Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Meghallgatás Brüsszelben október 23-ról

Meghallgatást tart az Európai Néppárt – a kontinens kereszténydemokrata és konzervatív pártjait, így a Fidesz – MPSZ-t is tömörítő pártszövetség – európai parlamenti frakciója ma Brüsszelben az október 23-i magyarországi eseményekről, a „példa nélküli rendőri erőszakról”. A rendezvény programjából az derül ki, hogy Jaime Mayor Oreja, a néppárti frakció egyik alelnöke kivételével csak magyarok (parlamenti, illetve európai parlamenti képviselők, szakértők, szemtanúk) tartanak majd beszámolót. Az MTI úgy értesült, hogy a meghallgatáson nem vesz részt Franco Frattini, az EU-bizottság jogi és igazságügyi felelőse.

A pápa elfogadta Glemp bíboros lemondását

XVI. Benedek pápa elfogadta szerdán Józef Glemp bíborosnak, Varsó érsekének, Lengyelország prímásának időskorára hivatkozó lemondását, s helyébe a közép-lengyelországi Plock városának püspökét, Stanislaw Wojciech Wielgust nevezte ki – jelentette be közleményben szerdán a Vatikán. Glemp néhány nap híján 77 éves, noha a püspökök általában 75 éves korukban nyugdíjba vonulnak.

Már a jövő héten békepartner lehet Szerbia is

Viharos gyorsasággal, alig két héttel a meghívásról szóló döntés után beléphet a NATO békepartnerségi programjába három nyugat-balkáni állam, köztük Szerbia – közölték szerdán Brüsszelben a katonai szövetség tisztségviselői. A NATO hosszas viták után a múlt szerdán, rigai csúcsértekezletén döntött úgy, hogy Szerbia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina csatlakozhat a szervezet békepartnerségi programjához. Ez az első – még nagyon kezdeti – lépés egy esetleges tagság felé vezető úton.

A szlovák kormány a hágai ítélet végrehajtásáról

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta a bős–nagymarosi vízlépcső ügyében született hágai ítélet végrehajtásáról szóló tárgyalások elvi tervezetét, s a küldöttségek napokon belül tárgyalóasztalhoz ülnek Budapesten. Robert Fico kormánya két hete napirendre tűzte, majd megszakította az előterjesztés tárgyalását. A szerdai folytatás fejleményeiről egyelőre csak azt lehet tudni, hogy a magyar és a szlovák fél december 19-én Budapesten ül tárgyalóasztalhoz.

Kiengedték a kórházból Scaramellát

Öt nap után, szerdán kiengedték a kórházból Mario Scaramellát, a polónium 210-es sugárzó izotóppal Londonban megölt egykori orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko volt olasz kapcsolatát. Az olasz biztonságpolitikai szakértő a múlt hónap elején, alig néhány órával Litvinyenko megbetegedése előtt együtt vacsorázott az orosz állambiztonság (FSZB) dezertőr alezredesével egy londoni szusiétteremben. Scaramella életkilátásairól ellentmondásos értesülések jelentek meg a brit sajtóban, de az orvosok szerint jók a kilátásai. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom