Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Meghallgatás Paks ügyében

A felek nyilvános meghallgatására kerül sor jövő hét kedden Nagymartonban (Mattersburg), a magyarországi Paksi Atomerőmű működésének következő 20 évre tervezett meghosszabbítását illetően. Ezt Hans Niessl tartományfőnök jelentette be tegnap egy sajtókonferencián.

Mint mondta, Burgenlandnak súlyos aggályai vannak a paksi erőművel kapcsolatban, főként, hogy a tartományban a 2003-as üzemzavar után magasabb sugárzási értéket mértek. Ezért minden demokratikus és jogi lehetőséget ki fognak használni, hogy megakadályozzák az üzemeltetés meghosszabbítását.
Magyar részről egyetértenek a nyilvános meghallgatással, melyet a tartományi környezetvédelmi hivatal fog irányítani. A meghallgatás Bécs, Alsó- és Felső-Ausztria közös kezdeményezése.
Ilyen nyilvános meghallgatásra első alkalommal kerül sor Ausztriában. Hans Niessl elmondta: szeretnének rávilágítani, hogy a tervezett további húszéves üzemeltetés nem felel meg az osztrák lakosság biztonságérzetének. A 2003-ban történt üzemzavar is azt mutatja, hogy az elavult atomerőmű biztonsági kockázatot jelent – tette hozzá a tartományfőnök.
Elhangzott: az atomenergia Burgenland számára nem szerepel a jövőt illető tervekben. A tartomány ezért is jár elöl az alternatív és megújuló energia alkalmazása terén. Ezeknek a technológiáknak az alkalmazását kívánják Magyarország számára is előterjeszteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom