Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Megerősítenék a részönkormányzatokat

A győri városvezetés erősíteni akarja a részönkormányzatokat – nyilatkozta lapunknak Ottófi Rudolf alpolgármester. A vasárnapi választás tapasztalatairól néhány új testület vezetőjét kérdeztük.
Már-már hagyományosnak mondható, hogy meglehetősen kevesen szavaztak a vasárnapi győri részönkormányzati választáson. A részvételi arány 8 és 26 százalék között volt, ami csaknem megegyezik a négy évvel ezelőttivel, amikor 8 és 27 között szóródtak az adatok az egyes városrészekben. (Az eredményekről részletesen hétfőn számoltunk be.)

Dinamikus testületek

Ottófi Rudolf alpolgármester – aki bácsai önkormányzati képviselőként egyben a helyi részönkormányzat elnöke is – kérdésünkre kijelentette: nem érzi úgy, hogy az érdektelenség miatt megkérdőjeleződne ezen testületek legitimitása. „Több ok is állhat amögött, hogy ennyire kevesen éltek szavazati jogukkal. Az embereknek talán elegük van a sok választásból, de általánosságban is elmondható, hogy a passzivitás az élet minden területére jellemző. Úgy látom emellett, hogy a mostani választásnak nem is volt jó a propagandája. Szerencsére mind a hét helyen dinamikus testületek alakultak” – fogalmazott.
A politikus kifejtette: a városvezetés célja az, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának folyamatban lévő módosításával megerősödjenek a részönkormányzatok. „Korábban vissza-visszatérő panasz volt, hogy ezek a testületek igazi döntéseket nem hozhatnak. Szeretném, ha ez pozitív irányba változna” – magyarázta Ottófi Rudolf, aki szerint azt is el kell érni, hogy a részönkormányzatok többet tehessenek a közterületek rendben tartásáért. P azt a megoldást tartaná a legjobbnak, ha a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szerződést kötne helyi vállalkozókkal például a fűkaszálási és a hóeltakarítási munkák elvégzésére.

Sok kiköltöző, kevés voks

Gangl András ménfőcsanaki önkormányzati képviselőként a helyi részönkormányzat elnöke, nem mellesleg az egyetlen, aki Győrben a kezdetektől tagja ilyen testületnek. „A rendszerváltáskor nálunk született a részönkormányzatiság ötlete, ami akkor nagyon jól működött. Az elmúlt két ciklusban azonban ellaposították ezt a működési formát, kevesebb lett a részönkormányzatok jogköre és pénze is. Részben ez érződött a választási részvételi arányon, részben az, hogy Ménfőcsanakra háromezren költöztek ki az utóbbi években, akik nem ismerték a jelölteket, így nem is voksoltak” – mondta Gangl András magyarázatul a 8 százalékos részvételi arányra.
A fideszes politikus példaként említette a Mediterrán lakóparkot, amely úgy épült fel, hogy a részönkormányzatnak nem mutatták meg a terveket. Szerinte így fordulhatott elő, hogy a Mediterrán III.-nál sem út, sem közvilágítás nincs. Kijelentette: ő amellett teszi le a voksát, hogy a részönkormányzatokat erősítsék meg ebben a négy esztendőben azért, hogy a helyi ügyek helyben intéződhessenek. Arra a kérdésünkre, hogy a választópolgárok 8 százalékának szavazatával felálló testület legitimitása ehhez elegendő-e, azt mondta: ha a részönkormányzat jogköre és felosztható pénzkerete bővül, az emberek is látják az értelmét, és 2011-ben többen mennek el szavazni.

Kismegyer „nyert”

A megyeszékhelyen a legmagasabb, 26 százalékos részvételi arány Kismegyeren volt. Simon Róbert alpolgármester, kismegyeri képviselő, a helyi részönkormányzat elnöke szerint a sok szavazó hagyomány, hiszen ez volt a helyzet négy, nyolc, tizenkét éve is. „A Fidesz–KDNP egyik jelöltje és egy független induló jutott be. Mindketten alkalmasak a városrész képviseletére, mindegyikőjükkel együtt tudok dolgozni. A cél végül is az, hogy helyben ne a pártpolitikai szempontok érvényesüljenek” – fogalmazott a politikus.

Újváros debütált

Újvárosban első alkalommal választottak a helyiek részönkormányzati testületet. (Noha 2002-ben is összejött a kérelemhez szükséges számú aláírás, de a közgyűlés többsége akkor nem állt a javaslat mellé.) A részvételi arány most a második legmagasabb volt Győrben. Kalmár Ákos, a terület önkormányzati képviselője szerint ez azt bizonyítja, hogy valós igény volt erre a grémiumra. A fideszes politikus a legfontosabb feladatok között Újváros rehabilitációját, az utak állapotának javítását, és a környezet élhetőbbé tételét említette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határ menti ingázás csak útlevéllel

Burgenlandban dolgozhatnak a megyében állandó lakhellyel rendelkező munkavállalók. További… Tovább olvasom