Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Meghalt a háborús bűnökkel vádolt egykori nyilas

Meghalt Ausztráliában egy háborús bűnök elkövetésével gyanúsított magyar, aki ellen tavaly ősszel indított eljárást a magyar állam - írja az [origo]. A második világháború után Ausztráliába menekült egykori nyilas vezető haláláról a Simon Wiesenthal Központ számolt be.
Meghalt Ausztráliában egy háborús bűnök elkövetésével gyanúsított magyar, aki ellen tavaly ősszel indított eljárást a magyar állam. A második világháború után Ausztráliába menekült egykori nyilas vezető haláláról a Simon Wiesenthal Központ számolt be, amely felkutatta és kezdeményezte felelősségre vonását. A 89 éves férfi korábban az [origo]-nak tagadta, hogy háborús bűnöket követett volna el.

Meghalt a népirtással gyanúsított, Melbourne-ben élő P. Lajos a Simon Wiesenthal Központ szerint. A 89 éves P. Lajos ellen a Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője, Efraim Zuroff kezdeményezésére indított vizsgálatot a magyar állam tavaly zsidók sérelmére elkövetett háborús bűnök, illetve népirtás bűntette miatt.

A férfi "egy volt a sok náci kollaboráns közül, akik a második világháború után Ausztráliába menekültek, amely ország, sajnos, biztos menedékhelynek bizonyult. Ebből a szempontból ő különösen szerencsés volt, hiszen a náci múltja csak nem sokkal ezelőtt derült ki, pedig ha ezt hamarabb felfedezik, akkor biztos vagyok benne, hogy könnyebb lett volna megfelelő bizonyítékokat találni a jogi felelősségre vonásához" - fogalmazott a Wiesenthal Központ vezetője.

P. Lajos "a végsőkig büszke volt arra, hogy a Nyilaskeresztes Párt tagja volt, és szégyentelenül csodálta ennek vezetőjét, a háborús bűnökért 1946-ban kivégzett Szálasi Ferencet. Nemrég még azt is nyilvánosan kijelentette, hogy Magyarországon nem volt holokauszt" - áll a szervezet közleményében.

Efraim Zuroff korábban megpróbálta elérni P. Lajos és a szintén háborús bűnökkel vádolt, Perthben élő Z. Károly kiadatását. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ kérelmére a Fővárosi Főügyészség az ügyben népirtás gyanúja miatt tavaly ősszel rendelt el nyomozást, amelynek lefolytatásával a Nemzeti Nyomozó Irodát bízták meg. A Simon Wiesenthal Központ igazgatója korabeli bírósági jegyzőkönyvek fénymásolatát csatolta kérelméhez, és azok alapján arra a megállapításra jutott, hogy a férfi számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, és feltehetően gyilkosságok és üldözések részese volt.

A news.com.au ausztrál internetes újság tavaly szeptember közepén azt írta, hogy P. Lajos elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban, és az egyik magas rangú pártvezető, a háborús bűnök miatt később kivégzett Gera József titkáraként is dolgozott. Az [origo]-nak korábban sikerült telefonon beszélnie a meggyanúsított egykori nyilas pártvezetővel, aki tagadta, hogy háborús bűnöket követett volna el. Mint elmondta, ennek ellenére nem tervezte, hogy az esetleges kiadatása előtt hazatérjen és bebizonyítsa ártatlanságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 3 millió eurót fizethet visszamenőleg a Miocrosoft

Az Európai Bizottság emelheti a Microsoftra kiszabandó bírság mértékét és 2005. december 15-ig… Tovább olvasom