, Gregory Pecknek és Orson Wellesnek is.

Nyugdíjas színészként Bitskey Tibor az Evangélium Színházban, majd a szolnoki Szigligeti Színházban játszott.

Munkáját kétszer ismerték el Jászai Mari-díjjal, a Kossuth-díjat 2000-ben kapta meg. A nemzet színészei közé tavaly választották be.

Bitskey Tibort az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Színház, a szolnoki Szigligeti Színház valamint a főváros II. kerülete is saját halottjának tekinti.

Korábban írtuk:

Bitskey Tibor Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas színész, érdemes művész 1929. szeptember 20-án Rákoskeresztúron született. A fasori evangélikus gimnáziumba járt és a mérnöki pályára készült. Már gyermekkorában kiválóan mondott verseket, iskoláiban mindig ő volt az ünnepi szavaló. Szabadidejét a sport töltötte ki: síkfutó és gátfutó ifjúsági bajnok volt, később alapítója és jobbszélsője volt a színészválogatottnak.

Érettségi után a Britannia (a későbbi Béke) Szállóban kezdett el dolgozni. Ott versmondóként vett részt a "dolgozó népnek" szervezett kultúrmunkában és a rendezvényeken részt vevő színészek bíztatására jelentkezett a színiakadémia első esti tagozatára, a nappalit ugyanis a munka miatt nem vállalhatta. Másodévesen szerződtette ösztöndíjasnak a Vígszínház (akkor Néphadsereg Színháza). Egy sikeres beugrás után kapta meg a Trisztán címszerepét, amely óriási szakmai és közönségsikert hozott számára. Diplomázásának évében, 1953-ban forgatta Bán Frigyes rendezővel a Rákóczi hadnagyát, amelynek címszerepében - Bornemissza János kuruc hadnagyot alakította - kirobbanó sikert aratott és országosan ismert színésszé vált.

1959-ben követte mentorát, Gellért Endrét a Nemzeti Színházba. Gellért halála után nem találta a helyét, így 1964-ben visszament a Vígszínházba, ahol tíz évet töltött el. Voltak, akik operaénekest akartak belőle csinálni, hiszen hangja két és fél oktávos volt, de nem akarta feladni a színészi pályát - hiszen eljátszhatta egyebek között Cyrano, Agárdi Péter, Ádám, Csongor, Bánk, Kreón szerepét.

Várkonyi Zoltán, a Vígszínház vezetője filmjeiben is foglalkoztatta: a vonzó megjelenésű, szép orgánumú művész hősszerepeket játszhatott A kőszívű ember fiaiban, az Egy magyar nábobban, a Kárpáthy Zoltánban és az Egri csillagokban. Romantikus alkat lévén nem esett nehezére a lánglelkű hősök megformálása; azokban az években zsákszámra kapta a leveleket női rajongóitól.

Látható volt az Egy pikoló világos, a Dúvad, a Légy jó mindhalálig, a Szerelmi álmok, A néma dosszié, az Idő van, a Banánhéjkeringő, a Napló szerelmeimnek, a Honfoglalás, a Sobri című filmekben és számos tévéjátékban is.

Miután Várkonyival nézeteltérése támadt és kevesebb szerepet kapott a színházban, önálló estjével járta az országot. 1974-ben a Thália Színházhoz szerződött; a később Arizona, illetve Művész Színház néven dolgozó társulat 1996-ban szűnt meg. Ezután a protestáns egyházak támogatásával létrejött Evangélium Színház előadásaiban játszott, majd a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja lett. Fellépett versmondóként és szinkronizált is. Az Egri Csillagok hangoskönyv változatát az ő hangjával hallgathatjuk.

Bitskey Tibor
Bitskey Tibor


Bitskey Tibort tavaly szeptemberben választották meg a nemzet színészének, akkor az MTI-nek adott interjújában kedves szerepei között említette Trisztánt és Cyranót. "Annyira szerettem őket, hogy a mai napig, ötven év elteltével is tudok részleteket mondani a darabból" - mondta akkor.

Filmjei közül a három, Várkonyi Zoltán rendezte Jókai-filmre, A kőszívű ember fiai (1964), az Egy magyar nábob (1966) és a Kárpáthy Zoltán (1966) című alkotásra emlékezett szívesen.

A művészt kétszer ismerték el Jászai Mari-díjjal (1958, 1962), a Kossuth-díjat 2000-ben kapta meg. 2007-ben a XVII. kerület választotta díszpolgárává. 2012-ben Bessenyei Ferenc művészeti díjjal tüntették ki, ugyanabban az évben a II. kerület díszpolgára lett. 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetel a háztartási nagygép-csere pályázatok benyújtása

Kimerült a forrás, a jelentkezéseket február 3-án 16 óráig még be lehet adni. Tovább olvasom