Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Meghalt a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Anikó

A 67 éves Tamás Anikó azon felvidéki magyarok egyike volt, akit meg fosztottak szlovák állampolgárságuktól mert felvállalták a magyar állampolgárság megszerzését.
Meghalt a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Anikó - erősítette meg pénteken az MTI-nek a halálhírt Fehér Judit, az elhunyt testvére.

A 67 éves korában pénteken váratlanul meghalt Tamás Anikó azon felvidéki magyarok egyike volt, akit a hatályos szlovák jog alapján fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól azt követően, hogy nyilvánosan felvállalták a magyar állampolgárság megszerzését.

Tamás Anikó - az édesanyjával, az idén százéves Tamás Ilonka nénivel együtt - még tavaly vette fel a magyar állampolgárságot, és miután ezt nyilvánosan is felvállalta, a szlovák állampolgársági törvény értelmében a pozsonyi hatóságok megfosztották szlovák állampolgárságától.

Tamás Anikó január elsején szívinfarktust kapott, nem sokkal azt követően, hogy - több más magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarhoz hasonlóan - személyes okmányainak leadása céljából beidézték a rendőrségre.

Még lábadozott az infarktus után, amikor a kórházban közölték vele, hogy az Általános Egészségbiztosító - állampolgársága elvesztése miatt - nem hajlandó téríteni a kezelés számláját, így azt neki kell megtérítenie. Végül ezt sikerült elkerülni.

Tamás Anikó váratlan halála kapcsán Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az MTI-nek azt mondta: megkerülhetetlen a szlovák állam felelőssége, mivel a tragédiához Tamás Anikó magyar állampolgárság miatti zaklatása vezetett.

"A mostani tragédia nem szabad, hogy elkerülje a magyar és a nemzetközi közvélemény figyelmét, mert ez is szomorú bizonyítéka annak, hogy milyen helyzetbe kerültek a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló felvidéki magyarok" - hangsúlyozta Lomnici Zoltán. Több állampolgárságától megfosztott felvidéki magyar - köztük Tamás Anikó - korábban a szlovák állampolgársági törvény kapcsán a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, jogi képviseletüket az Emberi Méltóság Tanácsa vállalta. A beadványokat néhány hónapja iktatták Strasbourgban, de azok elbírálása várhatóan akár másfél-két évig is eltarthat.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke Tamás Anikó halála kapcsán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: mély gyászukban együtt éreznek a családdal.

Rámutatott: meggyőződésük, hogy Ilonka néni lányának idő előtti halála összefüggésben van a családot ért azon meghurcoltatással, amelyet a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló minden felvidéki magyarnak el kell szenvednie. Fehér Judit, a szertartás helyszínének és időpontjának elhallgatását kérve azt mondta az MTI-nek: a temetésre szűk családi körben kerül sor. Ennek kapcsán hozzátette: a család mély gyászára való tekintettel a sajtó távolmaradását és ezzel kapcsolatos megértését kérik.

Olvasóink írták

 • 4. load 2012. augusztus 08. 22:49
  „Az osztrák állampolgársági törvény nem engedi a kettős állampolgárságot.
  Ha valaki felveszi egy más ország állampolgárságát, azonnal - minden hivatalos procedura nélkül - elveszíti az osztrákot.
  Szegény-szegény burgenlandi magyarok, bizonyára ezért fogynak olyan rohamosan!”
 • 3. háté 2012. augusztus 04. 15:30
  „Meghalt a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Anikó
  - "meggyilkolták" a cionista tótok és magyar "segítőik" a szülőföldjéhez és magyarságához ragaszkodó nemzettestvérünket!”
 • 2. Köszörűs 2012. augusztus 04. 11:35
  „Biztos vagyok benne, hogy nem gyötri lelkiismeret furdalás azokat a politikusokat akik miatt ez a méltatlan helyzet bekövetkezhetett.
  Sem a szülőföldjén...
  Sem az anyaországban, Magyarországon.”
 • 1. csingilingi 2012. augusztus 04. 09:26
  „Talán egyeztetni kellett volna a szlovák kormánnyal (is) a kettős állampolgárság dolgában. Végül a szlovák állampolgárokra vonatkozó törvényeket ők hozzák. Más kérdés, hogy ugyanolyan tökfejűek, mint Orbán. Úgyhogy azt gondolom, a felelősség fifti-fifti. Egyébként közel állok az infarktushoz szabadságharcunk láttán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: családok ezrei jártak rosszul a műszakpótlékok megszüntetésével

Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy a műszakpótlékok megszüntetése, illetve csökkentése miatt… Tovább olvasom