Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 7°C Még több cikk.

Meghalt a magyar hegymászó: lavina sodorta el a Himalájában

A Magyar Annapurna Expedíció - Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor - március 28-án indult el Budapestről, hogy megmássza a Himalája egyik legveszélyesebb hegyét.
Meghalt Horváth Tibor, az Annapurna-expedíció egyik hegymászója - közölte az expedíció sajtófőnöke az MTI-vel hétfőn. Vincze Szabolcs tudatta, hogy a hegymászót lavina sodorta el ereszkedés közben.

A Magyar Annapurna Expedíció - Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor - március 28-án indult el Budapestről, hogy megmássza a Himalája egyik legveszélyesebb hegyét, az Annapurnát.

Vincze Szabolcs közölte: Horváth Tibor szombat délelőtt indult vissza a 6800 méter magasan található III-as táborból az alaptábor felé. Délután négykor rádión bejelentkezett, és elmondta, hogy rossz látási viszonyok mellett és olykor mellig érő friss hóban halad a kettes tábor felé.

"Tibor nem érte el a II-es tábort, és nem jelentkezett többé rádión sem. A jelzett területek átvizsgálása ma reggelre megtörtént, és egyértelműen megállapítható, hogy egy jéglavina az alsó kötélszakaszt is leszakítva Tibort elsodorhatta, és maga alá temette" - írta közleményében az expedíció sajtófőnöke.

Erőss Zsolt vasárnap reggel próbálkozott meg a csúcstámadással, de a hegyen uralkodó időjárási körülmények vissza kellett fordulnia.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Mount Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó.

A múlt évben, 2011-ben a 8516 méter magas Lhoce csúcsának elérésével 11-re növelték a magyarok által megmászott nyolcezres hegyek számát. A magyarok által még nem meghódított három nyolcezer méternél magasabb hegy - az Annapurna (8091 méter), a K2 (8611 méter) és a Kancsendzönga (8586 méter) - közül esett a választás idén az Annapurnára.

Egy 2007-es kimutatás szerint a Föld legmagasabb hegyei között az Annapurna a legveszélyesebb, itt az alpinisták 40,8 százaléka veszti életét, a legkevésbé veszélyes pedig a Cso-Oju, ahol a kockázat 1,8 százalék. Az Annapurna csúcsára 148 hegymászó jutott fel, s közülük 58, vagyis 40% nem tért vissza, közülük 37 életét lavina oltotta ki.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. kerteszb 2012. május 08. 15:15
  „38: szeretjük a családunkat, gyerekeinket, ezért nem hősködünk a 8000 méteres lutrin. Valami érdemi tőled?”
 • 38. beleptem 2012. május 08. 12:53
  „elképedve olvasom a kommenteket, rettentő sok itt a rosszindulatú, szemellenzős "ember", fröcsögtök, irigykedtek, okoskodtok.
  Inkább szeressétek egymást !”
 • 37. háté 2012. május 08. 11:50
  „Ha valaki olyan hegyet akar megmászni, ahol az "élvelejutók" aránya 59% ám tegye. De azért mert valaki vállalja a halált is, ne legyen hős!
  A nem kijelölt helyen fürdőzőket megbüntetik, hiába tud úszni valaki.”
 • 36. cseppek 2012. május 08. 10:06
  „Ha nem kötöm be a biztonsági övet az autóban bűnös vagyok és megbüntetnek (nem kicsit). Ha felmegyek a Himalája tetejére, szponzorálnak és utána hős leszek?”
 • 35. Hyppolit 2012. május 08. 09:13
  „Accra! Amiket írsz, az nagyon rendben van, de ott a félreértés, hogy nem a hegymászással, mint olyan van probléma, hanem a szinte szándékosan halálba-menetellel! Biztosan fantasztikus lehet a gyönyörű hegycsúcsra felmászni, ügyesen és minden erőt összpontosítva. Személy szerint 16 évesen a a cseszneki vár legmeredekebb részén mentünk fel többen, a mai napig emlékezetes, mégha vicces is a példa. De ez az ominózus hegy köztudottan szinte megmászhatatlan, az érintett magyar áldozatnál lényegesen tapasztaltabbak is odavesztek már. Aki pedig a józan ész ellen vív háborút, azzal nehéz empatikusnak lenni még akkor is, ha a tárgyi hegymászás, mint egyéni őrület, nagyon szép is lehet. A fiatalembert én is sajnálom, mert az adott pillanatban nem követett el technikai hibát. Hibásnak azt tartom, aki ezt a hegyet választotta...”
 • 34. antistar 2012. május 08. 06:42
  „30.Accra 2012.05.07. 23:19
  Csak hogy szerintem hegyimentőre semmi szükség!
  Aki hegyre megy szórakozásból az oldja meg azt is, hogy jön le!
  Sok millió megmaradna az odott országnak.”
 • 33. vonLichthofen 2012. május 08. 05:18
  „szabo22, a magyar fiúk Május 23 körül lesznek Seattle -ben, ha magyarok között mozogsz, biztos, hogy hallani fiogsz róluk.
  Egy hónapot töltenek majd a Mt McKinley-n /Alaszkában/, egy vagy több csúcstámadással. Ismerem többüket, kipróbált, tapasztalt alpinisták. Fogaras téli átmászása, Pamir, MtCook a New Zealandi Alpokban, most vannak magashegyi előkészítő táborban a Stubai Alpokban. Ezek a fiúk mind tudják, hogy mire vállalkoznak és minden emberileg lehetséges veszélytényezőt kizárnak, s ebben az is benne van, hogy nem vállalnak szükségtelen kockázatot. A McKinley technikailag nem egy nehéz hegy csak túl magas, és az időjárás teljesen kiszámíthatatlan. A gleccser meg tele van repedéssel, jégbarlangokkal, szérakkal meg persze lavinaveszéllyel is.

  Még annyit az Annapurnáról, hogy a fenti hír szerint, a szerencsétlenül járt alpinista fix kőtélbe biztosított, de az egész kötélrendszert elsodorta a lavina. Ez ellen nem lehet semmit sem tenni.
  Berg Heil!”
 • 32. szabo1936 2012. május 08. 01:47
  „Sok hozzaszolo igazan azert irigy a hegymaszokra mert ugy elvenek hizva,hogy ha fel kel nekik meni egy epuletben a harmadik emeletre inkab varnak 10 percig a liftre ahelyet,hogy a lepcsokon 2 perc alat folvinek a kover valagukat.Tiszteletem anak a magyar urnak es R.I.P.”
 • 31. Accra 2012. május 07. 23:28
  „Most olvasok vissza, látom sokak szemét szúrja, hogy miből:( Elég ócska proli mentalitás.
  Főiskolán volt hegymászó évfolyamtársam: minden szabadidejében ipari alpinistaként kéményeket javítottak, festettek csapatban, meg hidroglóbuszokat. Semmi szórakozásra nem költött, kocsija azóta sincs, nagyon szerényen él, neki a hegymászás az élete. Van "rendes" állása is, de azért, hogy legyen miből menni. Nem lopta, nem örökölte, megdolgozik érte, mostmár 30 éve.”
 • 30. Accra 2012. május 07. 23:19
  „Nyugodjék békében a Hegyen!

