Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Megérkeztek a külföldi szavazatok

Már valamennyi nagykövetségről és főkonzulátusról hazahozták azokat az urnákat, amelyekben a hét végi külképviseleti szavazás lapjait gyűjtötték – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Választási Iroda vezetője.
Rytkó Emília emlékeztetett arra, hogy a határidő ugyan csak csütörtök éjfélkor jár le, ám az urnákat és a bennük lévő majdnem 7 ezer szavazatot már itthon, egy lezárt helyiségben őrzik. Az Országos Választási Bizottság pénteken bontja ki a dobozokat, majd a 176 egyéni választókerület szerint szétválogatják a szavazócédulákat. Ezeket szombaton kapják meg az egyéni választókerületi bizottságok, és vasárnap a szavazókörök bezárása után a külföldi voksokat belekeverik az arra kijelölt urnákba, hogy a szavazatok titkossága ne sérüljön.

Egyelőre nem volt szükség arra, hogy az árvíz miatt újabb szavazóköröket kelljen máshová telepíteni – ismertette a szerda délutáni helyzetet az irodavezető. Utalt arra, hogy a helyi önkormányzatok jegyzői saját hatáskörben dönthetnek erről, ha azt például természeti okok indokolják. Újabb szavazókörök áthelyezésére azonban valószínűleg nem lesz szükség. Azon a két Pest megyei településen, ahol a szavazókörök áthelyezéséről döntöttek, nem változtatnak ezen akkor sem, ha a víz visszahúzódik; bármilyen változásról ugyanis újra értesíteni kellene az érintetteket, ami az idő rövidsége miatt már nehéz. Vasárnap egyébként azoknak is lesz lehetőségük leadni szavazatukat az országgyűlési választások első fordulójában, akik nem lakóhelyükön vesznek részt a védekezési munkálatokban. Nekik pénteken 16 óráig kell igazolást kérniük arról, hogy hol szeretnének szavazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányzáró

Győr. Szakács Imre és a kisalföldi gazdák várják az érdeklődőket a Fidesz megyei kampányzáró… Tovább olvasom