Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Meggazdagít a szarvasgomba?

Európában sok helyen termesztik a szarvasgombát és hamarosan hazánkban is jó üzlet lesz.

Suga Péter mesterszakács.
Európában sok helyen termesztik a szarvasgombát és hamarosan hazánkban is megélhetést nyújthat ez a tevékenység. Jó hír, hogy megyénk egyes részei alkalmasak termőhelynek, mégsem valószínű, hogy a föld alatt termő ínyencség lesz a Kisalföld aranya.

Európából a világnak

A magyar gasztronómiának korábban kedvelt fűszere volt a szarvasgomba, amely a többi vadon termő gombához hasonlóan reneszánszát éli. Ma is Európa látja el vele a világot, főként Amerikát és Japánt.

Ezért foglalkoznak nálunk is egyre többen a föld alatti kincs keresésével. Míg hajdanában disznók, manapság inkább kutyák segítségével. Ám ennél hatékonyabb megoldás lehet a termesztés, ami akár megélhetést is biztosíthat, ha a szaktárca ígéretéhez híven beveszi a támogatotti körbe az e területen gazdálkodókat.

Bratek Zoltán, az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület elnöke elmondta: a Kisalföld azon részei, ahol a Duna üledékét lerakta, alkalmasak lehetnek a homoki fehér szarvasgomba, a Sopron környéki, hegyvidékesebb részek a fekete szarvasgomba termesztéséhez. Tudomása szerint egy vagy két ültetvény van megyénkben és minden évben jelentkeznek vidékünkről néhányan a termesztői tanfolyamra.

Aranyár – csak hiedelem

A mesterséges termesztés a természetet utánozza, ezért a piac nem tesz különbséget a kutyával keresett és az ültetvényen termett szarvasgomba közt. A képzésekről a 30/555-0557-es számon lehet érdeklődni, de a szakismeret mellett speciális facsemetékre is szükség van, amelyek gyökerét a gombával beoltották. Ideális lehet ültetvénynek a felhagyott szántó, a legelő, a gyümölcsös, a szőlő. Művelésváltással mogyorót, tölgyet, gyertyánt kell a megfelelő területre ültetni.

Az csak hiedelem, hogy a szarvasgomba ára egyezik az aranyéval. Mintegy 30-féle faja van és az egyik ára valóban igen magas. De már 20–30 deka is sok belőle, és a nálunk termők kilója 20–30 ezer forintért megvehető. Egy családi ebédhez való szarvasgombaadag 3 ezer forintból kijöhet, tudtuk meg az elnöktől.

A szarvasgomba termesztése több bevételt hozhat, mint a gabonaféléké, és a kereslet jóval nagyobb, mint amit előállít a 210 ezer jegyzett európai termelő. Azonban ez hosszú távú befektetés. Legalább 4 év kell az ültetvény termőre fordulásához, 10 év a stabil hozamhoz.

Feri és Igor, a két kereső

Takács Gábor étteremvezető évente szervez kutyás szarvasgomba-vadászatot vendégeinek. Úgy véli, egyre többen keresik a vendéglátóhelyek étlapján ezt az ínyencséget. Divatba jött a gasztronómiában külföldi hatásra, és azért is, mert előkerültek régi magyar receptek, amelyek fűszerként alkalmazzák. Egyre több gombászó kínálja áruját a mesterszakácsoknak, és ez is arra ösztönzi őket, hogy használják ezt az ínyencséget.

Bagi István gombaszakellenőr is a szarvasgombára szakosodott. Két labradort képzett ki keresésére: Ferencet és Igort. Elmondta, hogy a piac ezen a területen is éppannyira változó, mint a mezőgazdaság többi ágában. Szerinte nem mindig könnyű eladni a szarvasgombát sem. A legtöbben hobbinak, keresetkiegészítésnek tartják, de úgy véli, amennyiben állami támogatást kaphatnak a termesztők, akkor megélhetést biztosíthat, persze nem tömegeknek.

A szarvasgombát nem szabad főzni, mert elveszti illatát, aromáját. Ezért inkább a csaknem kész ételhez keverik, rászeletelik vagy ráreszelik. Főként sajtos, tojásos, tésztás ételekkel finom, de remek leves is lehet belőle. Aki kedvet kapott kipróbálásához, bővebben a www.truffle.hu honlapon tájékozódhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leköszönő edző

Tovább olvasom