  Aki nem tud együttérezni (nem kötelező), az ne érezze kényszernek, hogy kegyeletsértő ostobaságokat írkáljon itt. Csak egy csöpp empátia kellene: ha a hozzátartozód lenne, mit éreznél?
  Hegyi mentő embereket ment, akkor is, ha gondatlan volt a balesetet szenvedett, hasonlóan ahhoz a tűzoltóhoz, aki akkor is oltja a tüzet, ha a károsult maga okozta. Ezt vállalta, ez a hivatása. Tetejében sok hegyi mentő szerelemből teszi, szabadidejében.”
 • 29. Hyppolit 2012. május 07. 23:18
  „Én nem ítélkeznék a negatív hozzászólókon. Az alpinisták világosan tudták, hogy kamikaze-módra szinte a halálba indulnak. Aki pedig a halállal dacol, az előbb-utóbb a közelébe is jut, és a kaszás nem válogat! Nem hinném, hogy más értelmes dolgot nem lehet kitalálni, akiben ennyi tettvágy-becsvágy lapul..Segíteni elesetteken, időseken, beteg gyerekeken, stb, csak körbe kell nézni, lehet hasznára válni a Világnak. Azt sem tartom kizártnak, hogy aki megmászta az Annapurnát, volt-e életében pl. Petőfi szülőházában? Ópusztaszeren? stb. Az exhibicionizmus a belső hiányérzet kompenzálása, a hegymászók maguknak szeretnének bizonyítani...”
 • 28. Naads 2012. május 07. 20:52
  „Bravó, okos magyarok, örüljön túlélte ,hogy egyszer megmenekült szlovákiába nem mégegyszer kockáztatni az életét láb nélkül, agy nélkül, meg a társaiét is belevinni a hülyeségbe. Meg aztán a magyar emberek tényleg aztán hegyi emberek minden megtudnának mászni.. maradjunk az alföldnél...”
 • 27. antistar 2012. május 07. 20:18
  „Nem ismertem, így nem is sajnálom.
  Tette amihez kedve volt, oszt belehalt.
  A hegymászás az egyik olyan szórakozás, mely nem tartozik a tudományos dolgok közé, úgy hogy ne keverjétek öszze az emberiséget előbrevivő dolgokkal!”
 • 26. etsaman 2012. május 07. 19:30
  „"om mani padme hum.." aki már járt ott, az tudja, hogy a himaláján megtalálni az örök nyugodalmat a nem mindig értelmezhető tragédiának. de ezt azt hiszem a hozzászólok nagyrésze soha nem értheti meg. még szerencse, hogy nem vagyunk egyformák. nyugodj békében.”
 • 25. tovari 2012. május 07. 19:06
  „23. x.y. 2012.05.07. 18:33
  csak nem tagja a mentőcsapatnak, és lusta dolgozni?
  a hegyi mentés -mint sok szakma még- hivatás, ha egyáltalán érti ezt a szót
  pancser”
 • 24. tovari 2012. május 07. 18:46
  „Egy átlagos napon ,,Kirándulni" indulsz - így magyarázod mindenkinek a munkahelyen.
  Szavakba próbálod önteni azt, amit lehetetlen: az érzést, mikor a kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élményben, világos és felejthetetlen életérzéssé...”
 • 23. x.y. 2012. május 07. 18:33
  „szabo1936.ha magának keresi a bajt,engem nem érdekel.de ha bajba kerülnek a saját hülyeségük miatt,elvárják hogy segítsenek rajtuk a mentőcsapatok saját életüket is kockáztatva.kinek és mit akarnak bizonyítani?kivagyiság.ha rajtam múlna várhatnának a segítségre életük végéig.oszt mindenki azt mond,amit akar.ez a véleményem és kész!
  :-)”
 • 22. szabo1936 2012. május 07. 18:15
  „Mankapunka 100% ban igazad van amit irtal!
  It igen sok az irigy es gyava hozzaszolo akik nem szereteik a kalandos eletu embereket es a napjaikat a tokuket vakarva uldogelnek a fotelben amig elnem viszik oket a temetoben!”
 • 21. Truder 2012. május 07. 18:06
  „Sok ostoba, jobban tenné, ha mélyen magába szállna...és hallgatna inkább, mint hülyeségeket ír! Irigy, pesszimista, negatív vélemények, süt belőlük a rosszindulat. Tisztelet a kivételnek, akikből még nem halt ki az emberség. Velük egyébként egyetértek!
  Attól, mert valaki más, mint ti, még rendes, és értékes ember, sőt! Én büszke vagyok rájuk. Azokra, akik mernek élni, és nem csak vegetálnak, lézengenek célok nélkül.
  És mert nem ismerem, kedves Mankapunka, még sajnálhatom őt, meg a családját a történtek miatt, a kettőnek semmi köze egymáshoz!”
 • 20. kuugor 2012. május 07. 17:07
  „Engem baromira nem erdekel melyik bolond hol hal meg addig amig a media nem ir roluk.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsi gyilkosság: H. Csanád 3 hónappal tovább marad előzetesben

Három hónappal meghosszabbították a kulcsi gyilkosság gyanúsítottjának, H. Csanád Jutas előzetes… Tovább olvasom