Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Megérkezett az első öt Griff-madár

Mig 29-esek vezették fel a Svédországból elsőként érkező öt Gripen JAS–39-es vadászrepülőgépet Kecskemét fölé kedden.
A Magyarországnak gyártott Gripen JAS–39 EBS-HU vadászrepülőgépek földre szállását követően a Svédországban kiképzett „Puma" repülőszázad parancsnoka, Tóth Gábor alezredes Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek jelentette, hogy teljesítették a kiképzési feladatokat és készek arra, hogy tudásukat átadják bajtársaiknak.

A honvédelmi miniszter köszöntőjében elmondta, a Gripenek bérleti szerződését az Orbán-kormány idején, 2001-ben Stockholmban írta alá az akkori magyar és a svéd védelmi miniszter. A szerződés értelmében hazánk 14 Gripen vadászrepülőt bérel, ebből 2 kétüléses, 12 együléses változat.

A miniszter kiemelte, hogy az első szerződésben rendelt gépek nem voltak korszerűbbek, mint a rendszerben lévő Mig 29-esek, s nem voltak NATO-rendszerbe állíthatók. Ezért a Medgyessy-kormány kiegészítette a bérleti szerződést, ami 210 milliárd forint összértékű. Ez az összeg tartalmazza a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket, mint például egy szimulátort, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését. A kiegészítő ellentételezési megállapodásban a Gripen International kötelezettséget vállalt a lízingdíj bizonyos ellentételezésére.

A „Puma" repülőszázad parancsnoka, Tóth Gábor alezredes a Kisalföldnek elmondta: a Gripen (Griff) korszerű, könnyen kezelhető repülőgép, kiváló manőverezési képességgel. Elektronikája magas színvonalú. A tolóereje azonban – mivel egy hajtóműves – elmarad a Mig 29-es mögött. Továbbiakat, véleményét nem árulta el a parancsnok, csak annyit, „nagyon jó érzés volt hazajönni és itthon leszállni a Gripennel".

A Puma század 2007 végén lesz teljes, az összes pilóta átképzésének befejezése után. A tizennegyedik Griff-madár 2008 elején érkezik meg Magyarországra, a gépek felfegyverzése után 2009-től állnak hadrendbe – a Migeket ezt követően váltják le a szolgálatból – s NATO-feladatokban is részt vehetnek.

A Gripen JAS–39 EBS-HU (Export Basic Standard for Hungary) vadászrepülők a levegőben utántölthetők. A magyar igények alapján bekerülnek a gépekbe a NATO-szabványú kommunikációs, navigációs és azonosítási (ellenség-barát felismerő) rendszerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság… Tovább olvasom