Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Meggyújtottuk a negyedik gyertyát

A világ zajai az utcán rekednek, a figyelem befelé irányul, a gyertyafény számvetésre hívogat.

Adventben a keresztény ember felkészül a megváltó Isten, Jézus megszületésére. Feldíszíti otthonát alkalmasabbá téve a meghittségre, ajándékokat vásárol családtagjainak, ismerőseinek szeretete jeléül. Mert „Isten szeretet" – mondja Pál apostol. A szeretet jegyében készül a nem hívő, vagy hitét nem a templom falai között gyakorló is. Az ablakokra világító díszek kerülnek, az asztalra adventi koszorú négy gyertyával. A gyertyagyújtás alkalom a csendes meditációra, amely a lelket készíti fel az ünnepre. A világ zajai az utcán rekednek, a figyelem befelé irányul, a gyertyafény számvetésre hívogat.

Empátia és tolerancia

Empátia nélkül a tolerancia elképzelhetetlen. Ahányan vagyunk, annyiféle színt hozunk a világba külső és belső adottságainkkal. Nincsen két egyforma ember. A pszichológiai típustan is csak kiemelt sajátosságok szerint hasonlít. Ha nyitottan, előítéletek és saját egocentrikus vágyaink kivetítése nélkül fordulunk környezetünkhöz, toleránsak vagyunk. A tolerancia teszi lehetővé a másik számára is, hogy önmagát megmutassa.

Szeretet és öröm

Lassan megérkezik az ünnep. Az advent csendjét felváltja az öröm, a meditációt a belső béke. Rátekintünk a kétezer éve megszületett kisdedre, aki békésen alszik jászol-bölcsőjében. Elhozta a legfontosabb parancsolatot: szeressétek egymást. Elhozza minden esztendőben újra és újra. Életútja élni tanít. Vedd válladra a te keresztedet – mondja.
A jelképes kereszt terhe a pszichológia mai nyelvére lefordítva felelősség önmagunk és mások iránt, empátia tanítása és tolerancia. Ezek a jegyek tesznek szabaddá, a bűntudat, az önzés, az ellenségeskedés, a rosszindulat béklyóitól. Aki szabad, csak az nyitott az örömre és a szeretetre.

Az adventi meditáció segítsen minden hívőt, Istent keresőt és önmagát keresőt elindítani, visszatérni vagy tovább haladni az önismeret útján, hogy önmegvalósításában a szeretet élménye dominálhasson.

Belényessy Ibolya pszichopedagógus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lear király a győri színházban

William Shakespeare klaszikus drámáját Ács János Jászai-díjas rendező állította színpadra. Tovább olvasom