Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Megerősíti határőrizeti ügynökségét az Európai Unió

Hivatalos javaslatokat terjesztett be az Európai Bizottság szerdán az Európai Unió határkezelési ügynökségének (Frontex) megerősítésére.
Mint Cecilia Malmström belügyi EU-biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, az ügynökség központi szerepet játszik Európa határok nélküliségének fenntartásában, és segít az érintett uniós tagállamoknak abban, hogy összehangolják tevékenységüket a külső határok őrizetében.

A mostani javaslatok révén - ha azokat a tagországok tanácsa és az Európai Parlament is elfogadja - a Frontex több felszereléshez és személyzethez jut, közös járőröket irányíthat a tagországokkal együttműködve, technikai segítséget tud nyújtani unión kívüli országoknak, és biztosabban garantálhatja az alapvető emberi jogok betartását is a szóban forgó tevékenységek során.

Olyan javaslatokról van szó, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy az EU "hatékonyabban vegye föl a harcot a törvénytelen bevándorlással és az embercsempészettel", miközben "kiterjeszti az alapvető jogok teljes tiszteletben tartásnak garanciáit is" - mondta a svéd biztos. Az illegális bevándorlók nem feltétlenül bűnözők, emberhez méltó bánásmódot kell alkalmazni velük szemben - szögezte le Malmström. Az öt éve varsói központtal felállított Frontex megerősítésére az EU-tagországok állam- és kormányfői kértek kezdeményezéseket a brüsszeli bizottságtól.

A szerdai sajtótájékoztatón - újságírói kérdések nyomán - más uniós belügyi témákról is szó esett. Ezek között Malmström megerősítette, hogy Svájc nem szegte meg a schengeni övezet működésének szabályait, amikor úgy döntött, hogy bizonyos líbiai személyeknek nem ad ki vízumot. Hozzáétette, hogy a bizottság folyamatosan tárgyalásban áll a érintett felekkel, köztük Líbiával is. Tripoli a svájci döntésre válaszul beszüntette vízumok kiadását a schengeni államok polgárainak.

Malmström azt is elmondta, hogy tárgyalásokat kezdenek az Egyesült Államokkal a banki adatok cseréjére vonatkozó megállapodás kidolgozásáról.

Az ügyben korábban már megszületett egyezményt - amelynek célja a terrorellenes nemzetközi fellépés segítése - az Európai Parlament nemrégiben semmissé tette azzal, hogy adatvédelmi, személyiségi jogi aggályokra hivatkozva nem szavazta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás egy kisboltban - gyalog menekült az elkövető

Kiraboltak egy kisboltot szerda késő délután Szolnokon; a fegyveres elkövető gyalog menekült el a… Tovább olvasom