Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megfékezték a budapesti palotatüzet - egy iskola is veszélyben volt

Mostanra megfékezte a helyszínen dolgozó csaknem 110 tűzoltó a VI. kerületi Andrássy úton álló palota tetőterében meggyulladt tűz továbbterjedését - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője kedden az MTI-vel.

Két ember őrizetben

Őrizetbe vettek  két embert a budapesti Andrássy úti tűzzel összefüggésben - közölte  a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden délután az MTI-vel.  

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint közveszély okozás bűntette megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe a 36, illetve 37 éves férfiakat, akik megalapozottan gyanúsíthatóak az épülettűz előidézésével.

Az MTI munkatársa azt látta a helyszínen, hogy a  tetőszerkezet kiégett, tégla- és gerendadarabok zuhantak az épület  elé, legalább egy autó megrongálódott. 

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője  az MTI-nek korábban elmondta: a négyszintes épület harmadik emelete,  több ezer négyzetméternyi terület lángokban áll. A tűz miatt a  legmagasabb riasztási fokozat lépett életbe, 80 tűzoltó oltja a  lángokat - tette hozzá. A szóvivő megjegyezte: információik szerint  az épület tetején felújítási munkálatok folytak.  

Megfékezték a lángokat

A szóvivő tájékoztatása szerint a lángokat hét órára sikerült megfékezni a helyszínen dolgozó csaknem 110 tűzoltónak. 

Kisdi Máté arról számolt be, hogy a tűz a tetőtérből a  födémen keresztül több helyen átterjedt a lakatlan harmadik  emeletre. A lakóházzal szomszédos két épület, egy iskola és egy  másik lakóház tetőszerkezetére átterjedt a tűz, amely mintegy  tíz-tíz négyzetméternyi területen rongálta meg az épületeket. Ezeket  a tüzeket már eloltották - mondta a szóvivő.  

Elmondása szerint a mentők két könnyű sérültet vittek kórházba.  

Hozzátette: az oltásban mintegy 110 tűzoltó vesz részt, 30  gépjárművel, köztük négy magasból mentő járművel vonultak ki  helyszínre.  

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az érintett és a  szomszédos épületekből összesen negyven embert kísértek ki, számukra  a Városligeti fasorban található Derkovits Gyula Általános Iskolában  biztosítanak elhelyezést.

Összefügghet a tűz a felújítással

- Az Andrássy úti  tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási  munkálatokkal - erről Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok beszélt  kedd este a helyszínen, sajtótájékoztatón.  

Elmondta, hogy még tart az oltás, 107 tűzoltó 30  tűzoltójárművel dolgozott a lángok megfékezésén, harminc lakót  kellett a házból kimenekíteni. Senki sem sérült meg, de két rendőrt  füstmérgezés gyanújával megfigyelésre kórházba vittek.  

Varga Ferenc ismertetése szerint a tűz olyan viharos  gyorsasággal terjedt el, hogy fél óra sem kellett ahhoz, hogy a  teljes tetőszerkezetet feleméssze és az összeomoljon. Emiatt  vizsgálni fogják azt is, hogy volt-e valami egyéb műszaki  hiányosság, ami magyarázatot adhat a tűz továbbterjedésére.  

Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány megerősítette, hogy egy  36 és egy 37 éves férfit vettek őrizetbe közveszélyokozás  gyanújával, és hozzátette, hogy kezdeményezni fogják az előzetes  letartóztatásukat. Közlése szerint a két férfi a kivitelezésen  dolgozott és valószínűleg nem a megengedett módon végezte a munkát.  Egyikük riasztotta a tűzoltókat, majd mindketten elhagyták a  helyszínt, később fogták el őket.  

Az MTI kérdésre azt mondta, a korábbi vihar megrongálta a tetőt,  ami miatt szükség volt a felújítási munkálatokra. 

Életveszélyes a ház

- Életveszélyessé nyilvánították az Andrássy úti tűzben megrongálódott házat, ezért a lakók nem térhetnek vissza oda - olvasható a katasztrófavédelem honlapjára kedden este feltett közleményben. A közlemény szerint az Andrássy út 83-85 szám alatti épületet, amelynek tetőszerkezete felújítási munkálatok alatt kapott lángra kedden délután, előbb fel kell újítani, csak ezt követően térhetnek vissza a lakók otthonaikba.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megnyitotta a Bezerédi utcai melegedőhelyét, ahol elszállásolhatják az ezt kérőket - tették hozzá. A Derkovits Gyula iskolában pedig 40 ágy várja a lakókat. Egyelőre 15-en várakoznak, de nem tudni, hogy végül hányan veszik igénybe a felajánlott segítséget. Az épületet eközben továbbra is oltják, de most már belülről - áll a közleményben.

Pokoli tűz Budapesten. Az MTI felvételei.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a tetőtérből korábban egy gázpalackot is lehoztak a tűzoltók.

Az utat is le kellett zárni teljes szélességben

Az Andrássy utat a Hősök tere és Oktogon között teljes szélességében lezárták. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán azt közölte, hogy az 1-es metró egyik irányban sem áll meg a Kodály körönd megállónál, a 105-ös busz pedig terelve közlekedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ keddi nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a július 15-i KENÓ játékban a következő számokat… Tovább olvasom